Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Οι άθλιες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο με τα 1500 κρούσματα

Ο κορωνοϊός που ξέσπασε στο εργοστάσιο κρεάτων στο Gütersloh της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και αποτέλεσε την είδηση στη Γερμανία των τελευταίων 24ωρων όσον αφορά την πανδημία έφερε στη δημοσιότητα και τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Σε πολλές εφημερίδες όπως η Süddeutsche Zeitung, Tagespiegel,
αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές (Tagesschau) μαρτυρίες δείχνουν εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι "ενοικιαζόμενοι εργάτες" κυρίως από Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία.

Ο μισθός για 200 ώρες εργασίας το μήνα είναι 1.191 ευρώ (καθαρά). Σε άλλο  έντυπο μισθοδοσίας αναφέρει 1.409 € για 214 ώρες το μήνα. 60 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως είναι ο μέσος όρος. Ο ανώτερος μισθός είναι 1.500 € καθαρά.

Υπερωρίες δεν πληρώνονται ενώ ο καθαρισμός του χώρου εργασίας δεν μετράει στις ώρες που πληρώνεται ο εργαζόμενος.

320 € ενοίκιο για ένα κρεβάτι σ ένα δωμάτιο όπου κατοικούν από τρία έως 7 άτομα. 100 € πληρώνει ο εργαζόμενος το μήνα για τη μεταφορά του στο εργοστάσιο. H κατάσταση των δωματίων περιγράφεται στα άρθρα με τα χειρότερα λόγια (η μούχλα αναφέρεται σ βασικό χαρακτηριστικό)

Μέχρι και 7 εβδομάδες συνεχόμενα εργάζονται αρχικά οι εργαζόμενοι χωρίς ελεύθερη μέρα εργασίας .
Κανένα μέτρο προστασίας από τον κορωνοιό.
Μέχρι και 30 άτομα σε ένα τμήμα, χωρίς αποστάσεις. Η μάσκα ήταν μεν υποχρεωτική αλλά με τόσο κόσμο στην καντίνα ήταν αδύνατη η τήρηση αποστάσεων. Μόλις προς το τέλος μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων ανά τμήμα.

Η λοιμωξιολόγος Ιζαμπέλα Έκερλε έχει ορισμένες εξηγήσεις σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Καταρχάς οι συνθήκες εργασίας δεν συνάδουν με τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλά άτομα μένουν κλεισμένα για πολλές ώρες στον ίδιο χώρο και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.

Ένα άλλος λόγος είναι η ένταση της σωματικής εργασίας και η αύξηση της υγρασίας. Η μετάδοση του ιού μέσα από τα υγρά χέρια, τα γάντια και τις ποδιές είναι ευκολότερη. Εκτός αυτού ξένοι εργάτες διαμένουν συχνά πολλοί μαζί σε στενά καταλύματα. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης το 2018 το 50% των εργαζομένων στα γερμανικά σφαγεία δεν είχαν γερμανικό διαβατήριο. Οι περισσότεροι είναι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και έρχονται στη Γερμανία να εργαστούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους παρέχουν περιορισμένα δικαιώματα. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης εργάζονται συνήθως βράδια και Σαββατοκύριακα.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής κρεάτων στη Γερμανία με 7.000 εργαζόμενους έχει  ιδιοκτήτη τον Clemens Tönnies (και τον ανηψιό του) που είναι και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ποδοσφαιρικής ομάδας Schalke.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.