Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Γερμανία: Παρουσιάστηκε η εφαρμογή (app) για αντιμετώπιση του ιού - Βίντεο

Παρουσιάστηκε πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η εφαρμογή App (Corona-Warn-App). Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι ομοσπονδιακοί Υπουργοί Υγείας Jens Spahn, Εσωτερικών Horst Seehofer, Δικαιοσύνης Christine Lambrecht, η εντεταλμένη της Κυβέρνησης για θέματα ψηφιακής πολιτικής Dorothee Bär και ο διευθυντής της Καγκελαρίας Helge Braun .


Η εφαρμογή θα έχει εικόνες και θα είναι σε απλή γλώσσα για να μπορεί εύκολα ο χρήστης να τη χρησιμοποιεί. Θα είναι σε περισσότερες γλώσσες (αρχικά γερμανικά και αγγλικά και στη συνέχεια στα τούρκικα). 

Ο στόχος της εφαρμογής:

Η εφαρμογή Corona Warn είναι εθελοντική, δηλαδή θα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό του όποιος θέλει, θα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επαφών ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. 

Μέχρι στιγμής τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το Covid-19 πρέπει να θυμούνται με ποιους είχαν έρθει σε επαφή στο παρελθόν. Κάτι που είναι επιρρεπές σε σφάλματα και καθυστερεί τη διαδικασία ανίχνευσης. Συχνά δε τα άτομα που έχουν προσβληθεί με τον ιό δεν γνωρίζουν ποιον θα μπορούσαν να έχουν μολύνει όπως π.χ. άγνωστους επιβάτες στις δημόσιες συγκοινωνίες. Μια εφαρμογή θα μπορούσε τουλάχιστον να συμβάλει στην ανώνυμη προειδοποίηση πιθανών ατόμων επαφής και έτσι να διακόψει τις αλυσίδες λοίμωξης.

Μπορεί πράγματι να βοηθήσει η εφαρμογή ;
Αρχικά, η εφαρμογή είχε σχεδιαστεί για μετά το καθολικό Πάσχα. Ένας λόγος της καθυστέρησης ήταν άν τα δεδομένα που συλλέγει η εφαρμογή πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία κεντρικά ή αποκεντρωμένα. Η Γερμανία επέλεξε μια αποκεντρωμένη προσέγγιση, την οποία επικροτεί η πλειονότητα των εμπειρογνωμόνων στον τομέα της προστασίας δεδομένων. Τελικά, εάν η εφαρμογή Corona Warn μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του ιού εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των ατόμων που θα την κατεβάσουν στα κινητά τους. 

48 εκ πολίτες πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή για να φέρει αποτελέσματα 
Μόνιμη χρήση από 48 εκ πολίτες χρειάζεται η εφαρμογή για να φέρει αποτελέσματα. Aλλά ακόμη και να μην φθάσει στον αριθμό αυτό αναφέρουν οι ειδικοί υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει σε περιοχές όπου η συμμετοχή θα είναι υψηλή.

Σε 22 χώρες σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung λειτουργεί ήδη ανάλογη εφαρμογή. Οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει αλλά από μόνη της δεν θα αντιμετωπίσει την πανδημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.