Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Τι δήλωσε ο γερμανός Υπ. Εξωτερικών για ταξιδιωτική οδηγία

Στη συνέντευξη Τύπου του γερμανού ΥΠΕΞ, μετά τη συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου σήμερα το πρωί στο Βερολίνο, αναφέρονται τα εξής:

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να καταστήσει δυνατά και πάλι τα ταξίδια εντός της Ευρώπης. Από τις 15 Ιουνίου αναμένεται να αρθούν οι υφιστάμενες παγκοσμίως ταξιδιωτικές
προειδοποιήσεις για 31 ευρωπαϊκές χώρες, αν το επιτρέψει η περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε o ΥΠΕΞ Heiko Maas.

«Ήταν μια απόφαση που δεν πήραμε εύκολα», είπε ο Μάας. «Ξέρω ότι αυτή η απόφαση ξυπνά μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες». Ωστόσο, ο Υπουργός προειδοποίησε, λέγοντας: «Οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις δεν αποτελούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οι ταξιδιωτικές οδηγίες δεν είναι προσκλήσεις για ταξίδια». Αυτό θα ξεκαθαριστεί στις ταξιδιωτικές οδηγίες, με το να αποτρέπεται π.χ. το ταξίδι σε ορισμένες χώρες, όπως ελέχθη.

«Στις ταξιδιωτικές οδηγίες μας θα κοινοποιούμε για κάθε χώρα τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες». Από τις 15 Ιουνίου καθημερινά θα αναπροσαρμόζονται, αν υπάρχει ανάγκη, οι οδηγίες. Οι οδηγίες και οι προειδοποιήσεις θα εξαρτώνται και στο μέλλον από το πώς εξελίσσεται η πορεία της επιδημίας.

Στις χώρες, για τις οποίες αναμένεται η άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης, συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τις 26 χώρες-εταίρους της Γερμανίας στην ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία, που βγήκε από την ΕΕ, και τα 4 κράτη της ζώνης Σένγκεν, που απαλλάσσονται συνοριακών ελέγχων και δεν είναι μέλη της ΕΕ: η Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Όπως δήλωσε ο Μάας, δεν συνιστώνται π.χ. ταξίδια στη Μεγάλη Βρετανία για όσο καιρό ισχύει εκεί η 14ήμερη καραντίνα. Ο Μάας επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει ξανά επιχείρηση επιστροφής τουριστών που ‘ξέμειναν’ στο εξωτερικό.

Το Υπ. Συμβούλιο δεν έλαβε ακόμα την οριστική απόφαση για την άρση της προειδοποίησης, που αναμένεται κάποια- ακόμα απροσδιόριστη – στιγμή κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.