Ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, πιστεύει ότι η γερμανική οικονομία τα πήγε καλά στην κρίση του κορωνοϊού. Η χειρότερη φάση πέρασε, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Η οικονομική απόδοση το δεύτερο τρίμηνο σίγουρα μειώθηκε ακόμα πιο έντονα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αλλά «το ναδίρ
πρέπει στο μεταξύ να βρίσκεται πίσω μας και τώρα τα πράγματα πηγαίνουν και πάλι ανοδικά». Ωστόσο, η απότομη πτώση ακολουθείται «από μια συγκριτικά σταδιακή ανάκαμψη».
Ο Πρόεδρος της Bundesbank τόνισε ότι σε περίπτωση κύματος πτωχεύσεων το φθινόπωρο, το κράτος θα έχει αρκετό περιθώριο για να υποστηρίξει και πάλι την οικονομία. «Ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε γρήγορα και θαρραλέα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, προκειμένου να προστατεύσει επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αυτό ήταν σωστό». Δεν θα πρέπει όμως οι πολιτικοί να συνηθίσουν στο υψηλό επίπεδο του χρέους -και θα πρέπει πιθανότατα να γίνονται συνεχείς αναπροσαρμογές της ακολουθούμενης πορείας, καθώς οι περαιτέρω εξελίξεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
«Πρέπει να αποφύγουμε το ενδεχόμενο, οι προσωρινές δυσκολίες να γίνουν μόνιμα προβλήματα. Οι πραγματικά υγιείς επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να καταρρεύσουν», δήλωσε ο Weidmann. «Είναι σημαντικό τα μέτρα να είναι στοχευμένα και προσωρινά». Στη συνέχεια θα είναι αποφασιστικής σημασίας η επιστροφή σε έναν μετρημένο προϋπολογισμό.
Η έγκαιρη αλλαγή πορείας θα είναι σημαντική και στη Νομισματική Πολιτική της ΕΚΤ. «Πρέπει να είναι σαφές: Εφόσον η εξομάλυνση της Νομισματικής Πολιτικής είναι αναγκαία ενόψει της εξέλιξης των τιμών, δεν θα πρέπει να παραλείπεται και από την εκτίμηση για το κόστος της χρηματοδότησης του κράτους».
Εάν τον Ιανουάριο ο ΦΠΑ, ο οποίος μειώθηκε την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες από 19 σε 16% και από 7 σε 5%, αυξηθεί και πάλι στις παλιές του τιμές, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ακολουθήσει εκ νέου ανοδική πορεία. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία είχε μειωθεί το Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερο από τριάμισι χρόνια. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ήταν 0,6%. Η ΕΚΤ στοχεύει μεσοπρόθεσμα σε ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2% για ολόκληρη την Ευρωζώνη με τις 19 χώρες της. Και αυτό γιατί οι χαμηλές ή μειωμένες τιμές αναβάλλουν σε βάθος χρόνου τις επενδύσεις, γεγονός που επιβραδύνει την οικονομία.
Δεν είναι σαφές το εάν ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και πάλι φέτος. Ο Weidmann δήλωσε μεν: «Εάν η παραγωγή είναι μικρότερη, επειδή τα εργοστάσια χρειάστηκε να κλείσουν κατόπιν σχετικής εντολής ή επειδή έχουν διακοπεί οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, αυτό έχει την τάση να ωθεί τις τιμές προς τα επάνω». Πρόσθεσε όμως και ότι: «Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να μείνουν στο σπίτι. Παρατηρούμε μείωση της ζήτησης σε ορισμένους τομείς, όπως η ένδυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών».
Όσον αφορά τις αμφιλεγόμενες συμμετοχές του κράτους σε επιχειρήσεις, όπως στην εταιρία παρασκευής εμβολίων Curevac ή στη Lufthansa, με βάση όσα προβλέπονται στο σχέδιο διάσωσής της, ο Weidmann δήλωσε: «Από τη μία πλευρά, είναι σωστό το κράτος να μην παρέχει μόνον ρευστότητα, αλλά και κεφάλαια για να αποτρέψει την κατάρρευση υγιών επιχειρήσεων». Αλλά τον ενοχλεί ήδη το ότι οι εκκλήσεις για παρεμβάσεις της πολιτικής στη βιομηχανία γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. «Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για τις φυσιολογικές περιόδους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.