«Η είσοδος στην Ελλάδα καθίσταται κουραστική: Η κυβέρνηση εισάγει μια περίπλοκη διαδικασία -και προκαλεί δυσαρέσκεια στον ταξιδιωτικό κλάδο.»
Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα στέκεται κριτικά στις ανακοινώσδεις της κυβέρνησης και αναφέρει μεταξύ άλλων:
Με περίπλοκες διαδικτυακές διαδικασίες εγγραφής και έγκρισης, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επιτηρεί ποιος θα έρχεται στη χώρα από την ερχόμενη Τετάρτη. Η διαδικασία είναι πιθανό να αποτρέψει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κυρίως ηλικιωμένοι ταξιδιώτες, οι οποίοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ενώ και όσοι θέλουν να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς λόγους και χρειάζεται να κλείσουν εισιτήριο την τελευταία στιγμή.
Ένα άλλο μειονέκτημα: Ο ιστότοπος travel.gov.gr, στον οποίο πρέπει να γίνει η εγγραφή, είναι διαθέσιμος μόνο στα αγγλικά, παρόλο που η διαδικασία δεν απευθύνεται καταρχήν σε Βρετανούς και Αμερικανούς. Πέρυσι οι περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα προήλθαν από τη Γερμανία.
Από την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα θα ανοίξει και πάλι τα περιφερειακά και νησιωτικά αεροδρόμια της για τις διεθνείς πτήσεις. Σχεδιαζόταν μία δυναμική επανεκκίνηση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε πριν από δύο εβδομάδες στη Σαντορίνη για να ανακοινώσει στα διεθνή ΜΜΕ με φόντο το γραφικό ηλιοβασίλεμα: «Η Ελλάδα ξανανοίγει». Ο Πρωθυπουργός επεχείρησε να εκπέμψει εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μάλλον δυσάρεστη για τους ταξιδιώτες: οι ταξιδιωτικοί κανόνες δεν θα χαλαρώσουν, αλλά θα αυστηροποιηθούν –και μάλιστα την τελευταία στιγμή.
Από την Τετάρτη η είσοδος στην Ελλάδα θα είναι δυνατή μόνο εφόσον κάποιος έχει εγγραφεί 48 ώρες νωρίτερα σε ιστοσελίδα της ελληνικής Αρχή Πολιτικής Προστασίας και έχει λάβει επιβεβαίωση. Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει την Τετάρτη, θα πρέπει να έχει εγγραφεί το αργότερο τη Δευτέρα.
Ο αιτούμενος θα λαμβάνει στη συνέχεια έναν γραμμικό κώδικα από την ελληνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας μέσω e-mail ή στο κινητό του, τον οποίο και θα πρέπει να επιδείξει κατά την είσοδο. Από το γραμμικό κώδικα θα προκύπτει το αν ο επισκέπτης θα υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό στο αεροδρόμιο. Ο ίδιος ο ταξιδιώτης θα το μαθαίνει μόνο κατά την άφιξη.
Όσοι επιλεγούν θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους, έως ότου αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εξέτασης. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 36 ώρες -πολύς καιρός, αν κάποιος επιθυμεί να κάνει διακοπές.
Με βάση ποιό προφίλ θα καθορίζονται οι ταξιδιώτες που θα εξετάζονται παραμένει μυστικό. Κατά την εγγραφή, οι επισκέπτες θα πρέπει να δώσουν περίπου 30 στοιχεία. Οι ερωτήσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό πτήσης, το όνομα, τη διεύθυνση κατοικίας, τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας, την ηλικία, τους τηλεφωνικούς αριθμούς και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέχρι και τις επισκέψεις σε άλλες χώρες, τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνου των υπευθύνων και τη διεύθυνση στην οποία θα βρίσκονται στην Ελλάδα τις επόμενες 14 ημέρες -ατυχία για κατασκηνωτές και περιπλανώμενους.
Ο αιτούμενος δεν πληροφορείται στην ιστοσελίδα για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες, πού και για πόσο καιρό θα αποθηκεύονται. Σε ερώτηση της Handelsblatt την Κυριακή, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι από τα δεδομένα που συλλέγονται δεν θα αποθηκεύονται τα ονόματα. Στην ιστοσελίδα δεν υπάρχουν παραπομπές σε σχέση με την προστασία των δεδομένων.
Θα δημιουργηθούν ενδεχομένως προφίλ κίνησης με βάση τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων, προκειμένου να είναι δυνατή η παρακολούθηση πιθανών κρουσμάτων; Τις περασμένες εβδομάδες, οι ελληνικές Αρχές χρησιμοποίησαν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της καραντίνας.
Το ότι οι νέοι κανόνες ανακοινώθηκαν μόλις το Σαββατοκύριακο και θα ισχύουν από την Τετάρτη προκαλεί δυσαρέσκεια σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες. «Φυσικά και θα θέλαμε να το γνωρίζουμε νωρίτερα για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις νέες διαδικασίες», δηλώνει ο εκπρόσωπος μεγάλης ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας για την Ελλάδα. Δεν είναι ακόμα σαφές τι θα συμβεί με τους επισκέπτες που δεν γνώριζαν τίποτα για την υποχρέωση εγγραφής και θα φτάσουν στην Ελλάδα χωρίς γραμμικό κώδικα -θα σταλούν πίσω;
Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 είναι χαμηλός: 18 ανά εκατομμύριο κατοίκους (Γερμανία: 109). Ο αριθμός αναπαραγωγής R0 είναι 0,31 (Γερμανία: 0,83). Ο φόβος όμως είναι μεγάλος ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό. Οι νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες αντικατοπτρίζουν αυτήν την ανησυχία.
Οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα προβληματικοί κυρίως για όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. Συναντήσεις της τελευταίας στιγμής δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν. Όποιος θα επιθυμεί να ταξιδέψει τις Τετάρτες θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση το αργότερο τις Δευτέρες. Η κυβέρνηση ενημέρωσε τη Handelsblatt ότι οι διαδικασίες για όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους «θα επιταχυνθούν». Όποιος όμως υποβληθεί σε τεστ, θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα για τουλάχιστον μία νύχτα.
Από την Τετάρτη, τα επαγγελματικά ταξίδια στην Ελλάδα θα είναι δύσκολο να υπολογιστούν και ενδεχομένως να αποβούν δαπανηρά, εφόσον χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στην πτήση της επιστροφής και χρειαστεί να πληρωθούν επιπλέον διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.