Ρεπορτάζ των δημοσιογράφων Julian Röpcke, Λιάνας Σπυροπούλου και Γιώργου Τσακίρη:
//Αυτό που διαδραματίστηκε χθες βράδυ στη νότια ακτή της Τουρκίας θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962: Πολεμικά πλοία εχθρικών χωρών που πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή, παραμονεύοντας το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι ένοπλες
δυνάμεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στην άλλη, σε εξέλιξη βρισκόταν μια στρατιωτική κλιμάκωση –την οποία η Καγκελάριος Angela Merkel πιθανώς εμπόδισε την τελευταία στιγμή.
Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά.
Χθες το πρωί (21 Ιουλίου) η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναζητήσει φυσικό αέριο νότια του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Το νησί απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Τουρκίας, τα γύρω ύδατα και οι πιθανώς πλούσιοι σε πρώτες ύλες θαλάσσιοι πυθμένες αξιώνονται τόσο από την Άγκυρα όσο και από την Αθήνα ως δική τους «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του «δικού της» φυσικού αερίου στην περιοχή.
Ήδη από το πρωί, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο. Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη.
Το μεσημέρι, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ακυρώθηκαν, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Κωνσταντίνος Φλώρος πέταξε στην Αθήνα από τις καλοκαιρινές διακοπές στην Κύπρο (sic). Ο λόγος: Η στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την τουρκική ναυτική βάση του Aksaz.
Το απόγευμα κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως η BILD πληροφορήθηκε από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ.
Αλλά στη συνέχεια ήρθε η Merkel, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της BILD, πραγματοποίησε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά.
Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις προς το παρόν υποχώρησαν.
Κατόπιν ερωτήματος της BILD, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ulrike Demmer επιβεβαίωσε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Erdogan». Το θέμα ήταν πραγματικά «η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Για το ίδιο ζήτημα η Καγκελάριος βρισκόταν το απόγευμα «σε επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη».
Εκρηκτική λεπτομέρεια: Χθες επίσης βρισκόταν στην Αθήνα ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas. Ο Maas δήλωσε για τη διαμάχη ως προς τις γεωτρήσεις για την εξεύρεση φυσικού αερίου στο Καστελόριζο: «Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη στάση σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, μεταξύ άλλων στην Ανατολική Μεσόγεια: Το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Χρειάζεται ειλικρινής, ανοιχτός διάλογος χωρίς προκλήσεις». Μια δήλωση, η οποία μάλλον προκάλεσε την κυβέρνηση του Erdogan. Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της Καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης.//
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.