Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Σέρβοι της Βοσνίας:"Ψάχνοντας τους αφανείς ήρωες της Ελλάδας"

Για πρώτη φορά και σχεδόν μετά από 30 χρόνια από τη λήξη του πολέμου της Βοσνίας, η Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεθνής Συνεργασίας της Σερβικής Δημοκρατίας και με την ευγενική συμμετοχή του κυρίου Γιάννη Σερβετά, καλεί όλους αυτούς τους ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ που φιλοξένησαν Σερβόπουλα κατά την διάρκεια του
πολέμου να επικοινωνήσουν μαζί της για να καταγράψει όλη αυτή την προσπάθεια και βοήθεια που απλόχερα δόθηκε στον Σερβικό λαό.

Μοιράσου μαζί μας την ιστορία σου, βοήθησε μας να φροντίσουμε αυτό το γεγονός να μην το ξεχάσει ποτέ κανένας! αναφέρει η ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα
------------------------
Χιλιάδες αγκαλιές

Στην περίοδο 1992 – 1995 περισσότερα από 17.000 Σερβόπουλα «απέδρασαν» από τον αιματηρό πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, πολλά από αυτά προερχόμενα από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Τα παιδιά έφτασαν στη χώρα μας μέσω του προγράμματος φιλοξενίας «παιδιών του πολέμου» που οργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, αλλά και υπό την αιγίδα ενός πλήθους μη κερδοσκοπικών οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Τίποτα από όλα αυτά, όμως δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την τεράστια απόφαση χιλιάδων ελληνικών οικογενειών να ανοίξουν τα σπίτια τους – και κυρίως τις αγκαλιές τους – για να υποδεχθούν όλα αυτά τα παιδιά.

Παιδιά τρομαγμένα, παιδιά που κουβαλούσαν πόνο δυσανάλογο της ηλικίας τους, παιδιά που είχαν ήδη βιώσει μια φρίκη που δεν θα μπορούσε να συλλάβει το μυαλό των περισσότερων ενηλίκων. Η επικοινωνία ήταν δύσκολη. Τα Σερβόπουλα δεν μιλούσαν λέξη ελληνικά, όμως η κοινή γλώσσα της αγάπης γρήγορα γεφύρωσε τα χάσματα. Η φιλοξενία σύντομα μετατράπηκε σε δεύτερη οικογένεια που επούλωσε πληγές και κράτησε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα, ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.