Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Αισιόδοξα τα πρώτα στοιχεία από το εμβόλιο της Οξφόρδης

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον εμβόλιο που ερευνά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Lancet το δείγμα των εθελοντών στο οποίο έγινε χρήση του εμβολίου εμφανίζει ικανοποιητικές ανοσοαποκρίσεις.

Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία
AZD1222 και αναπτύσσεται από την AstraZeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έλαβαν μέρος 1.077 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών.

Το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό και των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που στοχεύουν τον SARS-CoV-2, στον οργανισμό των εμβολιασμένων εθελοντών. Συγκεκριμένα, προκάλεσε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό και Τ-κυττάρων εντός 14 ημερών.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία ήδη έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μόλις δοθεί το πράσινο φως για την κυκλοφορία του.

«Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιο μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2«. Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για την COVID-19 και να συνεχίσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ήσσονος σημασίας παρενέργειες πιο συχνά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά ορισμένες μπορεί να περιοριστούν με τη χορήγηση παρακεταμόλης, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο.

«Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca.

Ήδη οι επιστήμονες της Οξφόρδης προηγούνται από άλλες επιστημονικές ομάδες στην μάχη για την ανάπτυξη του εμβολίου, αφού το σκεύασμα έχει ήδη αρχίσει τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, ή τελικού σταδίου, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και τις ΗΠΑ.

Αισιόδοξος σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, εμφανίστηκε μιλώντας στην ΕΡΑ πριν τις ανακοινώσεις και ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος.

«Θα μας δώσει μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της παραγωγής εμβολίου δεν έχει βγει εμβόλιο, δεν έχει γίνει η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση της ανακάλυψης σε διάστημα οκτώ μηνών. Με την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις θα επιβεβαιωθούν στην τελική φάση των δοκιμών και ότι θα διασφαλισθεί ότι υπάρχει σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ασφάλεια, τότε το εμβόλιο πιθανώς να το έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

Περίπου 25 εμβόλια για τον κορονοϊό βρίσκονται  στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ενώ άλλα 140 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες για τις επιδράσεις του εμβολίου στους εθελοντές δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, στα τέλη Απριλίου σε λιγότερο από 4 μήνες, η ομάδα του Πανεπιστημίου Οξφόρδης ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα έχει βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19 έως το τέλος του έτους, λέγοντας: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», μολονότι η Βρετανία συνάπτει συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για αποθέματα.

«Το να πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο, φέτος ή όντως το ερχόμενο έτος είναι αλίμονο απλώς μια υπερβολή. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο Τζόνσον.

ΠΗΓΗ: Reuters, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.