Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Η επιστολή OEK και ομογενειακών οργανώσεων προς την Καγκελάριο Μέρκελ (στα Ελληνικά)

Επιστολή για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρικά έστειλε η ΟΕΚ (Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανία) σην Καγκελάριο της Γερμανίας, την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου και τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών. Την επιστολή συνυπογράφουν και άλλοι πέντε φορείς.
Ακολουθεί η επιστολή:

Προς
Την Κυρία Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Angela Merkel
Την Κυρία Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dr. Ursula von der Leyen
Τον Κύριο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, D.-M. Sassoli
Τον Κύριο Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Heiko Maas

Κολωνία, 28 Ιουλίου 2020


Αξιότιμη Καγκελάριε Δρ. Α. Μέρκελ,
Αξιότιμη Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δρ. Ου. Φον ντερ Λάιεν,
Αξιότιμε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Μ. Σασόλι,
Αξιότιμε Υπουργέ των Εξωτερικών Χ. Μάας,


Πρόσφατα, οι περισσότεροι από εσάς έχετε βιώσει από πρώτο χέρι την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα: στον Έβρο, εσείς, κυρία Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γίνατε μάρτυρας της τουρκικής προκλητικότητας και της πολιτικής εργαλειοποίησης του προσφυγικού ζητήματος από την Άγκυρα. Η αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Καστελόριζο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ενόσω εσείς, κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, βρισκόσασταν στην Αθήνα, που ανάγκασε εσάς, κυρία Καγκελάριε, να παρέμβετε, υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την άνευ προηγουμένου επιθετικότητα που αντιμετωπίζει στην Μεσόγειο αυτό το διάστημα  ο ευρωπαϊκός σας εταίρος, η Ελλάδα.  

Παρόλο που τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στο Αιγαίο έχει εκτονωθεί μετά την "προσωρινή" παύση των ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας,  κυρίως λόγω της παρέμβασής σας κυρία Καγκελάριε, ζητούμε από εσάς τους παραλήπτες αυτής της επιστολής να πάρετε θέση  και να ενεργήσετε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας μέτρα κατά της Τουρκίας. Διότι είμαστε σίγουροι, πως η τουρκική επιθετικότητα θα συνεχιστεί στο μέλλον με ενέργειες και προκλήσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχετε δει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γίνεται ολοένα και πιο προκλητικός, να παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο, να υπονομεύει μαζικά τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας και να αγωνίζεται να δημιουργήσει μια «νέα Τουρκία» με «θρησκευτικό σύνταγμα». Ταυτόχρονα, αγνοεί τους διεθνείς Οργανισμούς και σκοπεύει στο να επιβάλει την δική του ατζέντα και τους δικούς του κανόνες. Κυρίως όμως διοργανώνει και είναι υπεύθυνος για όλο και πιο επικίνδυνες επιθέσεις - ακόμα και με στρατιωτική συμμετοχή και υποστήριξη - εναντίον των μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου.
Με απογοήτευση διαπιστώνουμε, ότι κάθε φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν παραβιάζει τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες σε βάρος της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά μόνο με ήπιες προειδοποιήσεις αντί για αυστηρές κυρώσεις, γεγονός που τον αποθρασύνει ακόμη περισσότερο.

Κυρία Καγκελάριε,
Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής,
Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Κύριε Υπουργέ των  Εξωτερικών,

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χρησιμοποιεί το πρόβλημα των προσφύγων ως μοχλό εκβιασμού, απειλώντας με αυτό ολόκληρη την ΕΕ και προκαλώντας συνεχώς την Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες εξέδωσε μία NAVTEX, με την οποία παραβιάζεται η Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα γύρω από τη νήσο Καστελόριζο του Αιγαίου, γεγονός που δυστυχώς παρέσυρε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να αναφερθεί με μια πρώτη βιαστική δήλωση σε "αμφιλεγόμενα" ύδατα.

Αυτά τα «αμφιλεγόμενα» ύδατα, όμως, δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά είναι και ευρωπαϊκά! Για αυτόν τον λόγο, είναι καθήκον όλων των κρατών μελών της ΕΕ να τα προστατεύουν με κάθε τρόπο και ανά πάσα στιγμή.

Η Τουρκία φέρει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για αυτά τα προβλήματα στην Ελλάδα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ και της γερμανικής Προεδρίας σε αυτήν την τουρκική προσέγγιση είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

Είναι σημαντικό να τερματιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας με βραχυπρόθεσμες και συντονισμένες ενέργειες και να αποφευχθεί τελικά η διαφαινόμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η ΕΕ μια ζώνη ειρήνης και ευημερίας.

Εμείς, οι πολίτες ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία, την Ευρώπη και την Ωκεανία, ζούμε αρμονικά με όλους τους ανθρώπους, ενσωματωμένοι στις νέες μας πατρίδες και πιστεύουμε ακράδαντα στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Ενωμένοι και πιστοί στην ειρηνική  ευρωπαϊκή προοπτική, εκφράζουμε την επιθυμία μας να δούμε μία γερμανική Προεδρία, που θα σηματοδοτείται, αφενός από θαρραλέα και αποτελεσματικά μέτρα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αφετέρου δε από την διατήρηση και την ενδυνάμωση των κοινών  αξιών στην ΕΕ. 

Ταυτόχρονα, αναμένουμε από την ΕΕ να δώσει με αποφασιστικότητα τέλος στις τουρκικές λεκτικές και επαπειλούμενες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδος. Τέλος η Τουρκία, με την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απαξίωσε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα σύμβολο της διεθνικής κατανόησης και του ειρηνικού διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών, και απέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο, πόσο αδιαφορεί απέναντι στα διεθνή φόρουμ και τους Οργανισμούς.

Σε αναμονή της δικής σας δράσης,
με ιδιαίτερη εκτίμηση

Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ)
Γερμανό – Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW)
Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας
ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής
Καστελλοριζιακή Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας

Bundesverband Griechischer Gemeinden in der Bundesrepublik Deutschland (OEK)
Deutsch-Hellenische Wirtschaftsvereinigung  
Verband Griechischer Vereine und Gemeinden in Schweden
Grekiska Riksförbundet  
World Council of Hellenes Abroad Oceania and Far East Region (SAE) Inc.  
Castellorizian Association of NSW Limited  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.