Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Τανέρ Ακτσάμ: "Το τέστ του πολιτισμού της Τουρκίας"

Toυ καθηγητή Τανέρ Ακτσάμ *

Βασικά, όλη η υπόθεση της Αγίας Σοφίας μπορεί να συνοψιστεί με τις φράσεις «απρἐπεια» ή«ντροπή». 

Αλλά νομίζω ότι το κοινό στο οποίο απευθύνομαι δεν διαθέτει την πολιτιστική ευαισθησία για να βρει σ ́αυτές τις λέξεις νόημα.

 Για να τους γίνει  κατανοητό,  θα ήταν
καλύτερα να το διατυπώσουμε με ειλικρινή τρόπο που θα μπορούσαν να καταλάβουν πιο εύκολα: η πράξη που εκτελείται σε σχέση με την Αγία Σοφία είναι ένα  σαφής σημάδι βαρβαρότητας. Είναι μια διακήρυξη «της τουρκικής έλλειψης πολιτισμού και οργής για καταστροφή» προς  ολόκληρο τον κόσμο. Και η συνεργασία του Προέδρου και αρχηγού του κόμματος του AK, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη του MHP, Ντέλετ Μπαχτσελί, αυτή η πολιτική συμμαχία, είναι έκφραση αυτής της έλλειψης πολιτισμού και μανίας για καταστροφἠ."Γιατί αυτή η πράξη.

Μπορείτε να ρωτήσετε τώρα.Διότι με αυτή την πράξη εξηγείται: «Ακόμα κι αν ζούμε τον 21ο αιώνα, η νοοτροπία μας είναι ακόμα εκείνη του 1453. Ακόμα και τώρα, στον 21ο αιώνα, μας φαίνεται εντελώς άχρηστο το να πρέπει να διατηρήσουμε μια  πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.Δεν υπάρχει η αίσθηση αξιολόγησης της υψηλής πολιτιστικής κληρονομιάς που μας παραδόθηκε. Δεν έχουμε να συνεισφέρουμε τίποτα  στους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

 Δεν είμαστε ικανοί   να δημιουργήσουμε οι ίδιοι οποιοδήποτε καινούργια πολιτιστική αξία. Καταλαμβάνουμε τους πολιτιστικούς θησαυρούς της ανθρωπότητας, τους καταστρατηγούμε ή και τους καταστρέφουμε. 

"Αυτό ακριβώς γίνεται εδώ. Τώρα, τον 21ο αιώνα, η Αγία Σοφία, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού θα «κατακτηθεί» εκ νέου και θα μετατραπεί σε τζαμί, όπως το 1453.Αυτό που γίνεται εδώ είναι μια πράξη πολιτιστικού βανδαλισμού.

Αναρωτιέται κανείς: θα κατανοήσει αυτή η συνεργασία Ερντογάν και Μπαχτσέλι τους λόγους για τους οποίους η παγκόσμια  κοινή γνώμη έχει τόσο εντελώς αρνητική εικόνα για την Τουρκία και τους Τούρκους;Ο διάσημος Ρώσος στοχαστής του 19ου αιώνα Νικολάι Danilevski χώρισε κάποτε τις ανθρώπινες κοινωνίες σε «δημιουργούς  του πολιτισμού» και σε  «καταστροφείς του  πολιτισμού». Απαρίθμησε τους δέκα μεγαλύτερους μοναδικούς πολιτισμούς με χρονολογική σειρά: Αιγυπτιακός, Κινέζικος, Αρχαίος Σημιτικός (Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Φοίνικες, Χαλδαίοι), Ινδικός, Περσικός, Ελληνικός, Ρωμαίκος, νεο-Σημιτικός (Άραβες) και Γερμανο-Ρωμαίκος (Ευρωπαϊκός) και είπε τα ακόλουθα για αυτούς.«Εκτός από αυτούς τους θετικούς ... πολιτισμούς εμφανίστηκαν επίσης περιοδικά στην ιστορία της ανθρωπότητας ορισμένοι περαστικοί κατακτητές όπως οι Ούννοι, οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι, των οποίων η λάμψη κράτησε για λίγο και μετά έσβησε. Αφού ολοκληρώσουντο έργο της καταστροφής, βοηθώντας στο θάνατο τους ετοιμοθάνατους πολιτισμούς ασημαντότητα και διασκορπίζοντας τα ερείπια τους, επιστρέφουν στην προηγούμενη ασημαντότητα τους και εξαφανίζονται. Μπορούμε να τους αποκαλέσουμε ως τους αρνητικούς παράγοντες της ιστορίας. 

"Όχι μόνο μεταξύ των διανοουμένων, αλλά σε ολόκληρη τη Δύση γίνεται μόνιμα λόγος για τον τουρκικό πολιτιστικό βανδαλισμό.2.«Στη Βαλκανική Χερσόνησο, με κάθε του βήμα, ο Τούρκος ποδοπάτησε τα προϊόντα χιλιάδων ετών έργων πολιτισμού».«Όπου ο Τούρκος βλέπει ένα δέντρο, το κόβει». «Οι Τούρκοι έχουν εξαλείψει πολιτισμούς σε κάθε τους  βήμα και δεν έχουν διατηρήσει εκείνα τα πράγματα που έχουν θέση υπο την  κατοχή τους. 

Δεν ήταν κατά κάποια έννοια λαός πολιτιστικός και απέτειχε να οικοδομήσουνένα δικό τους πολιτισμό στα  πολιτισικά θεμέλια που κατείχαν."«Στα μέρη όπου ο Οθωμανός έβαλε το πόδι του δεν υπάρχει πια χλόη», στα μέρη όπου ο Τούρκος πήγε «έχουν μαραθεί και πεθάνει». «Οι Οθωμανοί ηγέτες δεν έχουν κάνει τίποτα μετα μέρη που έχουν κατακτήσει, εκτός από να εξοντώσουν, να καταστρέψουν, να διαλύσουν».

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η σκληρότητα και η ανελέητη συμπεριφορά των Τούρκων περιοριζόταν μόνο απέναντι στους ξένους. Οι Τούρκοι ηγέτες «θα στραγγαλίζουν και θα σκοτώνουν με σκληρότητα τους δικούς τους ανθρώπους αν ένιωθαν το παραμικρό ίχνος συνομωσίας.» [*]Αν επρόκειτο να επαναλάβουμε αυτά τα λόγια σήμερα, θα μπορούσαν ο Ερντογάν και ο Μπαχτσέλι να αντιταχθούν με όρους της λογικής ;Κοιτάξτε απλώς την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τη χώρα τους σήμερα. Σχεδόν όλοι όσοι προσπάθησαν να μιλήσουν ενάντια σε αυτές τις δύο δυνάμεις, έχουν εκφοβιστεί και καταπιεστεί, εκτοπιστεί  και φυλακιστεί.Αυτό δεν επηρέασε μόνο ανθρώπους. Η πολιτιστική κληρονομιά που υπάρχει σε αυτά τα εδάφη, και πέρα από αυτό, η ίδια η φύση, έχουν μοιραστεί και οι δύο το μερίδιο αυτής της καταστροφής.Πράγματι, η εταιρική σχέση Erdoğan-Bahçeli είναι μόνο η πρόσφατη επιβεβαίωση  βαρβαρότητας από την τουρκική παράδοση  της ανεξέλεγκτης άσκησηεξουσίας, μιας ολέθριας  όρεξης για καταστροφή. Η γεωγραφία της Ανατολής σήμερα είναι αυτή της καταστροφής και των ερειπίων.Είναι γεμάτη  με χιλιάδες εκκλησίες και άλλα ιερά μέρη που χρησιμοποιούνται ως στάβλοι ήαποθήκες.

Η εταιρική σχέση Erdoğan-Bahçeli (και μπορούμε εξίσου εύκολα να προσθέσουμε τον επικεφαλής του Patriotic Party (VP) Doğu Perinçek) αντιπροσωπεύει αυτήν την παράδοση καταστροφής που εξόντωσε την Ανατολή, η οποία όχι μόνο απέλασε και εκκαθάρισε ολόκληρους λαούς, αλλά επίσης κατέστρεψε και τον πολιτισμό τους, και προσπάθησε να καλύψει όλα τα ίχνη τους.Σήμερα, ο τουρκικός βανδαλισμός, την τουρκική οργή να καταστρέψει καθώς ο συνασπισμός Ερντογάν-Μπατσέλι-Περίνσεκ, κατέχει τα ηνία της πολιτικής εξουσίας.Κάθε Τούρκος πρέπει επομένως να καταλάβει ότι η αντίσταση σ ́αυτόν τον άξονα, είναι  ουσιαστικά διεξαγωγή ενός πολέμου για τον πολιτισμό.Η φυλάκιση από αυτό το καθεστώς του πλούσιου φιλάνθρωπου Osman Kavala, ο οποίος ως ιδρυτής του Ιδρύματος Πολιτισμού  της Ανατολίας,  επιθυμεί να διατηρήσει την πολιτιστικήκληρονομιά σε αυτήν την περιοχή, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα της καταστροφίκής οργής της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία. Αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι τίποτα άλλο παρά από το αν η Τουρκία θα απεράσει τοτεστ του πολιτισμού ή όχι.Στο τέλος, ο πολιτισμός θα θριαμβεύσει. Αλλά όσοι τον αντιτίθενται δεν μπορεί.... [*] Οι δηλώσεις σχετικά με τους Τούρκους στο κείμενο προέρχονται από τα έργα Doğan Avcıoğlu, Türklerin Tarihi, Volume I και Onur Bilge Kula, Alman Kültüründe Türk İmgesi III.

* Ο κοινωνιολόγος, ιστορικός και συγγραφέας Τανέρ Ακτσάμ είναι ο πρώτος Τούρκος ακαδημαϊκός που τόλμησε να χρησιμοποιήσει δημόσια τον όρο «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων. «Επικηρυγμένος» από την Άγκυρα, σήμερα ζει στις ΗΠΑ και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης, στην έδρα για την έρευνα και τη διδασκαλία της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Συμμετείχε σε δύο από τις τρεις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού της ΟΣΕΠΕ που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο. 
Το άρθρο μας κοινοποιήθηκε από την επικεφαλής της επιτροπής Αναστασία Ντικ.

1 σχόλιο:

  1. Το ειδαμε με τον (ΣΕΒΑΣΜΟ) που εδειξαν στην Ιερη και Αληθινη πιστη μας( ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΕ ΤΖΑΜΙ )

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ *ΔΗΘΕΝ* ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ
    ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΝ *ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟ* ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ * ΜΕΓΑ ΑΙΡΕΣΙΑΡΧΗ * ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ * ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ...ΜΕ ΑΓΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΑΠΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ...ΠΟΣΟ ΑΓΑΠΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥΡΚΩΝ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ...ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΠΟΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ ΕΓΩΙΣΜΟ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΠΙΛΕΥΕΣΤΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΠΟΙΜΕΝΕΣ,ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΩΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΥΦΛΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ * ΠΗΔΑΛΙΟΥ *
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.