Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Υπ. Παιδείας: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΕΙ/ΤΕΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

              ΟΔΗΓΙΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2020-2021


                Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι όλων των αναφερόμενων κατηγοριών δεν έχουν δικαίωμα
εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις διατάξεις αυτές αν έχουν ήδη εισαχθεί με τις εν λόγω ειδικές κατηγορίες κι έχουν αποκτήσει πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1.
ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚOΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

       Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας οι οποίοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εσωτερικό ή εξωτερικό, ή ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εσωτερικό εφόσον πληρούν τις εξής
                                                  
 Γονείς: 
α) Ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς του υποψηφίου να είναι Έλληνας, να κατοικούσε και να διέμενε μόνιμα στο εξωτερικό τουλάχιστον δύο (2) πλήρη έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας.
Σε περίπτωση, που ο υποψήφιος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς ισχύουν μόνο οι προϋποθέσεις του εδαφίου β΄ που ακολουθεί.                                                  
Υποψήφιοι:
 β) Ο υποψήφιος να έχει αποκτήσει τίτλο Ελληνικού Λυκείου, με πλήρη φοίτηση στις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Ελληνικό Λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό ή σε τέσσερις (4) τουλάχιστον τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελληνικό ή αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
γ) Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού που κατέχουν απο­λυτήριο Λυκείου της Κυπριακής Δημοκρατίας  και έχουν πλήρη φοίτηση σε τουλάχιστον τέσσερις  (4) τάξεις Β/θμιας Εκπ/σης σε ξένο ή ελληνικό σχολείο που λει­τουργεί στο Εξωτερικό.
Στην ειδική αυτή κατηγορία εντάσσονται και οι Έλληνες που αποκτούν απολυτήριο από το Λύκειο του Ιερού Κοινού του Πανάγιου Τάφου Ιεροσολύμων μετά από πλήρη φοίτηση σ’ όλες τις τάξεις του Λυκείου αυτού και εφόσον έχουν φοιτήσει και στην τελευταία τουλάχιστον τάξη του οικείου Γυμνασίου της Πατριαρχικής Σχολής Σιών. Για τους υποψηφίους της περίπτωσης αυτής δεν απαιτείται η προϋπόθεση α΄.
Στην ειδική αυτή κατηγορία δεν μπορούν να υπαχθούν οι απόφοιτοι ελληνικών λυκείων τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούν ξεχωριστή ειδική κατηγορία έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της Κατηγορίας 1.

Β. ΥΠΟΒΟΛΗ  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ.
Ι. Οι υποψήφιοι, σε περίπτωση επιτυχίας υποβάλλουν στις Γραμματείες των Σχολών ή Τμημάτων επιτυχίας τους τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που πιστοποιούν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ειδική κατηγορία. Η Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας  θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στις ημερομηνίες που ορίζονται. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.
Τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλoυν οι επιτυχόντες στις Γραμματείες των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής τους είναι τα παρακάτω:

Tίτλος απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
Βεβαίωση του οικείου σχολείου επικυρωμένη από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή από την οποία να προκύπτει η πλήρης φοίτηση του υποψηφίου στις δύο (2) τελευταίες τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό ή σε τέσσερις (4) τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, καθώς και το αντίστοιχο έτος φοίτησης για κάθε τάξη. (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4ο).
Στην περίπτωση που η πλήρης φοίτηση των δύο (2) τελευταίων ετών έγινε στην Ελλάδα, απαιτείται απαραίτητα και βεβαίωση του Λυκείου αποφοίτησης που λειτουργεί στην Ελλάδα, από την οποία να προκύπτει ο αρχικός τρόπος εγγραφής του υποψηφίου στο Λύκειο αυτό και το σχολείο προέλευσής του (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 5ο).
Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο επίσημο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου είναι Ελληνικής καταγωγής και βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας από την οποία να προκύπτει ότι είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού επί δύο (2) τουλάχιστον έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή  της αίτησης του υποψηφίου (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1ο)
Υπεύθυνη δήλωση ότι κανένας από τους δύο τους γονείς δεν είναι υπάλληλος του Ελληνικού κράτους αποσπασμένος σε ελληνική δημόσια υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων ή θανάτου του ενός εκ των δύο γονέων η μόνιμη κατοικία ανατρέχει στον γονέα που διαμένει στο εξωτερικό ανεξάρτητα  από την καταγωγή του.

ΙΙ. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και τα τέκνα Ελλήνων του Εξωτερικού που κατέχουν απο­λυτήριο Λυκείου της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν πλήρη φοίτηση σε τουλάχιστον τέσσερις (4) τάξεις Β/θμιας Εκπ/σης σε ξένο ή ελληνικό σχολείο που λει­τουργεί στο Εξωτερικό. Για τους εν λόγω υποψηφίους, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να υπαχθούν στην ανωτέρω ειδική κατηγορία είναι τα προαναφερόμενα εκτός των βεβαιώσεων με την αριθμητική ένδειξη (3) και (4). Αντί αυτών, προβλέπονται οι ακόλουθες βεβαιώσεις:

1) Βεβαίωση του οικείου σχολείου επικυρωμένη από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή από την οποία να προκύπτει η πλήρης φοίτηση του υποψηφίου στην τελευταία τάξη Λυκείου της Κυπριακής   Δημοκρατίας στην Κύπρο και σε τέσσερις (4) τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, καθώς και το αντίστοιχο έτος φοίτησης για κάθε τάξη (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4ο).

2) Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της οικείας χώρας, από την οποία να προκύπτει ότι  το πρόγραμμα σπουδών που ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης είναι πρόγραμμα σπουδών λυκείων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Κύπρου. (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 7ο).

Έννοια πλήρους φοίτησης: Η φοίτηση και για τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις θεωρείται πλήρης, όταν ο μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται στις περιπτώσεις:
Ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου και για τις χώρες της Ν. Αφρικής, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Όπου γίνεται αναφορά  φοίτησης σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό εννοούνται τάξεις αντίστοιχες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εκπ/κού συστήματος της Ελλάδας και γι’ αυτό απαιτείται Βεβαίωση αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στην Ελλάδα από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.
Βεβαιώσεις αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στην Ελλάδα, δεν απαιτούνται για τους υποψηφίους που έχουν φοιτήσει σε δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής δημοκρατίας, τα οποία είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής.

Για την επικύρωση των δικαιολογητικών βλέπε την παράγραφο «ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ».


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2.
ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η΄ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ,ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας οι οποίοι έχουν αποκτήσει απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο εσωτερικό ή εξωτερικό, ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εσωτερικό, εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Γονείς : 
α) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να είναι Έλληνας υπάλληλος και να αποπάσθηκε σε  Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα,  τουλάχιστον για δύο (2) πλήρη ημερολογιακά έτη, τα οποία πρέπει να συμπληρώνονται μέχρι το τέλος του έτους αποφοίτησης για τις περιπτώσεις των υποψηφίων που οι γονείς τους αποσπώνται κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Υποψήφιοι: 
β) Ο υποψήφιος να έχει αποκτήσει τίτλο Ελληνικού Λυκείου, με πλήρη φοίτηση στις δύο (2) τελευταίες τάξεις του Λυκείου σε Ελληνικό Λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό ή σε τρεις (3) τουλάχιστον τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ελληνικό ή αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της απόσπασης του γονέα του.
γ) οι υποψήφιοι απόφοιτοι Ελληνικού Λυκείου, που λειτουργεί στο εξωτερικό, οι οποίοι φοίτησαν στις δύο τελευταίες τάξεις στο Λύκειο του εξωτερικού ως μαθητές-αθλητές, που συμμετείχαν σε στάδιο προετοιμασίας με την προολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας  σε προπονητικά κέντρα του εξωτερικού.


Β.  ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥΣ

Οι υποψήφιοι, σε περίπτωση επιτυχίας υποβάλλουν στις Γραμματείες των Σχολών ή Τμημάτων επιτυχίας τους τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που πιστοποιούν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ειδική κατηγορία. Η Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας  θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στις ημερομηνίες που ορίζονται. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.
Τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται οι επιτυχόντες στις Γραμματείες των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής τους να υποβάλλουν  είναι τα παρακάτω:

Τίτλος απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας
Βεβαίωση του οικείου σχολείου επικυρωμένη από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή, από την οποία να προκύπτει η πλήρης φοίτηση του υποψηφίου στις δύο (2) τελευταίες τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό ή σε τρεις (3) τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, καθώς και το αντίστοιχο έτος φοίτησης για κάθε τάξη (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4ο).
Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα που ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου ήταν αποσπασμένος σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα    (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2ο).
Βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μαθητές – αθλητές που δεν υποβάλλουν την ανωτέρω (4) Βεβαίωση) από την οποία να προκύπτει η συμμετοχή του μαθητή-αθλητή σε στάδιο προετοιμασίας με την προολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας σε προπονητικά  κέντρα του εξωτερικού κατά τη διάρκεια φοίτησής του στις δύο (2) τελευταίες τάξεις του Λυκείου (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 8ο).

Έννοια πλήρους φοίτησης: Η φοίτηση για την εφαρμογή των ανωτέρω θεωρείται πλήρης, όταν ο μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται και στις περιπτώσεις που
i) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου και για τις χώρες της Ν. Αφρικής, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
 ii) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου λόγω καθυστέρησης της απόσπασης ή τοποθέτησης των γονέων. Η ii προϋπόθεση αφορά στα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, καθώς επίσης και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι η καθυστέρηση απόσπασης και τοποθέτησης των γονέων οφείλεται μόνο σε υπηρεσιακούς λόγους και όχι σε δική τους υπαιτιότητα.

Για τους υποψηφίους που έχουν φοιτήσει  σε τρεις (3) τουλάχιστον τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ελληνικό ή αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, η παραπάνω προϋπόθεση της πλήρους φοίτησης θεωρείται ότι πληρούται έστω και αν διακόπηκε για υπηρεσιακούς λόγους ή έληξε η απόσπαση του γονέα στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους εκπλήρωσης της προϋπόθεσης φοίτησης του υποψηφίου σε σχολείο του εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος πρέπει να έχει πλή­ρη φοίτηση τουλάχιστον σε δύο τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έστω και αν διακόπηκε η φοίτησή του κατά τη διάρκεια της τελευταίας από τις τρεις τάξεις και σε κάθε περίπτωση μετά από το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους.
Όπου γίνεται αναφορά  φοίτησης σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό εννοούνται τάξεις αντίστοιχες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εκπ/κού συστήματος της Ελλάδας και γι’ αυτό απαιτείται Βεβαίωση αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στην Ελλάδα από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.
Βεβαιώσεις αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στην Ελλάδα, δεν απαιτούνται για τους υποψηφίους που έχουν φοιτήσει σε δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής δημοκρατίας, τα οποία είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής.

Για την επικύρωση των δικαιολογητικών βλέπε την παράγραφο «ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ  ΞΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΩΡΑΣ-ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣ

Α.   ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει απολυτήριο ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Ο  υποψήφιος να έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε ξένο Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Στην περίπτωση αυτή, ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να διέμενε μόνιμα στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5), πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το Λύκειο.

β) Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι τέκνο Έλληνα υπαλλήλου που αποσπάται σε  Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτη­ση, τουλάχιστον τις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε ξένο Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, κατά τη διάρκεια της απόσπασης του γονέα του. Σε περίπτωση που ο γονέας του υποψηφίου αποσπάται  καθυστερημένα και για υπηρεσιακούς λόγους, σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, η απόσπαση του γονέα και επομένως η κατοικία και διαμονή του, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον για δύο (2) πλήρη ημερολογιακά έτη, τα οποία πρέπει να συμπληρώνονται  μέχρι το τέλος του έτους αποφοίτησης του υποψηφίου.

γ) Στην ίδια κατηγορία υπάγεται ο υποψήφιος που είναι κάτοχος απολυτηρίου ξένου Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, με πλήρη φοίτηση στην τελευταία τάξη και σε τέσσερις (4) τουλάχιστον τάξεις Β/θμιας Εκπ/σης σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να διέμενε μόνιμα στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το Λύκειο.

δ) Στην ίδια κατηγορία υπάγεται ο υποψήφιος, που είναι κάτοχος απολυτηρίου ξένου Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και έχει φοιτήσει, μετά από χορήγηση υποτροφίας ως οικότροφος, τουλάχιστον στις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Λύκειο  ή σε άλλο αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό. Η υποτροφία θα πρέπει να έχει χορηγηθεί στον υποψήφιο από εκπαιδευτική αρχή ή επίσημο φορέα της αλλοδαπής, μέσω συμμετοχής  του σε διαγωνιστική διαδικασία.  Για τους υποψηφίους της περίπτωσης αυτής δεν απαιτείται η προϋπόθεση της κατοικίας και μόνιμης διαμονής του γονέα.

ε) Στην ίδια κατηγορία υπάγεται ο υποψήφιος που είναι κάτοχος  απολυτηρίου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην ημεδαπή και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και έχει πλήρη φοίτηση σε πέντε (5) τάξεις Β/θμιας Εκπαίδευσης σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό με διάρκεια κατοικίας και μόνιμης διαμονής στο εξωτερικό, του ενός τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου, τουλάχιστον δύο (2) πλήρη ημερολογιακά έτη κατά τη διάρκεια της πενταετούς φοίτησής του. Το ξένο σχολείο στην ημεδαπή θα πρέπει να ακολουθεί ξένο πρόγραμμα σπουδών χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις των εδαφίων α-ε, πρέπει να ισχύουν και οι ακόλουθες προϋποθέσεις :

Η φοίτηση για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θεωρείται πλήρης όπως αναφέρεται παρακάτω  και 
Ο τίτλος του  ξένου Λυκείου ή του αντίστοιχου ξένου σχολείου αποφοίτησης του υποψηφίου να του παρέχει τη δυ­νατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών  ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης. 
Προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδική κατηγορία της παρούσας παραγράφου είναι ο υποψήφιος να μην έχει αποκτήσει και απολυτήριο ελληνικού λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα, πριν την απόκτηση του ξένου απο­λυτηρίου από ξένο Λύκειο στο εξωτερικό. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για την περίπτωση υποψηφίου που πληροί τις προϋποθέσεις του εδαφίου ε.
Έννοια πλήρους φοίτησης : Η φοίτηση για την εφαρμογή των ανωτέρω θεωρείται πλήρης, όταν ο μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται και στις περιπτώσεις που
i) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου και για τις χώρες της Ν. Αφρικής, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
 ii) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου λόγω καθυστέρησης της απόσπασης ή τοποθέτησης των γονέων. Η ii προϋπόθεση αφορά στα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, καθώς επίσης και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι η καθυστέρηση απόσπασης και τοποθέτησης των γονέων οφείλεται μόνο σε υπηρεσιακούς λόγους και όχι σε δική τους υπαιτιότητα.

Για τους υποψηφίους που έχουν φοιτήσει  σε τρεις (3) τουλάχιστον τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ελληνικό ή αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό, η παραπάνω προϋπόθεση της πλήρους φοίτησης θεωρείται ότι πληρούται έστω και αν διακόπηκε για υπηρεσιακούς λόγους ή έληξε η απόσπαση του γονέα στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους εκπλήρωσης της προϋπόθεσης φοίτησης του υποψηφίου σε σχολείο του εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος πρέπει να έχει πλή­ρη φοίτηση τουλάχιστον σε δύο τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έστω και αν διακόπηκε η φοίτησή του κατά τη διάρκεια της τελευταίας από τις τρεις τάξεις και σε κάθε περίπτωση μετά από το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους.
Όπου γίνεται αναφορά  φοίτησης σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό εννοούνται τάξεις αντίστοιχες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εκπ/κού συστήματος της Ελλάδας και γι’ αυτό απαιτείται Βεβαίωση αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στην Ελλάδα από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.
Βεβαιώσεις αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στην Ελλάδα, δεν απαιτούνται για τους υποψηφίους που έχουν φοιτήσει σε δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής δημοκρατίας, τα οποία είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής.

Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥΣ

Οι υποψήφιοι, σε περίπτωση επιτυχίας υποβάλλουν στις Γραμματείες των Σχολών ή Τμημάτων επιτυχίας τους τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που πιστοποιούν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ειδική κατηγορία. Η Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας  θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στις ημερομηνίες που ορίζονται. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.
Τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλoυν οι επιτυχόντες στις Γραμματείες των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής τους είναι τα παρακάτω:

Τίτλος απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Προσοχή: Σε περίπτωση που στον τίτλο απόλυσης του υποψηφίου δεν αναγράφεται αριθμητικά ο μέσος όρος ή η αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων της τελευταίας τάξης και η βαθμολογική κλίμακα, ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλει και βεβαίωση του Λυκείου στην οποία αναγράφονται ο μέσος όρος ή η αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων τόσων τάξεων, όσων απαιτείται, προκειμένου να εκδοθεί ο ξένος τίτλος απόλυσης από το ξένο λύκειο, όπως και το ελάχιστο και το μέγιστο της βαθμολογικής κλίμακας, τα επιμέρους διαστήματα, καθώς και η απαιτούμενη ελάχιστη βαθμολογία για την απόκτηση του τίτλου απόλυσης.
Τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από δήμο της χώρας μας από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων είναι ελληνικής καταγωγής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλεται βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο  επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ελληνική καταγωγή τουλάχιστον του ενός εκ των δύο  γονέων.
Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας, από την οποία να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου κατοικούσε και διέμενε μόνιμα  στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του  υποψηφίου από το λύκειο. Για την έκδοση της βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό, οι  υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο τους  ζητηθεί από την οικεία διπλωματική αρχή της χώρας μας. (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3οα). Σε περίπτωση που η οικεία διπλωματική αρχή της χώρας μας δεν δύναται να  χορηγήσει βεβαίωση κατοικίας και μόνιμης διαμονής σε γονέα υποψηφίου, ξένο υπήκοο, ο γονέας  δύναται να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από επίσημη αρχή ή φορέα της χώρας του, που θα  πιστοποιεί την κατοικία και τη μόνιμη διαμονή του (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3οβ).
Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της οικείας χώρας, από την οποία να προκύπτει η χώρα της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης και ότι ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής  σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 7ο).
Βεβαίωση του σχολείου φοίτησης από την οποία να προκύπτουν οι τάξεις που φοίτησε στο σχολείο αυτό με πλήρη φοίτηση και τα αντίστοιχα σχολικά έτη φοίτησης για κάθε τάξη. Όπου γίνεται αναφορά φοίτησης σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό εννοούνται τάξεις αντίστοιχες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εκπ/κού συστήματος της Ελλάδας και γι’ αυτό απαιτείται Βεβαίωση αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου  Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από  Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.  (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ  4ο). Η εν λόγω Βεβαίωση δεν απαιτείται για τους υποψηφίους, αποφοίτους ξένων σχολείων, οι οποίοι έχουν φοιτήσει στις δύο τελευταίες τάξεις σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό. Η φοίτηση για την εφαρμογή των ανωτέρω θεωρείται πλήρης, όταν ο μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται και στις περιπτώσεις που i) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου και για τις χώρες της Ν. Αφρικής, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. ii) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου λόγω καθυστέρησης της απόσπασης ή τοποθέτησης των γονέων. Η ii προϋπόθεση αφορά στα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, καθώς επίσης και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι η καθυστέρηση απόσπασης και τοποθέτησης των γονέων οφείλεται μόνο σε υπηρεσιακούς λόγους και όχι σε δική τους υπαιτιότητα.
Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι τέκνα Ελλήνων Υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, απόφοιτοι ξένων σχολείων και δεν δύνανται να προσκομίσουν Βεβαίωση κατοικίας και μόνιμης διαμονής των γονέων, τότε οι εν λόγω υποψήφιοι, δύνανται να προσκομίσουν Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας, από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα που ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου ήταν αποσπασμένος σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2ο).
Βεβαίωση χορήγησης υποτροφίας για φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις σε ξένο σχολείο του εξωτερικού, από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή ή τον επίσημο φορέα της αλλοδαπής που τη χορήγησε για τους υποψηφίους, που είναι κάτοχοι απολυτηρίου ξένου Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και έχουν φοιτήσει, μετά από χορήγηση υποτροφίας ως οικότροφοι, σε Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 9ο).
Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας, από την οποία να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου κατοικούσε και διέμενε μόνιμα στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά τη διάρκεια της πενταετούς φοίτησης  του υποψηφίου σε ξένο λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό. Η εν λόγω Βεβαίωση απαιτείται μόνο για τους υποψηφίους, που είναι κάτοχοι  απολυτηρίου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην ημεδαπή και ακολουθεί  ξένο πρόγραμμα σπουδών με πλήρη φοίτηση σε πέντε (5) τάξεις Β/θμιας Εκπαίδευσης σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 10οα). Σε περίπτωση που η οικεία διπλωματική αρχή της χώρας μας δεν δύναται να  χορηγήσει βεβαίωση κατοικίας και μόνιμης διαμονής σε γονέα υποψηφίου, ξένο υπήκοο, ο γονέας  δύναται να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από επίσημη αρχή ή φορέα της χώρας του, που θα  πιστοποιεί την κατοικία και τη μόνιμη διαμονή του (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 10οβ).
Βεβαίωση από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών  και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού, από την οποία να προκύπτει η  αντιστοιχία του τίτλου Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής με το απολυτήριο του  Γενικού Λυκείου της ημεδαπής και η αναγωγή της βαθμολογίας αυτού στην εικοσάβαθμη κλίμακα. Αν η κλίμακα βαθμολογίας του ξένου εκπαιδευτικού συστήματος είναι εικοσάβαθμη, τότε απαιτείται μόνο η βεβαίωση αντιστοιχίας του τίτλου. Για τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής απαιτείται η αντιστοιχία αυτών και η έκδοση βεβαίωσης ισοτιμίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης  Προσόντων – Δ/νση Πιστοποίησης Προσόντων, Τμήμα Εθνικού Πλαισίου Προσόντων: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234 Ν. Ιωνία. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210- 2709106, 2709109, 2709111, Fax: 210- 2709142) και στη συνέχεια αναγωγή της βαθμολογίας αυτών από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και  Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 6ο).
Βεβαίωση αντιστοιχίας και ισοτιμίας του τίτλου, καθώς και αναγωγής βαθμολογίας σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα, αν πρόκειται για ξένους τίτλους σπουδών, Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των ξένων Λυκείων στην ημεδαπή και η οποία χορηγείται  από τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης της ημεδαπής, όπου θα πρέπει να πιστοποιείται ότι το ξένο σχολείο στην ημεδαπή που ακολουθεί ξένο πρόγραμμα σπουδών  πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 11ο).


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει απολυτήριο Κυπριακού Λυκείου ή ξένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Κύπρο και ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Ι. Γονείς : Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι τέκνο Έλληνα υπαλλήλου που αποσπάται σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτη­ση, τουλάχιστον τις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Κυπριακό Λύκειο ή ξένο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στην Κύπρο και ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της απόσπασης του γονέα του. Σε περίπτωση που ο γονέας του υποψηφίου αποσπάται καθυστερημένα και για υπηρεσιακούς λόγους, σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στην Κύπρο ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, η απόσπαση του γονέα και επομένως η κατοικία και διαμονή του στην Κύπρο, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον για δύο (2) πλήρη ημερολογιακά έτη, τα οποία πρέπει να συμπληρώνονται  μέχρι το τέλος του έτους αποφοίτησης του υποψηφίου.


ΙΙ. Υποψήφιοι: Ο  υποψήφιος να έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Κυπριακό Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στην Κύπρο και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην περίπτωση αυτή, ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να διέμενε μόνιμα στην Κύπρο τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5), πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το Λύκειο.

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις πρέπει να ισχύουν και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Η φοίτηση για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θεωρείται πλήρης, όταν ο μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του.
Η φοίτηση θεωρείται πλήρης  όταν ο μαθητής έκανε εγγραφή το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για τα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στην Κύπρο ή σε Διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, πλήρης φοίτηση θεωρείται και στις περιπτώσεις που ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου λόγω καθυστέρησης απόσπασης ή τοποθέτησης των γονέων, με την προϋπόθεση ότι η καθυστέρηση απόσπασης και τοποθέτησης των γονέων οφείλεται μόνο σε υπηρεσιακούς λόγους και όχι σε δική τους υπαιτιότητα.
Ο τίτλος του  Λυκείου αποφοίτησης  του υποψηφίου να του παρέχει τη δυ­νατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου. Προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδική κατηγορία της παρούσας παραγράφου είναι ο υποψήφιος να μην έχει αποκτήσει και απολυτήριο ελληνικού λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα, πριν την απόκτηση του ξένου απο­λυτηρίου από ξένο Λύκειο στο εξωτερικό.

Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥΣ
Οι υποψήφιοι, σε περίπτωση επιτυχίας υποβάλλουν στις Γραμματείες των Σχολών ή Τμημάτων επιτυχίας τους τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που πιστοποιούν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ειδική κατηγορία. Η Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας  θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στις ημερομηνίες που ορίζονται. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.
Τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλoυν ανά κατηγορία οι επιτυχόντες στις Γραμματείες των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής τους είναι τα παρακάτω:

Τίτλος απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από δήμο της χώρας μας από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων είναι ελληνικής καταγωγής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλεται βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο  επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ελληνική καταγωγή τουλάχιστον του ενός εκ των δύο  γονέων.
Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας, από την οποία να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου κατοικούσε και διέμενε μόνιμα  στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του  υποψηφίου από το λύκειο. Για την έκδοση της βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό, οι  υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο τους  ζητηθεί από την οικεία διπλωματική αρχή της χώρας μας. (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3οα). Σε περίπτωση που η οικεία διπλωματική αρχή της χώρας μας δεν δύναται να  χορηγήσει βεβαίωση κατοικίας και μόνιμης διαμονής σε γονέα υποψηφίου, ξένο υπήκοο, ο γονέας  δύναται να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από επίσημη αρχή ή φορέα της χώρας του, που θα  πιστοποιεί την κατοικία και τη μόνιμη διαμονή του (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3οβ).
Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της οικείας χώρας, από την οποία να προκύπτει η χώρα της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης και ότι ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής  σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 7ο).
Βεβαίωση του σχολείου φοίτησης από την οποία να προκύπτουν οι τάξεις που φοίτησε στο σχολείο αυτό με πλήρη φοίτηση και τα αντίστοιχα σχολικά έτη φοίτησης για κάθε τάξη. Η φοίτηση για την εφαρμογή των ανωτέρω θεωρείται πλήρης, όταν ο μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται και στις περιπτώσεις που i) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου. ii) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου λόγω καθυστέρησης της απόσπασης ή τοποθέτησης των γονέων. Η ii προϋπόθεση αφορά στα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, καθώς επίσης και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι η καθυστέρηση απόσπασης και τοποθέτησης των γονέων οφείλεται μόνο σε υπηρεσιακούς λόγους και όχι σε δική τους υπαιτιότητα.
Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι τέκνα Ελλήνων Υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, απόφοιτοι ξένων σχολείων και δεν δύνανται να προσκομίσουν Βεβαίωση κατοικίας και μόνιμης διαμονής των γονέων, τότε οι εν λόγω υποψήφιοι, δύνανται να προσκομίσουν Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας, από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα που ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου ήταν αποσπασμένος σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2ο).
Για τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής απαιτείται η αντιστοιχία αυτών και η έκδοση βεβαίωσης ισοτιμίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης  Προσόντων – Δ/νση Πιστοποίησης Προσόντων, Τμήμα Εθνικού Πλαισίου Προσόντων: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234 Ν. Ιωνία. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210- 2709106, 2709109, 2709111, Fax: 210- 2709142) και στη συνέχεια αναγωγή της βαθμολογίας αυτών από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης,  Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και  Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 6ο).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5.
ΕΛΛΗΝΕΣ  ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ  ΞΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ)

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται οι υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει απολυτήριο ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Ι. Γονείς: Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι τέκνο Έλληνα υπαλλήλου που αποσπάται σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτη­ση, τουλάχιστον τις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε ξένο Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της απόσπασης του γονέα του. Σε περίπτωση που ο γονέας του υποψηφίου αποσπάται καθυστερημένα και για υπηρεσιακούς λόγους, σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, η απόσπαση του γονέα και επομένως η κατοικία και διαμονή του, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον για δύο (2) πλήρη ημερολογιακά έτη, τα οποία πρέπει να συμπληρώνονται  μέχρι το τέλος του έτους αποφοίτησης του υποψηφίου.

ΙΙ.Υποψήφιοι:
 α) Ο  υποψήφιος να έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε ξένο Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας που δεν είναι μέλος  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση αυτή, ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να διέμενε μόνιμα στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5), πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το Λύκειο.

β) Στην ίδια κατηγορία υπάγεται ο υποψήφιος που είναι κάτοχος απολυτηρίου ξένου Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλήρη φοίτηση στην τελευταία τάξη και σε τέσσερις (4) τουλάχιστον τάξεις Β/θμιας Εκπ/σης σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό. Στην περίπτωση αυτή, ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να κατοικούσε και να διέμενε μόνιμα στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του υποψηφίου από το Λύκειο.

γ) Στην ίδια κατηγορία υπάγεται ο υποψήφιος, που είναι κάτοχος απολυτηρίου ξένου Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας που δεν είναι  μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει φοιτήσει, μετά από χορήγηση υποτροφίας ως οικότροφος, τουλάχιστον στις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Λύκειο  ή σε άλλο αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό. Η υποτροφία θα πρέπει να έχει χορηγηθεί στον υποψήφιο από εκπαιδευτική αρχή ή επίσημο φορέα της αλλοδαπής, μέσω συμμετοχής  του σε διαγωνιστική διαδικασία.  Για τους υποψηφίους της περίπτωσης αυτής δεν απαιτείται η προϋπόθεση της κατοικίας και μόνιμης διαμονής του γονέα.

δ) Στην ίδια κατηγορία υπάγεται ο υποψήφιος που είναι κάτοχος  απολυτηρίου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην ημεδαπή και ακολουθεί πρόγραμμα σπουδών χώρας που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει πλήρη φοίτηση σε πέντε (5) τάξεις Β/θμιας Εκπαίδευσης σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό με διάρκεια κατοικίας και μόνιμης διαμονής στο εξωτερικό, του ενός τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου, τουλάχιστον δύο (2) πλήρη ημερολογιακά έτη κατά τη διάρκεια της πενταετούς φοίτησής του. Το ξένο σχολείο στην ημεδαπή θα πρέπει να ακολουθεί ξένο πρόγραμμα σπουδών χώρας που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ε) Στην ίδια κατηγορία υπάγεται και οι υποψήφιος που είναι απόφοιτος των Ομογενειακών σχολείων της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου) και έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση στις δύο (2) τελευταίες τάξεις στα  Ομογενειακά Λύκεια της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου).  Για τους υποψηφίους της περίπτωσης αυτής δεν απαιτείται η προϋπόθεση της κατοικίας και μόνιμης διαμονής του γονέα.

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις των εδαφίων α-ε, πρέπει να ισχύουν και οι ακόλουθες προϋποθέσεις :

Η φοίτηση για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θεωρείται πλήρης, όταν ο μαθητής
παρακολούθησε τα μαθήματα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του.     
Η φοίτηση θεωρείται πλήρης  όταν ο μαθητής έκανε εγγραφή το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και για  τις χώρες της Ν. Αφρικής, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής όταν ο μαθητής έχει κάνει εγγραφή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
        Για τα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στην Κύπρο ή σε Διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, πλήρης φοίτηση θεωρείται και στις περιπτώσεις που ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου λόγω καθυστέρησης απόσπασης ή τοποθέτησης γονέων, με την προϋπόθεση ότι η καθυστέρηση απόσπασης και τοποθέτησης των γονέων οφείλεται μόνο σε υπηρεσιακούς λόγους και όχι σε δική τους υπαιτιότητα.
                                      
Ο τίτλος του  ξένου Λυκείου ή του αντίστοιχου ξένου σχολείου αποφοίτησης του υποψηφίου να του παρέχει τη δυ­νατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών  ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης. Προϋπόθεση για την ένταξη στην ειδική κατηγορία της παρούσας παραγράφου είναι ο υποψήφιος να μην έχει αποκτήσει και απολυτήριο ελληνικού λυκείου ή αντίστοιχου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην Ελλάδα, πριν την απόκτηση του ξένου απο­λυτηρίου από ξένο Λύκειο στο εξωτερικό. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για την περίπτωση υποψηφίου που πληροί τις προϋποθέσεις του εδαφίου ε.

Β. ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥΣ
Οι υποψήφιοι, σε περίπτωση επιτυχίας υποβάλλουν στις Γραμματείες των Σχολών ή Τμημάτων επιτυχίας τους τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που πιστοποιούν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ειδική κατηγορία. Η Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας  θα προβεί στον έλεγχο για την πληρότητα και τη νομιμότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στις ημερομηνίες που ορίζονται. Σε περίπτωση διαπίστωσης, είτε κατά τον έλεγχο, είτε μετά την εγγραφή κατά οποιονδήποτε τρόπο, ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος ή της σχολής και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.
Τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλoυν ανά κατηγορία οι επιτυχόντες στις Γραμματείες των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής τους είναι τα παρακάτω:

Τίτλος απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Προσοχή: Σε περίπτωση που στον τίτλο απόλυσης του υποψηφίου δεν αναγράφεται αριθμητικά ο μέσος όρος ή η αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων της τελευταίας τάξης και η βαθμολογική κλίμακα, ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλει και βεβαίωση του Λυκείου στην οποία αναγράφονται ο μέσος όρος ή η αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων τόσων τάξεων, όσων απαιτείται, προκειμένου να εκδοθεί ο ξένος τίτλος απόλυσης από το ξένο λύκειο, όπως και το ελάχιστο και το μέγιστο της βαθμολογικής κλίμακας, τα επιμέρους διαστήματα, καθώς και η απαιτούμενη ελάχιστη βαθμολογία για την απόκτηση του τίτλου απόλυσης.

Τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από δήμο της χώρας μας από το οποίο να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων είναι ελληνικής καταγωγής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλεται βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας ή άλλο  επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η ελληνική καταγωγή τουλάχιστον του ενός εκ των δύο  γονέων.

Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας, από την οποία να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου κατοικούσε και διέμενε μόνιμα  στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά την τελευταία πενταετία (5) πριν την αποφοίτηση του  υποψηφίου από το λύκειο. Για την έκδοση της βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό, οι  υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο τους ζητηθεί από την οικεία διπλωματική αρχή της χώρας μας. (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3οα). Σε περίπτωση που η οικεία διπλωματική αρχή της χώρας μας δεν δύναται να  χορηγήσει βεβαίωση κατοικίας και μόνιμης διαμονής σε γονέα υποψηφίου, ξένο υπήκοο, ο γονέας  δύναται να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από επίσημη αρχή ή φορέα της χώρας του, που θα  πιστοποιεί την κατοικία και τη μόνιμη διαμονή του (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3οβ).

Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της οικείας χώρας, από την οποία να προκύπτει η χώρα της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης και ότι ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής  σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 7ο).

Βεβαίωση του σχολείου φοίτησης από την οποία να προκύπτουν οι τάξεις που φοίτησε στο σχολείο αυτό με πλήρη φοίτηση και τα αντίστοιχα σχολικά έτη φοίτησης για κάθε τάξη. Όπου γίνεται αναφορά φοίτησης σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό εννοούνται τάξεις αντίστοιχες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εκπ/κού συστήματος της Ελλάδας και γι’ αυτό απαιτείται Βεβαίωση αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών  και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου  Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από  Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.

(ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ  4ο). Η εν λόγω Βεβαίωση δεν απαιτείται για τους υποψηφίους, αποφοίτους ξένων σχολείων, οι οποίοι έχουν φοιτήσει στις δύο τελευταίες τάξεις σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό. Επίσης, Βεβαιώσεις αντιστοιχίας τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εξωτερικό με τις τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στην Ελλάδα, δεν απαιτούνται για τους υποψηφίους που έχουν φοιτήσει σε δημόσια σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κυπριακής δημοκρατίας, τα οποία είναι  ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία της ημεδαπής.
Η φοίτηση για την εφαρμογή των ανωτέρω θεωρείται πλήρης, όταν ο μαθητής παρακολούθησε τα μαθήματα από την έναρξη του διδακτικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκειά του. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται και στις περιπτώσεις που i) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 31 Οκτωβρίου και για τις χώρες της Ν. Αφρικής, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. ii) ο μαθητής έκανε εγγραφή στην αντίστοιχη τάξη το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου λόγω καθυστέρησης της απόσπασης ή τοποθέτησης των γονέων. Η ii προϋπόθεση αφορά στα τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, καθώς επίσης και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, με την προϋπόθεση ότι η καθυστέρηση απόσπασης και τοποθέτησης των γονέων οφείλεται μόνο σε υπηρεσιακούς λόγους και όχι σε δική τους υπαιτιότητα.
Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι τέκνα Ελλήνων Υπαλλήλων αποσπασμένων σε Ελληνικές Δημόσιες Υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού, απόφοιτοι ξένων σχολείων και δεν δύνανται να προσκομίσουν Βεβαίωση κατοικίας και μόνιμης διαμονής των γονέων, τότε οι εν λόγω υποψήφιοι, δύνανται να προσκομίσουν Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας, από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα που ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου ήταν αποσπασμένος σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, καθώς και στα Ευρωπαϊκά Σχολεία του εξωτερικού (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2ο).

Βεβαίωση χορήγησης υποτροφίας για φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις σε ξένο σχολείο του εξωτερικού, από την αρμόδια εκπαιδευτική αρχή ή τον επίσημο φορέα της αλλοδαπής που τη χορήγησε για τους υποψηφίους, που είναι κάτοχοι απολυτηρίου ξένου Λυκείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και έχουν φοιτήσει, μετά από χορήγηση υποτροφίας ως οικότροφοι, σε Λύκειο ή σε άλλο αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 9ο).


Βεβαίωση της οικείας διπλωματικής αρχής της χώρας μας, από την οποία να προκύπτει ότι ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου κατοικούσε και διέμενε μόνιμα στη χώρα φοίτησης του υποψηφίου τουλάχιστον δύο (2) χρόνια κατά τη διάρκεια της πενταετούς φοίτησης  του υποψηφίου σε ξένο λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό. Η εν λόγω Βεβαίωση απαιτείται μόνο για τους υποψηφίους, που είναι κάτοχοι  απολυτηρίου ξένου σχολείου που λειτουργεί στην ημεδαπή και ακολουθεί  ξένο πρόγραμμα σπουδών με πλήρη φοίτηση σε πέντε (5) τάξεις Β/θμιας Εκπαίδευσης σε ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 10οα). Σε περίπτωση που η οικεία διπλωματική αρχή της χώρας μας δεν δύναται να  χορηγήσει βεβαίωση κατοικίας και μόνιμης διαμονής σε γονέα υποψηφίου, ξένο υπήκοο, ο γονέας  δύναται να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από επίσημη αρχή ή φορέα της χώρας του, που θα  πιστοποιεί την κατοικία και τη μόνιμη διαμονή του (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 10οβ).

Βεβαίωση από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών  και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού, από την οποία να προκύπτει η  αντιστοιχία του τίτλου Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής με το απολυτήριο του  Γενικού Λυκείου της ημεδαπής και η αναγωγή της βαθμολογίας αυτού στην εικοσάβαθμη κλίμακα. Αν η κλίμακα βαθμολογίας του ξένου εκπαιδευτικού συστήματος είναι εικοσάβαθμη, τότε απαιτείται μόνο η βεβαίωση αντιστοιχίας του τίτλου. Για τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής απαιτείται η αντιστοιχία αυτών και η έκδοση βεβαίωσης ισοτιμίας από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης  Προσόντων – Δ/νση Πιστοποίησης Προσόντων, Τμήμα Εθνικού Πλαισίου Προσόντων: Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234 Ν. Ιωνία. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210- 2709106, 2709109, 2709111, Fax: 210- 2709142) και στη συνέχεια αναγωγή της βαθμολογίας αυτών από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και  Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 6ο).

Βεβαίωση αντιστοιχίας και ισοτιμίας του τίτλου, καθώς και αναγωγής βαθμολογίας σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα, αν πρόκειται για ξένους τίτλους σπουδών, Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των ξένων Λυκείων στην ημεδαπή και η οποία χορηγείται  από τις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης της ημεδαπής, όπου θα πρέπει να πιστοποιείται ότι το ξένο σχολείο στην ημεδαπή που ακολουθεί ξένο πρόγραμμα σπουδών  πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 11ο).


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 3, 4 & 5

1. Δεν γίνονται δεκτές οι περιπτώσεις υποψηφίων που κατά το ίδιο σχολικό ή ημερολογιακό έτος έχουν φοιτήσει σε δύο τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Οι τίτλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν αποκτηθεί δι΄ αλληλογραφίας δεν γίνονται δεκτοί.
3.Οι κάτοχοι τίτλων Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής με βεβαίωση ισοτιμίας από Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (πρώην Ο.Ε.Ε.Κ) έχουν δικαίωμα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση από την αρμόδια εκπαιδευτική της χώρας τους ότι ο απολυτήριος τίτλος τους παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια

                                                              ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
Ι . AΙΤΗΣΗ-ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ, ΤΡΟΠΟΣ-ΤΟΠOΣ-ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Οι υπαγόμενοι στις ανωτέρω ειδικές κατηγορίες, υποβάλλουν το μήνα Ιούλιο, ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, αίτηση συμ­μετοχής και μηχανογραφικό δελτίο, σε ημερομηνία που ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων. Οι ημερομηνίες υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής και του μηχανογραφικού δελτίου γνωστοποιούνται  με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr (Ενότητα «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», υποενότητα «Έλληνες του Εξωτερικού»). Οι υποψήφιοι οφείλουν κατά την υποβολή της αίτησης και του μηχανογραφικού δελτίου να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία μετά την εισαγωγή τους θα καταθέσουν στη γραμματεία του τμήματος ή της σχολής επιτυχίας. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης δεν γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις συμμετοχής και μηχανογραφικά δελτία, καθώς κλειδώνει το σύστημα. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι πριν τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης και μηχανογραφικού δελτίου θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία στην οποία ανήκουν και τα οποία έχουν αναφερθεί αναλυτικά ανά κατηγορία στο κεφάλαιο Β’, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο έλεγχος θα γίνει στις Γραμματείες των τμημάτων ή σχολών επιτυχίας τους κατά την περίοδο των εγγραφών. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και της αίτησης συμμετοχής, λόγω καθυστέρησης έκδοσής τους από τις ξένες αρχές του εξωτερικού, αλλά πληρούν τις προϋποθέσεις, οι υποψήφιοι, υποχρεούνται να τα προσκομίσουν στην αρμόδια Επιτροπή συγκέντρωσης και ελέγχου αιτήσεων συμμετοχής και μηχανογραφικού δελτίου Ελλήνων εξωτερικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε χρονικό διάστημα που θα ορίσει εκείνη και οπωσδήποτε έγκαιρα, πριν την ολοκλήρωση του αρχείου υποψηφίων για τη διαδικασία διεξαγωγής των ειδικών εισαγωγικών εξετάσεων το μήνα Σεπτέμβριο. 

ΙΙ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ  ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1.
ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚOΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2
ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η΄ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ,
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ


Οι υποψήφιοι της κατηγορίας 1 και 2,  κατά την περίοδο ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συμμετοχής και του μηχανογραφικού δελτίου, αποστέλλουν στην Επιτροπή συγκέντρωσης και ελέγχου αιτήσεων συμμετοχής και μηχανογραφικού δελτίου Ελλήνων εξωτερικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τα ακόλουθα:
(1) ένα  (1)  αντίγραφο αίτησης συμμετοχής στις εξε­τάσεις υπογεγραμμένο στο πεδίο που έχει  προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, το οποίο έχουν εκτυπώσει από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αίτησης-μηχανογραφικού δελτίου.
(2) ένα (1) αντίγραφο μηχανογραφικού δελτίου επίσης υπογεγραμμένο στα πεδία που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, το οποίο έχουν εκτυπώσει από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αίτησης-μηχανογραφικού δελτίου.
(3) ένα (1) φωτοαντίγραφο του Απολυτηρίου τους συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασής του στην ελληνική γλώσσα, αν πρόκειται για απολυτήριο ξένου σχολείου που λειτουργεί  στο εσωτερικό.
(4)Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής αν πρόκειται για απολυτήριο ξένου σχολείου που λειτουργεί στην ημεδαπή και δεν απαιτείται η αναγωγή βαθμολογίας στην 20βαθμη κλίμακα.
(5) ένα (1) υπογεγραμμένο αντίγραφο Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986 αρμοδίως υπογε­γραμμένη και εκτυπωμένη επίσης από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής, στην οποία δηλώνουν ότι έχουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξή τους στην ειδική κατηγορία που υπάγονται και ότι τα ίδια αυτά δικαιολογητικά θα προσκομίσουν για την εγγρα­φή τους στη σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά λόγω καθυστέρησης έκδοσής τους από τις ξένες αρχές του εξωτερικού και όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, δηλώνουν στην Υπεύθυνη Δήλωση ότι θα τα προσκομίσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζεται από την αρμόδια Επιτροπή συγκέντρωσης και ελέγχου αιτήσεων συμμετοχής και μηχανογραφικού δελτίου Ελλήνων εξωτερικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ότι στη συνέχεια, σε περίπτωση επιτυχίας  θα προσκομίσουν στη γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πιστοποποιούν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ειδική κατηγορία.
(6) ένα (1) φωτοαντίγραφο αστυνομικής  ταυτότητας ή διαβατηρίου (σε περίπτωση ξένου διαβατηρίου απαιτείται επίσημη μετάφραση αυτού).
(7) τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

Οι υποψήφιοι της κατηγορίας 4,  κατά την περίοδο ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συμμετοχής και του μηχανογραφικού δελτίου, αποστέλλουν στην Επιτροπή συγκέντρωσης και ελέγχου αιτήσεων συμμετοχής και μηχανογραφικού δελτίου Ελλήνων εξωτερικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τα ακόλουθα:

(1) ένα  (1)  αντίγραφο αίτησης συμμετοχής στις εξε­τάσεις υπογεγραμμένο στο πεδίο που έχει  προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, το οποίο έχουν εκτυπώσει από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αίτησης-μηχανογραφικού δελτίου.
(2) ένα (1) αντίγραφο μηχανογραφικού δελτίου επίσης υπογεγραμμένο στα πεδία που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, το οποίο έχουν εκτυπώσει από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αίτησης-μηχανογραφικού δελτίου.
(3) ένα (1) φωτοαντίγραφο του Απολυτηρίου τους.
(4) Για τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής ένα (1) φωτοαντίγραφο Βεβαίωσης ισοτιμίας και αντιστοιχίας ξένων τίτλων Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
 (5) ένα (1) υπογεγραμμένο αντίγραφο Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986 αρμοδίως υπογε­γραμμένη και εκτυπωμένη επίσης από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής, στην οποία δηλώνουν ότι έχουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξή τους στην ειδική κατηγορία που υπάγονται και ότι τα ίδια αυτά δικαιολογητικά θα προσκομίσουν για την εγγρα­φή τους στη σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά λόγω καθυστέρησης έκδοσής τους από τις ξένες αρχές του εξωτερικού και όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, δηλώνουν στην Υπεύθυνη Δήλωση ότι θα τα προσκομίσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζεται από την αρμόδια Επιτροπή συγκέντρωσης και ελέγχου αιτήσεων συμμετοχής και μηχανογραφικού δελτίου Ελλήνων εξωτερικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ότι στη συνέχεια, σε περίπτωση επιτυχίας  θα προσκομίσουν στη γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πιστοποποιούν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ειδική κατηγορία.
(6) ένα (1) φωτοαντίγραφο αστυνομικής  ταυτότητας ή διαβατηρίου (σε περίπτωση ξένου διαβατηρίου απαιτείται επίσημη μετάφραση αυτού).
(7) τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ  ΞΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΩΡΑΣ-ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5.
ΕΛΛΗΝΕΣ  ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ  ΞΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ)

Οι υποψήφιοι της  κατηγορίας 3 και 5,  κατά την περίοδο ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συμμετοχής και του μηχανογραφικού δελτίου, αποστέλλουν στην Επιτροπή συγκέντρωσης και ελέγχου αιτήσεων συμμετοχής και μηχανογραφικού δελτίου Ελλήνων εξωτερικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τα ακόλουθα:

(1) ένα  (1)  αντίγραφο αίτησης συμμετοχής στις εξε­τάσεις υπογεγραμμένο στο πεδίο που έχει  προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, το οποίο έχουν εκτυπώσει από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αίτησης-μηχανογραφικού δελτίου.
(2) ένα (1) αντίγραφο μηχανογραφικού δελτίου επίσης υπογεγραμμένο στα πεδία που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, το οποίο έχουν εκτυπώσει από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αίτησης-μηχανογραφικού δελτίου.
(3) ένα (1) φωτοαντίγραφο του Απολυτηρίου τους συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο επίσημης μετάφρασής του στην ελληνική γλώσσα, αν πρόκειται για απολυτήριο ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό.
(4) ένα (1) φωτοαντίγραφο Βεβαίωσης αντιστοιχίας του Απολυτηρίου (αν πρόκειται για απολυτήριο ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό) από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Eυρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου  Παιδείας  και Θρησκευμάτων  ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας του Απολυτηρίου σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα.
(5)Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας (αν πρόκειται για απολυτήριο ξένου σχολείου που λειτουργεί στην ημεδαπή), καθώς και βεβαίωση αναγωγής βαθμολογίας του Απολυτηρίου σε περίπτωση που ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής.
(6) Για τίτλους Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης της αλλοδαπής ένα (1) φωτοαντίγραφο Βεβαίωσης ισοτιμίας και αντιστοιχίας ξένων τίτλων Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.  καθώς και ένα (1) φωτοαντίγραφο Βεβαίωσης από την οποία να προκύπτει η αναγωγή της βαθμολογίας του Απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής  Κατάρτισης  της αλλοδαπής στην 20βαθμη κλίμακα, σε περίπτωση που η βαθμολογία του Απολυτήριου τίτλου δεν εκφράζεται στην 20βαθμη κλίμακα. 
(7) ένα (1) υπογεγραμμένο αντίγραφο Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986 αρμοδίως υπογε­γραμμένη και εκτυπωμένη επίσης από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής, στην οποία δηλώνουν ότι έχουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξή τους στην ειδική κατηγορία που υπάγονται και ότι τα ίδια αυτά δικαιολογητικά θα προσκομίσουν για την εγγρα­φή τους στη σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά λόγω καθυστέρησης έκδοσής τους από τις ξένες αρχές του εξωτερικού και όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, δηλώνουν στην Υπεύθυνη Δήλωση ότι θα τα προσκομίσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζεται από την αρμόδια Επιτροπή συγκέντρωσης και ελέγχου αιτήσεων συμμετοχής και μηχανογραφικού δελτίου Ελλήνων εξωτερικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ότι στη συνέχεια, σε περίπτωση επιτυχίας  θα προσκομίσουν στη γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος επιτυχίας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πιστοποποιούν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ειδική κατηγορία.
(8) ένα (1) φωτοαντίγραφο αστυνομικής  ταυτότητας ή διαβατηρίου (σε περίπτωση ξένου διαβατηρίου απαιτείται επίσημη μετάφραση αυτού).
(9) τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
(10) Βεβαίωση της αρμόδιας εκπαιδευτικής ή διπλω­ματικής αρχής της οικείας χώρας, από την οποία να προκύπτει η χώρα, το πρόγραμμα σπουδών της οποίας ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης και ότι ο τίτλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που κατέχει ο υποψήφιος του παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια. 


Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ανεξαρτήτως κατηγορίας, οι οποίοι εξετάζονται προφορικά λόγω δυσλεξίας ή άλλων ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών πρέπει να αποστείλουν στην ανωτέρω Επιτροπή και  ευκρινές φωτοαντίγραφο της πρωτότυπης βεβαίωσης ή ευκρινές φωτοαντίγραφο του ακριβούς αντιγράφου της από ΚΕΔΔΥ ή ΚΕΣΥ ή Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Επισημαίνεται στους υποψηφίους ότι πρωτίστως όλα τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που εκδίδονται από ξένη υπηρεσία (σχολείο, άλλη εκπαιδευτική αρχή, κ.λ.π.) πρέπει απαραιτήτως να είναι επικυρωμένα για τη γνησιότητα της υπογραφής αυτού που τα υπογράφει από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή από διπλωματική αρχή της ξένης χώρας στην Ελλάδα με επικύρωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Δικαιολογητικά (ενδεικτικά ή πιστοποιητικά σπουδών, κ.λπ.) που έχουν εκδοθεί από τις χώρες:
Αγία Λουκία, Αγ. Βικέντιος & Γρεναδίνες, Άγιος Μαρίνος, Αγ. Μαυρίκιος, Άγιος Χριστόφορος (Σεντ Κιτς)& Νέβις,  Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρρα, Αντίγκουα & Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βανουάτου, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βολιβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία,  Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γουατεμάλα, Γουϊνέα,  Γρενάδα, Δανία (δεν συμπεριλαμβάνονται η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόες), Δομινίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ (Ισημερινός), Ελ Σαλβαδόρ, Ελβετία, Εσθονία, Εσουατίνι,  Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο (Συμπεριλαμβάνονται Αγία Ελένη, Ανγκουίλα, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Γιβραλτάρ, Γκέρνσεϊ, Μοντσερράτ, Νήσος του Μαν, Νήσοι Κέιμαν, Νήσοι Νότιος Γεωργία και Νότιοι Σάντουιτς, Νήσοι Τερκς και Κέικος, Νήσοι Φώκλαντ, Τζέρσεϊ), Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Κίνα (μόνο η διοικητική περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), Κολομβία ,Κορέα (Νότιος), Κόστα Ρίκα,  Κροατία, Κύπρος,  Λεσόθο, Λετονία, Λευκορωσία, Λιβερία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μαλάουι, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μολδαβία, Μονακό, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπελίζ, Μποτσουάνα, Μπουρουντί, Μπρουνέι-Νταρουσαλάμ, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Νήσοι Κουκ, Νήσοι Μάρσαλ, Νικαράγουα, Νιούε, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία (Κάτω Χώρες) (Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Μαρτίνος, Αρούμπα, Κουρασάο, Μποναίρ, Σάμπα), Ομάν, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ουκρανία,  Ουρουγουάη, Παναμάς, Παραγουάη, Πολωνία, Πορτογαλία, Πράσινο Ακρωτήριο, Ρουμανία, Ρωσία, Σαμόα, Σάο Τόμε & Πρίνσιπε, Σερβία, Σεϋχέλλες, Βόρειος Μακεδονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Σουρινάμ, Τατζικιστάν, Τόγκα, Τουρκία, Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Τσεχία, Φινλανδία, Φίτζι, Χιλή δε χρειάζεται να έχουν επικυρωθεί για τη γνησιότητά τους από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό, με την προϋπόθεση, όμως, ότι στα έγγραφα αυτά θα υπάρχει επισημείωση, που προβλέπουν τα άρθρα 3 και 4 της σύμβασης της Χάγης (APOSTILLE) της 5ης Οκτωβρίου 1961 από τις αρμόδιες για το σκοπό αυτό αρχές, που σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της ίδιας Σύμβασης, υποχρεώνεται να ορίσει το κάθε συμβαλλόμενο Κράτος.
Γι' αυτό οι υποψήφιοι που προσκομίζουν δικαιολογητικά από τις ανωτέρω χώρες πρέπει να ζητούν από την αρμόδια υπηρεσία της χώρας τους να βάζει στο έγγραφο την απαιτούμενη επισημείωση.


Σημείωση: Για τις χώρες ΚΙΡΓΙΖΙΑ,ΜΟΓΓΟΛΙΑ, ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ,ΠΕΡΟΥ,ΤΥΝΗΣΙΑ και ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ οι οποίες έχουν συνυπογράψει τη Σύμβαση της 05ης Οκτωβρίου 1961,η Χώρα μας έχει εγείρει αντίρρηση και δεν ισχύει η κατάργηση της υποχρεώσεως επικυρώσεως των δημοσίων εγγράφων του Ν.1497/1984 (ΦΕΚ Α' 188/27.11.1984).Επίσης, το ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ αναγνωρίζεται ως τμήμα της ΣΕΡΒΙΑΣ και όχι ως ανεξάρτητο κράτος (έχει εγείρει η Χώρα μας αντίρρηση).

Η επικύρωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.

Για την υποβολή και επικύρωση τίτλων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του Ν.4250/2014 (ΦΕΚ 74/τ.Α΄/26.3.2014):

Της αλλοδαπής

Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινές φωτοαντίγραφο από αντίγραφο εγγράφου που έχει επικυρωθεί από δικηγόρο και απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα, η οποία θα υποβάλλεται σε ευκρινές φωτοαντίγραφο της πρωτότυπης ή ευκρινές φωτοαντίγραφο του ακριβούς αντιγράφου.
Η επίσημη μετάφρασή τους γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από ελληνική διπλωματική αρχή στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον νέο «Κώδικα Δικηγόρων» (άρθρο 36, Ν.4194/2013-ΦΕΚ 208/τ.Α΄/27.09.2013), μεταφράσεις ξενόγλωσσων εγγράφων που γίνονται από δικηγόρο (μετά τη 27-09-2013) γίνονται δεκτές εφόσον ο δικηγόρος βεβαιώνει ότι ο ίδιος έχει επαρκή γνώση της ξένης γλώσσας από και προς την οποία μετέφρασε.

Η επίσημη μετάφραση όλων των δικαιολογητικών μπορεί να γίνει και από Πτυχιούχους μεταφραστές/στριες του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θεώρηση της μετάφρασης από μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου

Εφιστάται η προσοχή στην αναζήτηση περαιτέρω λεπτομερειών και διευκρινίσεων για τη διαδικασία επικυρώσεων και μεταφράσεων αλλοδαπών εγγράφων,  στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας  www.mfa.gr/ypiresies-gia-ton-politi/metafrastiki-ypiresia/i-metaphrastiki-ypiresia.html.

Της ημεδαπής

α) Δημόσια έγγραφα της ημεδαπής, δηλαδή έγγραφα που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. τίτλοι σπουδών-πιστοποιητικά-βεβαιώσεις κ.λ.π.) υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους

β) Ιδιωτικά έγγραφα ημεδαπής, δηλαδή έγγραφα που δεν εκδίδονται από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. τίτλοι απόλυσης ιδιωτικού λυκείου) υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά σε ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, καθώς και σε ευκρινή  φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. τίτλοι απόλυσης ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας).

ΠΡΟΣΟΧΗ :

           Τα δικαιολογητικά που προέρχονται από ξένα σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να είναι επικυρωμένα για τη γνησιότητά τους και τη νομιμότητα λειτουργίας των σχολείων αυτών από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας στην οποία υπάγεται το σχολείο.

Δικαιολογητικά από ξένη αρχή που δεν θα είναι επικυρωμένα για τη γνησιότητά τους δεν θα γίνονται δεκτά από τις Γραμματείες των σχολών ή τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο των εγγράφων κατά τη διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων.

Τονίζεται ότι η υποβολή απλών, ευανάγνωστων φωτοαντιγράφων, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του υποψηφίου, περί της ακρίβειας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων φωτοαντιγράφων και επομένως εξισώνεται με την υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986.

Εάν διαπιστωθεί κατά τον υποχρεωτικό ή άλλο έλεγχο ότι υποβλήθηκαν αλλοιωμένα φωτοαντίγραφα, εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986 και που επιβάλλονται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον η πράξη αυτή δεν τιμωρείται αυστηρότερα από άλλη ποινική διάταξη, η διοικητική ή άλλη πράξη, για την έκδοση της οποίας υποβλήθηκαν τα φωτοαντίγραφα αυτά, ανακαλείται αμέσως.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019-2020  (νέο σύστημα ΓΕΛ)

 α. Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες 1 και 2:

Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 1 & 2 για να αποκτήσουν δικαίωμα επιλογής στις σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σχολές Υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για τις οποίες δήλωσαν προτίμηση, απαιτείται να λάβουν μέρος σε γραπτές εξετάσεις στα μαθήματα μιας από τις εξής τέσσερις  ομάδες προσανατολισμού:
i) Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ii) Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
iii) Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
iv) Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων στα οποία έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών Ελλήνων του εξωτερικού κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:
1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας καταθέτουν δήλωση προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) για ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο  και εξετάζονται στα  τέσσερα (4) μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει.  Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα με τους αντίστοιχους ισοβαρείς συντελεστές για κάθε μάθημα, που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.
Ειδικότερα:
i) Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4) :
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
β) Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού,
γ) Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού
δ) Κοινωνιολογία Ομάδας Προσανατολισμού
 ii) Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4) :
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
β) Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού
γ) Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού
δ) Mαθηματικά  Ομάδας Προσανατολισμού
 iii) Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4) :
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
β) Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού
γ) Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού
δ) Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού
 iv) Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4) :
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας 
β) Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού
γ) Πληροφορική Ομάδας Προσανατολισμού
δ) Οικονομία Ομάδας Προσανατολισμού

β. Η επιλογή των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών 3, 4 και 5:

Για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών 3, 4 και 5 συνυπολογίζεται ο βαθμός απολυτηρίου τους στην 20βαθμη κλίμακα και η συμμετοχή τους στις γραπτές εξετάσεις στο μάθημα γενικής παιδείας της Γ' τάξης Γενικού Λυκείου "Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία", για να εισαχθούν στις σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 3,4 & 5 καταθέτουν δήλωση προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) για ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο .
Προκειμένου όμως, για την εισαγωγή τους στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέξουν μία Ομάδα Προσανατολισμού από τις προαναφερόμενες  και να εξεταστούν στα μαθήματα αυτής. Οι υποψήφιοι, εφόσον ενδιαφέρονται για εισαγωγή στις συγκεκριμένες αυτές σχολές θα πρέπει να επιλέξουν ένα Επιστημονικό Πεδίο στο οποίο δίνει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού την οποία επέλεξαν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του κεφαλαίου Δ' της παρούσας.  Η επιλογή τους για εισαγωγή στις σχολές αυτές, γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτει σύμφωνα με τα αναφερόμενα του κεφαλαίου Ε' που ακολουθεί.


2. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2018- 2019 ΚΑΙ ΠΡΙΝ (νέο σύστημα ΓΕΛ ή παλαιό σύστημα ΓΕΛ)


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ειδικά για εισαγωγή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, όσοι υποψήφιοι είναι  απόφοιτοι των ετών από το 2019 και πριν, μπορούν, εναλλακτικά, να εξεταστούν σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ως άνω παράγραφο (1) (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ), ή με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018-2019  σύμφωνα με όσα περιγράφονται ως ακολούθως στην παρούσα παράγραφο (2) (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) :


 α. Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες 1 και 2:

Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 1 & 2 για να αποκτήσουν δικαίωμα επιλογής στις σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σχολές Υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης για τις οποίες δήλωσαν προτίμηση, απαιτείται να λάβουν μέρος σε γραπτές εξετάσεις στα μαθήματα μιας από τις εξής τρεις ομάδες προσανατολισμού:

i) Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ii) Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
iii) Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων στα οποία έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών Ελλήνων του εξωτερικού κατατάσσονται σε τέσσερα (4) Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:

1o Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2o Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4o Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες  Οικονομίας και Πληροφορικής

Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 1 & 2 καταθέτουν δήλωση προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) για δύο (2) κατά ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία.

Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα (4) μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο (2) Επιστημονικά Πεδία, εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

Οι ως άνω υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους παρακάτω εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας όπως αυτοί καθορίζονται στο κεφάλαιο Ε’ που ακολουθεί.
Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, θα υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Συγκεκριμένα:

i) Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
α) Αρχαία Ελληνικά (Ομάδας Προσανατολισμού)
β) Ιστορία (Ομάδας Προσανατολισμού)
γ) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)

Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:
α) στα Λατινικά (Ομάδας Προσανατολισμού), για να έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο
β) στη Βιολογία (Γενικής Παιδείας), για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο

ii) Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3):
α) Φυσική (Ομάδας Προσανατολισμού)
β) Χημεία (Ομάδας Προσανατολισμού)
γ) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)

Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:
α) στα Μαθηματικά (Ομάδας Προσανατολισμού), για να έχουν πρόσβαση στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο
β) στη Βιολογία (Ομάδας Προσανατολισμού), για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο

iii) Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία(3):
α) Μαθηματικά (Ομάδας Προσανατολισμού)
β) Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) (Ομάδας Προσανατολισμού)
γ) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας)

Οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα θα πρέπει να εξεταστούν:
α) στη Βιολογία (Γενικής Παιδείας), για να έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο
β) στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) (Ομάδας Προσανατολισμού) για να έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο

β. Η επιλογή των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών 3, 4 και 5:

Για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών 3, 4 και 5 συνυπολογίζεται ο βαθμός απολυτηρίου τους στην 20βαθμη κλίμακα και η συμμετοχή τους στις γραπτές εξετάσεις στο μάθημα γενικής παιδείας της Γ' τάξης Γενικού Λυκείου "Νεοελληνική Γλώσσα", για να εισαχθούν στις σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 3,4 & 5 καταθέτουν δήλωση προτίμησης (Μηχανογραφικό Δελτίο) για δύο (2) κατά ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία.
Προκειμένου όμως, για την εισαγωγή τους στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέξουν μία Ομάδα Προσανατολισμού από τις προαναφερόμενες  και να εξεταστούν στα μαθήματα αυτής. Οι υποψήφιοι, εφόσον ενδιαφέρονται για εισαγωγή στις συγκεκριμένες αυτές σχολές θα πρέπει να επιλέξουν ένα ή δύο από τα Επιστημονικά Πεδία στα οποία δίνει πρόσβαση η Ομάδα Προσανατολισμού την οποία επέλεξαν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του κεφαλαίου Δ' της παρούσας.  Η επιλογή τους για εισαγωγή στις σχολές αυτές, γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτει σύμφωνα με τα αναφερόμενα του κεφαλαίου Ε' που ακολουθεί.

Οι εξετάσεις όλων των παραπάνω μαθημάτων για όλες τις ειδικές κατηγορίες διενεργούνται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το μήνα Σεπτέμβριο και στην ύλη στην οποία εξετάζονται οι μαθητές της Γ' τάξης Γενικών Λυκείων της ημεδαπής στα αντίστοιχα μαθήματα.

  Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 1, 2, 3, 4 και 5 που δηλώνουν προτίμηση για τμήματα ή σχολές για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για την πρόσβαση αποφοίτων Γενικού Λυκείου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εξετάζονται και στα προβλεπόμενα ειδικά μαθήματα πέρα από τα προβλεπόμενα μαθήματα κατά περίπτωση.

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ: Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να επιλεγούν στα προγράμματα σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υποψήφιοι μπορεί να είναι ΜΟΝΟ χριστιανοί ορθόδοξοι και ειδικότερα στα προγράμματα Ιερατικών Σπουδών γίνονται δεκτοί ΜΟΝΟ άρρενες υποψήφιοι.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ: Οι υποψήφιοι όλων των ειδικών κατηγοριών που επιθυμούν την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές Σχολές και στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, εκτός από τις εξετάσεις στα μαθήματα της παραγράφου 1 του παρόντος, υποβάλλονται και σε προκαταρκτικές εξετάσεις που γίνονται με μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εσωτερικών αντίστοιχα. Οι προκαταρκτικές αυτές εξετάσεις είναι υγειονομικές, αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες που διενεργούνται σύμφωνα με όσα καθορίζονται από τις προκηρύξεις των ανωτέρω Υπουργείων. Στις εξετάσεις αυτές ο υποψήφιος πρέπει να κριθεί ικανός κατά το έτος υποβολής της υποψηφιότητάς του για να είναι υποψήφιος για επιλογή στις σχολές αυτές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι υποψήφιοι για τις ανωτέρω σχολές θα πρέπει να ενημερώνονται για τον χρόνο και τον τόπο υποβολής της σχετικής αίτησης και των απαιτούμενων πρόσθετων δικαιολογητικών, όπως και για τον χρόνο διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων, από τις σχετικές προκηρύξεις που εκδίδονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , κατά περίπτωση.
Οι οικείες προκηρύξεις διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία και τα Αστυνομικά Τμήματα αντίστοιχα. Περισσότερες πληροφορίες για τις Σχολές αυτές δίνονται:
α)Για τις Σχολές του Στρατού :
α. Γραφείο Ενηµερώσεως Κοινού Αθηνών, Μεσογείων 227-231, Χολαργός Τ.Κ. 15561, τηλ. 2106598661-4
  β. Γραφείο Ενηµερώσεως Κοινού Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Λαµπράκη 3, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54636, τηλ. 2310893238, ηλεκτρονικό ταχυδροµείο gek.thessalonikis@mod.mil.gr 
  γ. Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Τµήµα Εισιτηρίων Εξετάσεων, Βάρη Αττικής ΒΣΤ 902, τηλ. τηλεφ. Κέντρο 210 8904000, Τµήµα Εισαγ. Εξετ. 210 8904127  - 4026, 210-8970223, ηλεκτρονικό ταχυδροµείο tee@sse.gr
  δ. Σχολή Ναυτικών ∆οκίµων, τέρµα Χατζηκυριακού-Χατζηκυριάκειο, Τ.Κ.18539, Πειραιάς, τηλ 210 4581337 ηλεκτρονικό ταχυδροµείο tee@hna.gr
  ε. ∆ιοίκηση Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως (∆ΑΕ/Β1), ΑΒ ∆εκέλειας, Αχαρναί Αττικής (Τατόι) ΤΓΑ 1010, τηλ. 210 8192132, 210-8192133, ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, b13.dae@haf.gr
 στ. Στρατιωτική Σχολή Αξιωµατικών Σωµάτων – Πλήθωνος Γεµιστού 1-2, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54638, τηλ. 2310 962177 – 962112 – 962191, ηλεκτρονικό ταχυδροµείο ssas-dspv@army.gr
  ζ. Σχολή Μονίµων Υπαξιωµατικών, Βασίλη Τσιτσάνη 63, Τρίκαλα Τ.Κ. 42132 τηλ. 24310-38635, 24310-38637, 24310-39632, ηλεκτρονικό ταχυδροµείο smy-teem@army.gr

β) Για τις Σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας:
 1) Στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα τα τηλέφωνα των οποίων περιέχονται στην κάτωθι ιστοσελίδα στο πεδίο «Αναζήτηση Υπηρεσίας»
2)Στην  Ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr και www.astynomia.gr
3) Στα τηλέφωνα: ΑΘΗΝΑ: 213- 1520327 213-1520169
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019-2020 ή ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2018-2019 ΚΑΙ ΠΡΙΝ (νέο σύστημα ΓΕΛ)


α. Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες 1 και 2:

α) Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες 1 και 2  στις σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, γίνεται μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων της κάθε κατηγορίας, κατά φθίνουσα σειρά μορίων, τα οποία προκύπτουν ως ακολούθως:
i)  Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή σύμφωνα με τα παρακάτω:
Α. Για τους υποψηφίους Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4) :
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
β) Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
γ) Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
δ) Κοινωνιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
 Β. Για τους υποψηφίους Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4) :
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε (1,25)
β) Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
γ) Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
δ) Mαθηματικά  Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
 Γ. Για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4) :
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25) 
β) Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
γ) Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
δ) Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
 Δ. Για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, έχουν πρόσβαση στις Σχολές και τα Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι τα εξής τέσσερα (4) :
α) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25) 
β) Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
γ) Πληροφορική Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)
δ) Οικονομία Ομάδας Προσανατολισμού, με συντελεστή ένα και είκοσι πέντε  (1,25)

Το άθροισμα των γινομένων, κατά περίπτωση, αποτελεί το σύνολο των μορίων που λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή στα αντίστοιχα τμήματα, σχολές και εισαγωγικές κατευθύνσεις του ενός επιστημονικού πεδίου της ομάδας προσανατολισμού που έχει επιλέξει και για το οποίο έχει δηλώσει προτίμηση ο υποψήφιος. 

ii) Προκειμένου για τμήματα ή σχολές που απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, το σύνολο των μορίων προκύπτει με την προσθήκη του γινομένου της βαθμολογικής επίδοσης στο ειδικό μάθημα (μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου) με συντελεστή ένα και μισό (1,5) στο σύνολο των μορίων των ανωτέρω περιπτώσεων A, B, Γ και Δ της παραγράφου αυτής. Αν τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα είναι δύο (2), ως βαθμολογική επίδοση στο ειδικό μάθημα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των δύο ειδικών μαθημάτων.
Iii) Προκειμένου για την επιλογή στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο σύνολο των μορίων της περιπτώσεων Α, Β, Γ και Δ  της παραγράφου αυτής, που πρέπει να είναι τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) μόρια, προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του μέσου όρου του βαθμού στα τρία αγωνίσματα με συντελεστή ένα και μισό (1,5).
β) Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας στις σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Ανώτατων  Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας γίνεται μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων  της κάθε κατηγορίας κατά φθίνουσα σειρά μορίων, τα οποία προκύπτουν από το βαθμό κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος πολλαπλασιασμένου με τον συντελεστή ένα και εικοσιπέντε (1,25) του κάθε μαθήματος και  μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δέκατου και εφόσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον το σύνολο των τριάντα πέντε (35) μορίων που είναι ενιαίο και δε διαφοροποιείται από τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού στην οποία εξετάστηκαν.


β. Η επιλογή των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών 3, 4 και 5:

α) Προκειμένου για την εισαγωγή τους στις σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις  των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών,  της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτει από το άθροισμα των γινομένων του μέσου γενικού βαθμού απόλυσης από το Λύκειο με συντελεστή δύο και μισό (2,5) και της βαθμολογικής τους επίδοσης στο μάθημα γενικής παιδείας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου "Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία", μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα, με συντελεστή δύο και μισό (2,5). Η αναγωγή στην εικοσάβαθμη κλίμακα του γενικού βαθμού απόλυσης και του βαθμού στο μάθημα "Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία" γίνεται με προσέγγιση δεκάτου.
β) Προκειμένου για τμήματα ή σχολές ή εισαγωγικές κατευθύνσεις των ανωτέρω Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, στο ανωτέρω σύνολο μορίων προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο της βαθμολογικής επίδοσης στο ειδικό μάθημα, μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου, με συντελεστή ένα και μισό (1,5). Αν τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα είναι δύο (2), ως βαθμολογική επίδοση στο ειδικό μάθημα λαμβάνεται υπόψη o μέσος όρος των δύο ειδικών μαθημάτων. Προκειμένου για την επιλογή στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο σύνολο των μορίων του εδαφίου α΄ της παραγράφου αυτής προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του μέσου όρου του βαθμού στα τρία αγωνίσματα με συντελεστή ένα και μισό (1,5).
γ) Προκειμένου για την εισαγωγή τους στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, η επιλογή τους γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτει από τη γραπτή τους εξέταση στα μαθήματα μιας από τις τέσσερις  ομάδες προσανατολισμού του κεφ. Δ΄.
δ) Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 3, 4 και 5 αποκτούν δικαίωμα επιλογής για τις σχολές και τα τμήματα επιλογής τους, εφόσον συγκεντρώσουν σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων α΄-γ΄ της παρούσας παραγράφου, κατά περίπτωση:
i) Bαθμολογία τουλάχιστον ίση με το μισό της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας στο μάθημα γενικής παιδείας Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου " Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία " για όλες τις σχολές και τα τμήματα, εκτός των σχολών ή τμημάτων για τα οποία απαιτείται εξέταση και σε ειδικό μάθημα.
ii) Προκειμένου για σχολή ή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση για την οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, εκτός της ανωτέρω υπό στοιχείο i προϋπόθεσης, απαιτείται να έχει επιτύχει βαθμολογία στο ειδικό μάθημα τουλάχιστον ίση προς το μισό του προβλεπόμενου μέγιστου δυνατού βαθμού. Οι υποψήφιοι για επιλογή σε τμήμα, για το οποίο απαιτείται εξέταση σε περισσότερα από ένα ειδικά μαθήματα, πρέπει να συγκεντρώνουν την παραπάνω ελάχιστη βαθμολογία ξεχωριστά στο κάθε ειδικό μάθημα.
 iii) Τριάντα πέντε (35) μόρια για τις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και τις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, όπου απαιτείται εξέταση σε όλα τα μαθήματα μιας από τις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού.

3. Σε περίπτωση ισοβαθμίας κατά την επιλογή των υποψηφίων για όλες τις σχολές, εκτός από αυτές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας:
α) Αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες 1 και 2, εισάγονται ως υπεράριθμοι στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν με τον τελευταίο εισαγόμενο στη σχολή ή το τμήμα αυτό.
β) Αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες 3, 4 και 5, εισάγεται αυτός που δήλωσε με προγενέστερη προτίμηση τη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα και, αν υπάρχει και πάλι ισοβαθμία, εισάγεται αυτός που πέτυχε μεγαλύτερη βαθμολογική επίδοση στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία». Αν εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία, εισάγεται αυτός που έχει μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου και αν υπάρχει και πάλι ισοβαθμία, εισάγονται ως υπεράριθμοι στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν στην περίπτωση αυτή.
γ) Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση εισακτέων στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, προηγείται αυτός που δήλωσε τη συγκεκριμένη σχολή με προγενέστερη προτίμηση. Αν υπάρχουν και πάλι ισοβαθμούντες, προηγείται αυτός που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό μορίων στο πρώτο από τα αναφερόμενα στο κεφ. Δ΄ μαθήματα της ομάδας που εξετάστηκε. Αν εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, προηγείται αυτός που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό μορίων στο δεύτερο αναφερόμενο μάθημα κ.ο.κ.

2. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2018- 2019 ΚΑΙ ΠΡΙΝ (παλαιό σύστημα ΓΕΛ)

α. Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες 1 και 2:

α) Η επιλογή των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες 1 και 2  στις σχολές και στα τμήματα των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, γίνεται μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων της κάθε κατηγορίας, κατά φθίνουσα σειρά μορίων, τα οποία προκύπτουν ως ακολούθως:
i)  Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου, πολλαπλασιάζεται με συντελεστή σύμφωνα με τα παρακάτω:

Α. Για τους υποψηφίους Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
α) Αρχαία Ελληνικά (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα και επτά δέκατα (1,7)
β) Ιστορία (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα και τρία δέκατα (1,3)
γ) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας) με συντελεστή ένα (1)
δ) Λατινικά (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα (1)

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής
α) Αρχαία Ελληνικά (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα (1)
β) Ιστορία (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα (1)
γ) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας) με συντελεστή ένα (1)
δ) Βιολογία (Γενικής Παιδείας) με συντελεστή ένα (1)

Β. Για τους υποψηφίους Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
α) Φυσική (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα και τρία δέκατα (1,3)
β) Χημεία (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα (1)
γ) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας) με συντελεστή ένα (1)
δ) Μαθηματικά (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα και επτά δέκατα (1,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής
α) Φυσική (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα (1)
β) Χημεία (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα και τρία δέκατα (1,3)
γ) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας) με συντελεστή ένα (1)
δ) Βιολογία (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα και επτά δέκατα (1,7)


Γ. Για τους υποψηφίους Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής
α) Μαθηματικά (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα (1)
β) Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα (1)
γ) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας) με συντελεστή ένα (1)
δ) Βιολογία (Γενικής Παιδείας) με συντελεστή ένα (1)

4ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
α) Μαθηματικά (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα και επτά δέκατα (1,7)
β) Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα (1)
γ) Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας) με συντελεστή ένα (1)
δ) Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ομάδας Προσανατολισμού) με συντελεστή ένα και τρία δέκατα (1,3)

Το άθροισμα των γινομένων, κατά περίπτωση, αποτελεί το σύνολο των μορίων που λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή στα αντίστοιχα τμήματα, σχολές και εισαγωγικές κατευθύνσεις του ενός ή των δύο επιστημονικών πεδίων της ομάδας προσανατολισμού που έχει επιλέξει και για τα οποία έχει δηλώσει προτίμηση ο υποψήφιος. 

ii) Προκειμένου για τμήματα ή σχολές που απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, το σύνολο των μορίων προκύπτει με την προσθήκη του γινομένου της βαθμολογικής επίδοσης στο ειδικό μάθημα (μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου) με συντελεστή ένα και μισό (1,5) στο σύνολο των μορίων των ανωτέρω περιπτώσεων A, B και Γ της παραγράφου αυτής. Αν τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα είναι δύο (2), ως βαθμολογική επίδοση στο ειδικό μάθημα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των δύο ειδικών μαθημάτων.
iii)Προκειμένου για την επιλογή στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο σύνολο των μορίων της περιπτώσεων Α, Β και Γ της παραγράφου αυτής, που πρέπει να είναι τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) μόρια, προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του μέσου όρου του βαθμού στα τρία αγωνίσματα με συντελεστή ένα και μισό (1,5).

β) Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 1 και 2 αποκτούν δικαίωμα επιλογής για τις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, εφόσον συγκεντρώσουν, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης i, κατά περίπτωση, τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) μόρια.
Προκειμένου για σχολή ή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση για την οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, εκτός της ανωτέρω προϋπόθεσης, απαιτείται να έχει επιτύχει βαθμολογία στο ειδικό μάθημα τουλάχιστον ίση προς το μισό του προβλεπόμενου μέγιστου δυνατού βαθμού. Οι υποψήφιοι για επιλογή σε τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε περισσότερα από ένα ειδικά μαθήματα, πρέπει να συγκεντρώνουν την παραπάνω ελάχιστη βαθμολογία ξεχωριστά στο κάθε ειδικό μάθημα.


β. Η επιλογή των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών 3, 4 και 5:

α) Προκειμένου για την εισαγωγή τους στις σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις  των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών,  της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτει από το άθροισμα των γινομένων του μέσου γενικού βαθμού απόλυσης από το Λύκειο με συντελεστή δύο και μισό (2,5) και της βαθμολογικής τους επίδοσης στο μάθημα γενικής παιδείας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου "Νεοελληνική Γλώσσα", μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα, με συντελεστή δύο και μισό (2,5). Η αναγωγή στην εικοσάβαθμη κλίμακα του γενικού βαθμού απόλυσης και του βαθμού στο μάθημα "Νεοελληνική Γλώσσα" γίνεται με προσέγγιση δεκάτου.

β) Προκειμένου για τμήματα ή σχολές ή εισαγωγικές κατευθύνσεις των ανωτέρω Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τις οποίες απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, στο ανωτέρω σύνολο μορίων προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο της βαθμολογικής επίδοσης στο ειδικό μάθημα, μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου, με συντελεστή ένα και μισό (1,5). Αν τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα είναι δύο (2), ως βαθμολογική επίδοση στο ειδικό μάθημα λαμβάνεται υπόψη o μέσος όρος των δύο ειδικών μαθημάτων. Προκειμένου για την επιλογή στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο σύνολο των μορίων του εδαφίου α΄ της παραγράφου αυτής προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του μέσου όρου του βαθμού στα τρία αγωνίσματα με συντελεστή ένα και μισό (1,5).

γ) Προκειμένου για την εισαγωγή τους στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, η επιλογή τους γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτει από τη γραπτή τους εξέταση στα μαθήματα μιας από τις τρεις ομάδες προσανατολισμού του κεφ. Δ΄.

δ) Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών 3, 4 και 5 αποκτούν δικαίωμα επιλογής για τις σχολές και τα τμήματα επιλογής τους, εφόσον συγκεντρώσουν σύμφωνα με τις διατάξεις των εδαφίων α΄-γ΄ της παρούσας παραγράφου, κατά περίπτωση:
i) βαθμολογία τουλάχιστον ίση με το μισό της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας στο μάθημα γενικής παιδείας Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου " Νεοελληνική Γλώσσα" για όλες τις σχολές και τα τμήματα, εκτός των σχολών ή τμημάτων για τα οποία απαιτείται εξέταση και σε ειδικό μάθημα.
ii) Προκειμένου για σχολή ή τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση για την οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, εκτός της ανωτέρω υπό στοιχείο i προϋπόθεσης, απαιτείται να έχει επιτύχει βαθμολογία στο ειδικό μάθημα τουλάχιστον ίση προς το μισό του προβλεπόμενου μέγιστου δυνατού βαθμού. Οι υποψήφιοι για επιλογή σε τμήμα, για το οποίο απαιτείται εξέταση σε περισσότερα από ένα ειδικά μαθήματα, πρέπει να συγκεντρώνουν την παραπάνω ελάχιστη βαθμολογία ξεχωριστά στο κάθε ειδικό μάθημα.
 iii) Τριάντα πέντε (35) μόρια για τις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και τις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, όπου απαιτείται εξέταση σε όλα τα μαθήματα μιας από τις τρεις ομάδες προσανατολισμού.

Επισήμανση: Σε περίπτωση ισοβαθμίας κατά την επιλογή των υποψηφίων για όλες τις σχολές, εκτός από αυτές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας:
α) Αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες 1 και 2, εισάγονται ως υπεράριθμοι στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν με τον τελευταίο εισαγόμενο στη σχολή ή το τμήμα αυτό.

β) Αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες 3, 4 και 5, εισάγεται αυτός που δήλωσε με προγενέστερη προτίμηση τη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα και, αν υπάρχει και πάλι ισοβαθμία, εισάγεται αυτός που πέτυχε μεγαλύτερη βαθμολογική επίδοση στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα». Αν εξακολουθεί να υπάρχει ισοβαθμία, εισάγεται αυτός που έχει μεγαλύτερο βαθμό απολυτηρίου και αν υπάρχει και πάλι ισοβαθμία, εισάγονται ως υπεράριθμοι στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν στην περίπτωση αυτή.

γ) Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση εισακτέων στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, προηγείται αυτός που δήλωσε τη συγκεκριμένη σχολή με προγενέστερη προτίμηση. Αν υπάρχουν και πάλι ισοβαθμούντες, προηγείται αυτός που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό μορίων στο πρώτο από τα αναφερόμενα στο κεφ. Δ΄ μαθήματα της ομάδας που εξετάστηκε. Αν εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, προηγείται αυτός που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό μορίων στο δεύτερο αναφερόμενο μάθημα κ.ο.κ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
Οι εισαγωγικές εξετάσεις των Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν  στο εξωτερικό διεξάγονται το Σεπτέμβριο κάθε έτους.

α) Το πρόγραμμα των εξετάσεων ανακοινώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr (ενότητα «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», υποενότητα «Έλληνες του Εξωτερικού»). Στο πρόγραμμα αναφέρονται ο τόπος, η ημερομηνία, η ώρα έναρξης και η διάρκεια του χρόνου εξέτασης κάθε μαθήματος.

β) Οι υποψήφιοι, όταν προσέρχονται στις εξετάσεις, πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, το δελτίο ταυτότητας υποψηφίου, το οποίο παραλαμβάνεται από τον υποψήφιο από το εξεταστικό κέντρο την πρώτη μέρα των εξετάσεων και δύο (2) μπλε ή μαύρα στυλό.

Ειδικά στους υποψηφίους που θα εξεταστούν στο γραμμικό  και στο ελεύθερο σχέδιο, εφιστάται η προσοχή στα εξής :

1.Κατά την εξέταση στο «Γραμμικό Σχέδιο» δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 0,50 Χ 0,58 μ.. Για το λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης και τα απαραίτητα για τη σχεδίαση όργανα και υλικά, δηλαδή χαρτί πρόχειρο σχεδίασης (ριζόχαρτο ή άλλο, σε διάσταση περίπου Α4), μολύβια με διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικά πάχη γραμμών, όργανα για σχεδίαση με μολύβι ή με σινική μελάνη, ταυ ή παραλληλογράφο, τρίγωνα σχεδίασης, κοινό υποδεκάμετρο και τα λοιπά αναγκαία μέσα σχεδίασης (διαβήτη, καμπυλόγραμμο, γομολάστιχα, ξύστρα - καμπάνα κ.λ.π.). Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγεθυντικό φακό. Απαγορεύεται, όμως, να χρησιμοποιεί συστήματα σχεδίασης, δηλαδή ειδικά εκτυπωτικά μηχανήματα γραφής και σχεδίασης γραμμάτων, ζελατίνες ή μεταλλικά στοιχεία τυποποιημένων γραμμάτων, αυτοκόλλητα (ράστερ, λετρασέτ κ.λ.π.) γραμμάτων ή γραμμοσκιάσεων και κλιμακόμετρα (υποδεκάμετρα σε διάφορες κλίμακες, ένα : είκοσι, ένα : πενήντα κ.λ.π.), μοιρογνωμόνιο, καθώς και υπολογιστικές μηχανές (κομπιούτερς).

2. Κατά την εξέταση στο «Ελεύθερο Σχέδιο», δίνεται στους υποψηφίους χαρτί σχεδίασης, που οι εξωτερικές του διαστάσεις είναι 0,50 Χ 0,70 μ. και οι εσωτερικές διαστάσεις, στις οποίες γίνεται η σχεδίαση, 0,50 Χ 0,50 μ.. Για το λόγο αυτό, ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του στις εξετάσεις πινακίδα σχεδίασης, διαστάσεων αναλόγων με το χαρτί σχεδίασης. Η εξέταση γίνεται με μολύβια. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει μαζί του, εκτός από την πινακίδα, μολύβια μαλακά και σκληρά, γομολάστιχα, ξύστρα. Επίσης, επιτρέπεται η χρησιμοποίηση βελόνας μετρήματος και νήματος στάθμης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση οργάνων σχεδίασης και η χρήση σπρέι.

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο των εξετάσεων σε υποψηφίους που έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώματα, αριθμομηχανές, κινητά τηλέφωνα ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που προαναφέρθηκαν.

γ) Η εξέταση στα ειδικά μαθήματα γίνεται σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα που ανακοινώνεται.

δ) Ο υποψήφιος που δηλώνει προτίμηση για τα τμήματα Λογοθεραπείας και παρουσιάζει κώφωση-βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου-άρθρωσης ή παθολογική φωνή, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα τμήματα αυτά λόγω του γνωστικού αντικειμένου των τμημάτων αυτών. Γι' αυτό το λόγο, όσοι εισάγονται σε τμήμα Λογοθεραπείας υποβάλλονται μετά την εισαγωγή τους σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του τμήματος. Αν από τις εξετάσεις αυτές διαπιστωθεί για κάποιον επιτυχόντα ότι παρουσιάζει μία από τις παραπάνω παθήσεις, τότε με απόφαση του τμήματος διαγράφεται από το τμήμα αυτό. Κατά συνέπεια, συνιστάται στους υποψήφιους που γνωρίζουν ότι παρουσιάζουν κάποια από τις παραπάνω παθήσεις να μη δηλώνουν  τμήμα Λογοθεραπείας, γιατί περιορίζουν έτσι τις δυνατότητες προτίμησής τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΦΑΑ

α) Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών για την επιλογή τους στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) πρέπει, εκτός από την εξέτασή τους στα μαθήματα γενικής αξιολόγησης κατά περίπτωση, να υποβληθούν σε υγειονομική εξέταση (παθολογικές, οφθαλμολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις) και πρακτική δοκιμασία σε τρία (3) από τα τέσσερα (4) αγωνίσματα που αναφέρονται παρακάτω.
β) Η υγειονομική εξέταση και η πρακτική δοκιμασία διενεργούνται από επιτροπή που λειτουργεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος και ο τόπος υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας ανακοινώνεται πριν τη λήξη των εξετάσεων των μαθημάτων. Οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στην επιτροπή πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με:
1) δύο (2) μικρές φωτογραφίες
2) το δελτίο εξεταζομένου  όπου αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του υποψηφίου. Ο υποψήφιος επίσης θα έχει μαζί του Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό της ταυτότητας, έγγραφο
3) βεβαίωση οπτικής οξύτητας
4) ακτινογραφία θώρακα με σχετική γνωμάτευση
5) καρδιογράφημα με σχετική γνωμάτευση και
6)  Δελτίο καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα .
Το ως άνω έντυπο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports
γ) Τα αγωνίσματα και η βαθμολογική κλίμακα των αντίστοιχων επιδόσεων είναι:


ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΑΡΡΕΝΩΝ
ΒΑΘΜΟΙ ΔΡΟΜΟΣ 400μ. ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ (βάρος σφαίρας 6κ.) ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (50μ. ελεύθερο)

20 μέχρι  55" 6.20μ. και άνω 14μ.  και  άνω μέχρι  29"
19 55"01 - 55"50 6.19μ. - 6.05μ. 13.99μ. - 13.60μ. 29"01 - 30"00
18 55"51 - 56"00 6.04μ. - 5.90μ. 13.59μ. - 13.20μ. 30"01 - 31"00
17 56"01 - 56"50 5.89μ. - 5.75μ. 13.19μ. - 12.80μ. 31"01 - 32"00
16 56"51 - 57"00 5.74μ. - 5.60μ. 12.79μ. - 12.40μ. 32"01 - 33"00
15 57"01 - 57"50 5.59μ. - 5.45μ. 12.39μ. - 12.00μ. 33"01 - 34"00
14 57"51 - 58"00 5.44μ. - 5.30μ. 11.99μ. - 11.60μ. 34"01 - 35"00
13 58"01 - 58"50 5.29μ. - 5.15μ. 11.59μ. - 11.20μ. 35"01 - 36"00
12 58"51 - 59"00 5.14μ. - 5.00μ. 11.19μ. - 10.80μ. 36"01 - 37"00
11 59"01 - 59"50 4.99μ. - 4.85μ. 10.79μ. - 10.40μ. 37"01 - 38"00
10 59"51 - 60"00 4.84μ. - 4.70μ. 10.39μ. - 10.00μ. 38"01 - 39"00
9 60"01 - 60"50 4.69μ. - 4.55μ. 9.99μ. -  9.60μ. 39"01 - 40"00
8 60"51-  61"00 4.54μ. - 4.40μ. 9.59μ. -  9.20μ. 40"01 - 41"00
7 61"01 - 61"50 4.39μ. - 4.25μ. 9.19μ. -  8.80μ. 41"01 - 42"00
6 61"51 - 62"00 4.24μ. - 4.10μ. 8.79μ. -  8.40μ. 42"01 - 43"00
5 62"01 - 62"50 4.09μ. - 3.95μ. 8.39μ. -  8.00μ. 43"01 - 44"00
4 62"51 - 63"00 3.94μ. - 3.80μ. 7.99μ. -  7.60μ. 44"01 - 45"00
3 63"01 - 63"50 3.79μ. - 3.65μ. 7.59μ. -  7.20μ. 45"01 - 46"00
2 63"51 - 64"00 3.64μ. - 3.50μ. 7.19μ. -  6.80μ. 46"01 - 47"00
1 64"01 - 64"50 3.49μ. - 3.35μ. 6.79μ. -  6.40μ. 47"01 - 48"00
0 64"51 και άνω 3.34μ. και κάτω 6.39μ. και κάτω 48"01 και άνω


ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΘΗΛΕΩΝ
ΒΑΘΜΟΙ ΔΡΟΜΟΣ 200μ. ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ (βάρος σφαίρας 4κ.) ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ (50μ. ελεύθερο)
20 μέχρι  29" 5.15μ. και άνω 11.00μ.  και  άνω έως    31"0
19 29"01 - 29"50 5.14μ. - 5.00μ. 10.99μ. - 10.60μ. 31"01 - 32"00
18 29"51 - 30"00 4.99μ. - 4.85μ. 10.59μ. - 10.20μ. 32"01 - 33"00
17 30"01 - 30"50 4.84μ. - 4.70μ. 10.19μ. -   9.80μ. 33"01 - 34"00
16 30"51 - 31"00 4.69μ. - 4.55μ. 9.79μ. -  9.40μ. 34"01 - 35"00
15 31"01 - 31"50 4.54μ. - 4.40μ. 9.39μ. -  9.00μ. 35"01 - 36"00
14 31"51 - 32"00 4.39μ. - 4.25μ. 8.99μ. -  8.60μ. 36"01 - 37"00
13 32"01 - 32"50 4.24μ. - 4.10μ. 8.59μ. -  8.20μ. 37"01 - 38"00
12 32"51 - 33"00 4.09μ. - 3.95μ. 8.19μ. -  7.80μ. 38"01 - 39"00
11 33"01 - 33"50 3.94μ. - 3.80μ. 7.79μ. -  7.40μ. 39"01 - 40"00
10 33"51 - 34"00 3.79μ. - 3.65μ. 7.39μ. -  7.00μ. 40"01 - 41"00
9 34"01 - 34"50 3.64μ. - 3.50μ. 6.99μ. -  6.60μ. 41"01 - 42"00
8 34"51 - 35"00 3.49μ. - 3.35μ. 6.59μ. -  6.20μ. 42"01 - 43"00
7 35"01 - 35"50 3.34μ. - 3.20μ. 6.19μ. -  5.80μ. 43"01 - 44"00
6 35"51 - 36"00 3.19μ. - 3.05μ. 5.79μ. -  5.40μ. 44"01 - 45"00
5 36"01 - 36"50 3.04μ. - 2.90μ. 5.39μ. -  5.00μ. 45"01 - 46"00
4 36"51 - 37"00 2.89μ. - 2.75μ. 4.99μ. -  4.60μ. 46"01 - 47"00
3 37"01 - 37"50 2.74μ. - 2.60μ. 4.59μ. -  4.20μ. 47"01 - 48"00
2 37"51 - 38"00 2.59μ. - 2.45μ. 4.19μ. -  3.80μ. 48"01 - 49"00
1 38"01 - 38"50 2.44μ. - 2.30μ. 3.79μ. -  3.40μ. 49"01 - 50"00
0 38"51 και άνω 2.29μ. και κάτω 3.39μ. και κάτω 50"01 και άνω

δ) Τα παραπάνω αγωνίσματα διεξάγονται σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Στο άλμα σε μήκος και στη σφαιροβολία οι υποψήφιοι δικαιούνται τρεις (3) προσπάθειες, από τις οποίες βαθμολογείται η καλύτερη. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των αγωνισμάτων αποτελεί τον βαθμό των πρακτικών δοκιμασιών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των μορίων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019-2020  (νέο σύστημα ΓΕΛ)

Οι υποψήφιοι με την ειδική κατηγορία Ελλήνων του εξωτερικoύ, απόφοιτοι έτους 2020, μπορούν να αναζητήσουν την ύλη των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων στη με αριθμ. πρωτ 44639/Δ2/9-4-2020 (ΦΕΚ 1381/Β’) Υπουργική Απόφαση με θέμα Τροποποίηση της 106428/Δ2/02-07-2019 υπουργικής απόφασης (Β΄ 2875) «Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2020 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου, Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου», η οποία τροποποιήθηκε με την με αριθμ. πρωτ. 124893/Δ2/02-08-2019 υπουργική απόφαση (Β΄ 3226) και συμπληρώθηκε με την με αριθμ. πρωτ. 172155/Δ2/05-11-2019 υπουργική απόφαση (Β΄ 4266).

2. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2018- 2019 ΚΑΙ ΠΡΙΝ (νέο σύστημα ΓΕΛ ή παλαιό σύστημα ΓΕΛ)

Ι. Οι υποψήφιοι με την ειδική κατηγορία Ελλήνων του εξωτερικού, απόφοιτοι σχολικών ετών 2018-2019 και πριν, που επιλέγουν να εξεταστούν με το σύστημα εισαγωγής σχολικού έτους 2019-2020, (νέο σύστημα ΓΕΛ) μπορούν να αναζητήσουν την ύλη των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων στη με αριθμ. πρωτ 44639/Δ2/9-4-2020 (ΦΕΚ 1381/Β’) Υπουργική Απόφαση με θέμα Τροποποίηση της 106428/Δ2/02-07-2019 υπουργικής απόφασης (Β΄ 2875) «Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2020 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου, Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου και Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου», η οποία τροποποιήθηκε με την με αριθμ. πρωτ. 124893/Δ2/02-08-2019 υπουργική απόφαση (Β΄ 3226) και συμπληρώθηκε με την με αριθμ. πρωτ. 172155/Δ2/05-11-2019 υπουργική απόφαση (Β΄ 4266).

ΙΙ. Οι υποψήφιοι με την ειδική κατηγορία Ελλήνων του εξωτερικού, απόφοιτοι σχολικών ετών 2018-2019 και πριν, που επιλέγουν να εξεταστούν με το σύστημα εισαγωγής σχολικού έτους 2018-2019, (παλαιό σύστημα ΓΕΛ) μπορούν να αναζητήσουν την ύλη των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων στη με αριθμ. πρωτ. 119174/Δ2/13-7-2018 (ΦΕΚ 3411/ Β’) Υπουργική Απόφαση με θέμα Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2019 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου με διόρθωση σφάλματος στο ΦΕΚ 4479 Β’/2018.

Εφιστάται η προσοχή στους υποψηφίους να ληφθεί υπ’όψιν:

1)H με αριθμ Φ.251/138819/Α5/24-8-2018  Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3807/Β’) «Τροποποίηση της Φ.251/37802/Α5 (ΦΕΚ 698/ Β΄/2016) υπουργικής απόφασης «Διαδικασίες σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου, με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θεσπίστηκε με το ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» σύμφωνα με την οποία άλλαξε ο τρόπος εξέτασης του Πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών και η οποία περιλαμβάνει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.

2)Το με αρ. πρωτ. 142733/Δ2/04-09-2018 με θέμα: Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων               «Εφαρμογές Πληροφορικής», «Εισαγωγή στις αρχές της επιστήμης των Η/Υ» και «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» στο Γενικό Λύκειο για το σχολικό έτος 2018 –2019, σύμφωνα με το οποίο για το μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2018-2019 ισχύουν οι οδηγίες διδασκαλίας, όπως έχουν οριστεί για το σχολικό έτος 2017-2018, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 163578/Δ2/02-10-2017 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ

3)Το με αρ. πρωτ. 189322/Δ2/07-11-2018 με θέμα: Διαχείριση της Διδακτέας-Εξεταστέας ύλης των
Μαθηματικών της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2018-2019, σύμφωνα με το οποίο για τα Μαθηματικά της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2018 – 2019 ισχύει η Διαχείριση της Διδακτέας-Εξεταστέας ύλης των Μαθηματικών όπως έχει οριστεί για το σχολικό έτος 2017-2018 με το υπ’ αριθμ. 163573/Δ2/02-10-2017 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ.

4)Το με αρ. πρωτ. 207851/Δ2/03-12-2018 με θέμα: Διαχείριση της Διδακτέας - Εξεταστέας ύλης της
ΧΗΜΕΙΑΣ της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου
(ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ) για το σχολικό έτος 2018-2019 σύμφωνα με το οποίο για τη ΧΗΜΕΙΑ της Γ΄ τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Δ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου (ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ) για το σχολικό έτος 2018- 2019 ισχύει η Διαχείριση της Διδακτέας-Εξεταστέας ύλης της ΧΗΜΕΙΑΣ όπως έχει οριστεί για το σχολικό έτος 2017-2018 με το υπ’ αριθμ. 163656/Δ2/02-10-2017 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ

Τα ανωτέρω δύνανται να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ www.minedu.gov.gr.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ορισμένες σχολές και τμήματα λόγω του γνωστικού τους αντικειμένου απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και γι' αυτό για τις σχολές και τα τμήματα αυτά απαιτείται πρόσθετη εξέταση σε ειδικά μαθήματα για τη διαπίστωση της ύπαρξης των εξειδικευμένων γνώσεων. Συγκεκριμένα, για τα Τμήματα :

    α) Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ / Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ / Ναυτιλιακών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ. / Τουριστικών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ. / Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Παν/μίου Αιγαίου / Τουρισμού του Ιονίου Παν/μίου εξετάζονται στο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Αγγλικά».
    β) Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ / Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ εξετάζονται στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γαλλικά».
     γ) Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ / Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ εξετάζονται στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Γερμανικά».
     δ) Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ / Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ εξετάζονται στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ιταλικά».
     ε) Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ εξετάζονται στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας «Ισπανικά».
    στ) Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ. / Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ. / Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Παν/μίου / Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου / Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ / Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ / Διοίκησης Τουρισμού του ΠΑ.Δ.Α. / Διοίκησης Τουρισμού του Παν/μίου Πατρών / Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης εξετάζονται σε ένα από τα εξής ειδικά μαθήματα ξένων γλωσσών: «Αγγλικά», «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ιταλικά».
   ζ) Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου εξετάζονται σε δύο από τα εξής ειδικά μαθήματα ξένων γλωσσών: «Αγγλικά», «Γαλλικά», «Γερμανικά».
   η) Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ / Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ εξετάζονται στα δύο ειδικά μαθήματα «Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων».
   θ) Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΑΠΘ και των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Πατρών, Δημοκρίτειου Θράκης και Ιωαννίνων / Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΠΑ.Δ.Α. / Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΠΑ.Δ.Α. / Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΠΑ.Δ.Α. / Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εξετάζονται στα δύο ειδικά μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο»
   ι)  Μουσικών Σπουδών  του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4559/2018 (Α΄ 142), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 4589/2019 (Α΄ 13) και της σχετικής Φ.253/23170/Α5/14-2-2019 (ΦΕΚ 504 Β΄) Υ.Α.
Στα ανωτέρω καθορίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις και όροι εισαγωγής φοιτητών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τα εξεταστέα καλλιτεχνικά αντικείμενα και οι συντελεστές βαρύτητας βάσει των οποίων εξάγεται η τελική βαθμολογία του υποψηφίου, τα εξεταζόμενα μαθήματα, τα μόρια και οι προϋποθέσεις εισαγωγής, ο τρόπος εξέτασης των μουσικών μαθημάτων και οι διαδικασίες συμμετοχής.
Επομένως, η εισαγωγή στα τρία (3) Τμήματα:
- στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου,
- στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
- στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
γίνεται ΜΟΝΟ μόνο μέσω κοινών εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου ως εξής:

Δικαίωμα συμμετοχής στις κοινές εισιτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σπουδαστών στα ανωτέρω Μουσικά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου Λυκείου ή ισότιμου τίτλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού και οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του τρέχοντος έτους Ελλήνων του εξωτερικού για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής (απόφοιτοι σχολικών ετών 2018-2019 και πριν που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το σύστημα εξετάσεων σχ. έτους 2018-2019) ή στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής  (απόφοιτοι σχολικού έτους 2019-2020 ή απόφοιτοι σχολικών ετών 2018-2019 και πριν που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το σύστημα εξετάσεων έτους 2019-2020).

Εξεταζόμενα μαθήματα, συντελεστές βαρύτητας,  μόρια και προϋποθέσεις εισαγωγής.
1. Α. Οι υποψήφιοι, με την ειδική κατηγορία Ελλήνων του εξωτερικού,  που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα ανωτέρω Μουσικά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξετάζονται μέσω κοινών εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου στα εξής δύο (2) μουσικά µαθήµατα:
α) Μουσική Εκτέλεση και Ερµηνεία, με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων. Ως µουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη.
β) Μουσική Αντίληψη και Γνώση, με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών και ακουστικών μουσικών γνώσεων.

Β. Επιπλέον οι υποψήφιοι, µαθητές και απόφοιτοι, εξετάζονται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων Ελλήνων του εξωτερικού στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής (απόφοιτοι σχολικών ετών 2018-2019 και πριν που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το σύστημα εξετάσεων σχ. έτους 2018-2019) ή στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής  (απόφοιτοι σχολικού έτους 2019-2020 ή απόφοιτοι σχολικών ετών 2018-2019 και πριν που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το σύστημα εξετάσεων έτους 2019-2020).
Συνεπώς, όσοι ενδιαφέρονται για τα 3 μουσικά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πρέπει να συμμετάσχουν
- στις πανελλαδικές εξετάσεις Ελλήνων του εξωτερικού στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής (απόφοιτοι σχολικών ετών 2018-2019 και πριν που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το σύστημα εξετάσεων σχ. έτους 2018-2019) ή στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής  (απόφοιτοι σχολικού έτους 2019-2020 ή απόφοιτοι σχολικών ετών 2018-2019 και πριν που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το σύστημα εξετάσεων έτους 2019-2020).
ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ
-  στις κοινές εισαγωγικές εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου στα δύο (2)  μουσικά μαθήματα α) Μουσική Εκτέλεση και Ερµηνεία   και   β) Μουσική Αντίληψη και Γνώση.

2. Για την εξαγωγή της συνολικής βαθµολογίας των υποψηφίων συνυπολογίζονται ο βαθµός Απολυτηρίου Λυκείου κάθε υποψηφίου, ο βαθµός που έλαβε στις πανελλαδικές εξετάσεις Ελλήνων εξωτερικού στο µάθηµα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής  ή «Νεοελληνική Γλώσσα» των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής και ο βαθµός στα µαθήµατα «Μουσική Εκτέλεση και Ερµηνεία» και «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» µε τους εξής συντελεστές:
α) ο βαθµός στο µάθηµα «Μουσική Εκτέλεση και Ερµηνεία» αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής βαθµολογίας,
β) ο βαθµός στο µάθηµα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής βαθµολογίας,
γ) ο βαθµός στο µάθηµα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής ή «Νεοελληνική Γλώσσα» των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής  αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής βαθµολογίας,
δ) ο βαθµός του Απολυτηρίου Λυκείου αντιστοιχεί στο δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής βαθµολογίας.

Σε περίπτωση υποψηφίων με ξένους τίτλους σπουδών των οποίων ο βαθμός δεν είναι στην εικοσάβαθμη κλίμακα, τότε ο βαθμός απολυτηρίου που λαμβάνεται υπ’οψιν και αντιστοιχεί στο δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής βαθµολογίας είναι ο βαθμός που προκύπτει από τη Βεβαίωση αντιστοιχίας του τίτλου Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής με το απολυτήριο του  Γενικού Λυκείου της ημεδαπής και  αναγωγής της βαθμολογίας αυτού στην εικοσάβαθμη κλίμακα από τη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Eυρωπαϊκών  και Μειονοτικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή από τους Συντονιστές Εκπαίδευσης των Ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού.

3. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εισαγωγή του υποψηφίου στα ανωτέρω Τµήµατα είναι
α) ο υποψήφιος να επιτύχει σε καθένα μουσικό μάθημα βαθμό τουλάχιστον ίσο με το 30% του άριστα, β) ο μέσος όρος των βαθμών των δύο μουσικών μαθημάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το 50% του άριστα και
γ) ο υποψήφιος να έχει προσέλθει στην εξέταση του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» των Γενικών Λυκείων της ημεδαπής  ή  «Νεοελληνική Γλώσσα» των Γενικών Λυκείων  της ημεδαπής.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για τον υπολογισμό των μορίων ορίζονται στο άρθρο 2 της σχετικής Υ.Α.

Τρόπος εξέτασης των 2 μουσικών μαθημάτων «ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ»  ΚΑΙ  «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ»

1.  Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία
Το μάθημα αυτό περιλαμβάνει την εξέταση κομματιών είδους  α) Λόγιας Δυτικής Μουσικής παράδοσης,  β) Τζαζ (Jazz) ή άλλης σύγχρονης μουσικής έκφρασης, γ) Παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής παράδοσης ή βυζαντινής μουσικής.
Ο υποψήφιος επιλέγει να εξεταστεί σε ένα από τα παραπάνω είδη και σε ένα μουσικό όργανο (ως µουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη) και συγκεκριμένα:
α) από τη Λόγια Δυτική Μουσική παράδοση: δύο συνθέσεις διαφορετικού ύφους και περιόδου, η μία αργής και η άλλη γρήγορης ρυθμικής αγωγής, μέτριας δεξιοτεχνικής και ερμηνευτικής δυσκολίας, με ακρίβεια στην μουσική απόδοση.
β) από την Τζαζ ή άλλη σύγχρονη μουσική έκφραση: δυο συνθέσεις, μία αργής και μία γρήγορης ρυθμικής αγωγής από το ρεπερτόριο της Τζαζ, ροκ ή άλλου σύγχρονου μουσικού είδους με συμβατό σύντομο αυτοσχεδιασμό και απόδοση ύφους (στιλ).
γ) από την Παραδοσιακή, λαϊκή μουσική παράδοση ή βυζαντινή μουσική: δυο κομμάτια επιλεγμένα με γνώμονα τον πρωταγωνιστικό ρόλο του εξεταζόμενου οργάνου ή φωνής, με συμβατό σύντομο αυτοσχεδιασμό (ταξίμι). Στη φωνητική εξέταση δεν προβλέπεται αυτοσχεδιασμός.
Η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί  2΄ με 6΄ λεπτά. Κάθε υποψήφιος εξετάζεται σε ένα από τα δύο κομμάτια/συνθέσεις, την επιλογή του οποίου αποφασίζει η εξεταστική επιτροπή.  Αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει έργα μεγαλύτερης διάρκειας, η επιτροπή έχει δικαίωμα να διακόψει τον υποψήφιο στον χρόνο που έχει καθοριστεί. Οι υποψήφιοι πρέπει να φέρουν μαζί τους το όργανο που έχουν επιλέξει, με εξαίρεση (από τα πληκτροφόρα όργανα) το πιάνο  και  (από τα κρουστά όργανα) τα ντραμς και τα όργανα συμφωνικής ορχήστρας (τύμπανα και μαρίμπα), τα οποία θα βρίσκονται σε κάθε εξεταστικό κέντρο όπου απαιτείται. Οι υποψήφιοι δίνουν τις εξετάσεις χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή από και με την εξεταστική επιτροπή (πίσω από κουρτίνα ή παραβάν) συνοδευόμενοι από επιτηρητή.

2. Μουσική Αντίληψη και Γνώση
Το μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» περιλαμβάνει την εξέταση του αντικειμένου της Μουσικής Αντίληψης και του αντικειμένου της Μουσικής Γνώσης.
Α. Η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης διάρκειας 30’ λεπτών περιλαμβάνει αναγνώριση μοτίβων, ρυθμικών μέτρων, συγχορδιών, διαδοχής συγχορδιών, ηχοχρώματος (μουσικών χροιών).
Β. Η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης διάρκειας 2 ωρών περιλαμβάνει Θεωρία Μουσικής, Τονική Αρμονία, στοιχεία Μορφολογίας και Ιστορίας της Μουσικής, στοιχεία βυζαντινής, παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής, στοιχεία Μουσικής Τεχνολογίας. Για το αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης οι υποψήφιοι μπορούν να συμβουλεύονται τα μουσικά εγχειρίδια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ για την Αρμονία οι απαιτήσεις προσαρμόζονται στις γνώσεις του υποχρεωτικού Αρμονίας.

Περαιτέρω λεπτομέρειες για τα κριτήρια αξιολόγησης και τα ερωτήματα εξέτασης ορίζονται στο άρθρο 3 της σχετικής Υ.Α.

Συνοψίζοντας, η πανελλαδική εξέταση στο μάθημα Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (όργανο ή φωνητική τέχνη) περιλαμβάνει την εξέταση κομματιών είδους είτε α) Λόγιας Δυτικής Μουσικής παράδοσης,  είτε  β) Τζαζ ή άλλης σύγχρονης μουσικής έκφρασης,  είτε  γ) Παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής παράδοσης ή βυζαντινής μουσικής.    Ο υποψήφιος επιλέγει να εξεταστεί
- σε ένα από τα παραπάνω τρία είδη (α,β,γ)
- και σε ένα μουσικό όργανο (ως µουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη) 
Αντίθετα η πανελλαδική εξέταση στο μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση περιλαμβάνει την εξέταση στα 2 αντικείμενα της Μουσικής Αντίληψης και της Μουσικής Γνώσης, η οποία είναι κοινή για όλους τους υποψηφίους και γι αυτό οι υποψήφιοι δεν επιλέγουν κάποια προτίμηση.
             Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν στα μαθήματα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη και Γνώση»,  θα πρέπει να προσέξουν τα εξής :


Για την εξέταση στο μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τα μουσικά όργανα στα οποία θα εξεταστούν, εκτός από τα μουσικά όργανα πιάνο και κρουστά ευρωπαϊκά (κλασσικά – σύγχρονα), τα οποία θα υπάρχουν στο χώρο εξέτασής τους. Οι υποψήφιοι κατά την εξέτασή τους δεν θα πρέπει να φέρουν μαζί τους παρτιτούρες και κινητά τηλέφωνα. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την Λόγια Δυτική Μουσική και την Βυζαντινή Μουσική οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους και να καταθέσουν εγκαίρως (μέσω ενός επιτηρητή) προς χρήση από την επιτροπή μια καθαρή παρτιτούρα των επιλεγέντων έργων, ώστε οι εξεταστές να έχουν πλήρη εικόνα των έργων που εξετάζονται οι υποψήφιοι.


Στην περίπτωση που υποψήφιος έχει εξεταστεί σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας για τα Τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μία από τις ξένες γλώσσες από αυτές που εξετάστηκε, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες.

Σημειώνεται ότι:
1. Η εξέταση του ελεύθερου σχεδίου και του γραμμικού σχεδίου γίνεται ως εξής:
α) Η εξέταση στο ελεύθερο σχέδιο περιλαμβάνει ελεύθερη σχεδίαση αντικειμένων, που τοποθετούνται πάνω σε βάθρο, και επιδιώκεται η εξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου να αποδίδει και να εκφράζει τα χαρακτηριστικά μορφικά γνωρίσματα του θέματος, που δίνεται για σχεδίαση.
β) Η εξέταση στο γραμμικό σχέδιο περιλαμβάνει σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων και μορφών, τα οποία δίνονται στον πίνακα ή σε φύλλο χαρτιού, και επιδιώκεται η εξακρίβωση της ικανότητας του υποψηφίου για σχεδίαση με ακρίβεια και καθαρότητα.

2. Η εξέταση στην ξένη γλώσσα (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά) γίνεται ως εξής:
Δίνεται στους υποψήφιους αυθεντικό κείμενο έκτασης περίπου 330-370 λέξεων. Στον αριθμό αυτό προσμετρούνται όλες οι λέξεις συμπεριλαμβανομένων των άρθρων, των προθέσεων, των συνδέσμων κ.λπ.
Οι εξεταζόμενοι καλούνται :
Α) Nα απαντήσουν στη ξένη γλώσσα :
 α) σε τρεις-τέσσερις (3-4) ερωτήσεις που απαιτούν μια «σύντομη απάντηση». Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί το γενικό νόημα του κειμένου (δηλαδή ποιος γράφει σε ποιον και για ποιο σκοπό, πού δημοσιεύεται το κείμενο, κ.λπ.).
 β) σε ερωτήσεις τύπου «πολλαπλής επιλογής», δηλαδή ερωτήσεις που απαιτούν από τον υποψήφιο να επιλέξει μεταξύ τριών (3) δυνατών απαντήσεων. Με τις ερωτήσεις αυτές ελέγχεται η ικανότητα του υποψηφίου να κατανοεί επιμέρους νοήματα του κειμένου.
Β) Να απαντήσουν σε τρεις ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με τρόπο ορθό και κατάλληλο για την κάθε περίσταση.
Γ) Να συνθέσουν ένα γραπτό κείμενο στη ξένη γλώσσα 180-200 λέξεων. Στον αριθμό αυτό προσμετρούνται όλες οι λέξεις συμπεριλαμβανομένων των άρθρων, των προθέσεων, των συνδέσμων, κ.λπ. Το θέμα διατυπώνεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να προσδιορίζεται με σαφήνεια ποιος, σε ποιον, για ποιο πράγμα και για ποιον σκοπό γράφει.

3. Η εξέταση στα μουσικά μαθήματα γίνεται ως εξής:
α) "Αρμονία": Δίνονται στους εξεταζόμενους για εναρμόνιση ένα ή δύο μουσικά κείμενα, που αντιστοιχούν στις γνώσεις του υποχρεωτικού αρμονίας.
β) "Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων": Περιλαμβάνει πέντε ομάδες των τεσσάρων ερωτήσεων ανά ομάδα και με πέντε επιλογές απαντήσεων η κάθε ερώτηση.
Με την κάθε ομάδα ερωτήσεων επιδιώκεται:
α) Με την πρώτη ομάδα αναγνώριση μελωδικών διαστημάτων, β) με τη δεύτερη ομάδα αναγνώριση συγχορδιών, γ) με την τρίτη ομάδα αναγνώριση διαδοχής συγχορδιών, δ) με την τέταρτη ομάδα αναγνώριση μέτρου και ρυθμικών σχημάτων και ε) με την πέμπτη ομάδα αναγνώριση - ταύτιση μελωδιών.
Η εξέταση διενεργείται ως ακολούθως:
Ανακοινώνεται κατ' αρχήν στους υποψήφιους η διαδικασία και ο τρόπος εξέτασης. Στη συνέχεια, με την επισήμανση στους εξεταζόμενους ότι αρχίζει η εξέταση, ακούγεται αρχικά το μουσικό άκουσμα (εκφώνηση) κάθε ερώτησης, το οποίο επαναλαμβάνεται άλλες δύο φορές και μετά τη λήξη της τελευταίας επανάληψης ο υποψήφιος έχει 10΄΄ έως 12΄΄ χρόνο για να επιλέξει τη σωστή απάντηση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄
ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ

1. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όσοι εισαχθούν, οφείλουν να προσέλθουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος επιτυχίας για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους και να εγγραφούν μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων και η οποία ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr (ενότητα «ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ», υποενότητα «Έλληνες του Εξωτερικού») και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αν δε γραφτούν μέσα στην προθεσμία που θα οριστεί, χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής.

2. Ο υποψήφιος καταθέτει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατηγορία στην οποία ανήκει στη Γραμματεία της σχολής επιτυχίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, προκειμένου να γίνει η εγγραφή του. Εάν μετά την εισαγωγή, κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στις ανωτέρω κατηγορίες, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νομίμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται με απόφαση του τμήματος και αποκλείονται κατά τα δύο (2) επόμενα ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα τμήματα και τις σχολές.
Οι θέσεις των διαγραφέντων δεν αναπληρώνονται ούτε μεταφέρονται.

3. Οι εισαγόμενοι που υποχρεούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους στην Κύπρο μπορούν να εγγράφονται στη σχολή που έχουν επιλεγεί και μετά την απόλυσή τους από τις τάξεις του στρατού, ύστερα από βεβαίωση της Κυπριακής Πολιτείας. Ο εισαγόμενος εγγράφεται στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος αν αποκτήσει οριστικό ή προσωρινό απολυτήριο από τις τάξεις του στρατού μέχρι 15 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Σε αντίθετη περίπτωση εγγράφεται στην προθεσμία εγγραφής του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από αυτό της απόκτησης του απολυτηρίου από τις τάξεις του στρατού και στην προθεσμία εγγραφής της οικείας ειδικής κατηγορίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1ο: Βεβαίωση διαμονής  του ενός ή και των δύο γονέων του υποψηφίου στο    εξωτερικό (κατηγορία 1 τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού).

Πρεσβεία ή Προξενείο της Ελλάδας στην …………………………

ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι ο/η ...................................................... είναι ελληνικής καταγωγής,
κατοικεί και διαμένει μόνιμα, τουλάχιστον δύο (2) έτη στην τελευταία δεκαετία, δηλαδή από ........................ μέχρι  ..........................., στη χώρα  και δεν είναι ο ίδιος ή η σύζυγός του υπάλληλος του Ελληνικού κράτους αποσπασμένος σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα.
Τη βεβαίωση αυτή τη ζήτησε ο/η ανωτέρω για να υποβάλει το παιδί του/της.............. αίτηση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας.


                                                                           ....................................... 20...
                                                                            Ο Πρέσβης ή ο Πρόξενος

                                                                 (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)



ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2ο:        Βεβαίωση υπηρεσίας του ενός τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου στο εξωτερικό (κατηγορία 2 τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων και κατ. 3,4,5 Ελλήνων αποφοίτων ξένων σχολείων, των οποίων οι γονείς τους αποσπώνται σε ελληνική δημοσία υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε διεθνή οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα).


Πρεσβεία ή Προξενείο της Ελλάδας στην …………………………

ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι ο/η ............... υπηρέτησε ως (1) ................... στ (2) ...................... από ........... μέχρι και ………  Τη βεβαίωση αυτή ζήτησε ο\η ανωτέρω για να υποβάλει το παιδί του/της  (3) .................................. αίτηση εισαγωγής σε σχολή  ή τμήμα της Ανώτατης  εκπαίδευσης της Ελλάδας.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ:                         
1) Αναγράφεται κατά περίπτωση                                 ......................................... 20...
    Εκπαιδευτικός, Στρατιωτικός κ.λ.π.
2) Αναγράφεται η Δημόσια Υπηρεσία                              Ο Πρέσβης ή ο Πρόξενος
    ή ο Διεθνής Οργανισμός (π.χ. Λύκειο
    Νυρεμβέργης ή Γραφείο Συμβούλου             (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)
    Εκπαίδευσης Βόννης, ΟΗΕ κ.λ.π.)     
3) Αναγράφεται το όνομα του παιδιού.
   






ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3οα:    Βεβαίωση κατοικίας και διαμονής του ενός ή και των δύο γονέων του υποψηφίου στο εξωτερικό (κατηγορία Ελλήνων αποφοίτων ξένων και κυπριακών λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό, 3, 4 και 5).

Πρεσβεία ή Προξενείο της Ελλάδας στην …………………………

ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι ο/η ...................................................... κατοικεί  και διαμένει μόνιμα, τουλάχιστον δύο (2) πλήρη έτη κατά την τελευταία πενταετία (5), δηλαδή από ........................ μέχρι και ........................ στη χώρα .............
Τη βεβαίωση αυτή τη ζήτησε ο/η ανωτέρω για να υποβάλει το παιδί του/της.............. αίτηση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας.



                                                                           ....................................... 20...
                                                                            Ο Πρέσβης ή ο Πρόξενος

                                                                 (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)





ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3οβ: Βεβαίωση κατοικίας και διαμονής του ενός ή και των δύο γονέων του υποψηφίου
                                 στο εξωτερικό (κατηγορία Ελλήνων αποφοίτων ξένων και κυπριακών λυκείων ή
                                 αντίστοιχων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό3, 4 και 5).


αρμόδια επίσημη αρχή ή φορέας στην ξένη χώρα …………………………

ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι ο/η ...................................................... κατοικεί  και διαμένει μόνιμα, τουλάχιστον δύο (2) πλήρη έτη κατά την τελευταία πενταετία (5), δηλαδή από ........................ μέχρι και ........................ στη χώρα .............
Τη βεβαίωση αυτή τη ζήτησε ο/η ανωτέρω για να υποβάλει το παιδί του/της.............. αίτηση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας.



                                                                           ....................................... 20...
                                                                            Ο Βεβαιών (τίτλος θέσης)

                                                                 (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)




ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4ο: Βεβαίωση πλήρους φοίτησης σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό (όλες οι κατηγορίες)


……………………….. ………………………….. (αρμόδια εκπαιδευτική αρχή)
                                   



ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι ο/η …………………φοίτησε πλήρως στις παρακάτω τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης …………… (τάξη) κατά τα σχολικά έτη: ................





                                                                      ....................................... 20...
                                                                              Ο βεβαιών (τίτλος θέσης)

                                                                 (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 5ο: Βεβαίωση τρόπου εγγραφής και σχολείου προέλευσης (κατηγορία 1)



 ……………………………………………… (Σχολείο αποφοίτησης στην Ελλάδα)





ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι ο/η ………………… έκανε εγγραφή στην …………. τάξη του …………………… Γενικού Λυκείου με την αριθ. ………….………Απόφαση Διεύθυνσης Δ.Ε. ή σχολείου προερχόμενος από το σχολείο……………...............



                                                                           ....................................... 20...
                                                                                  Ο βεβαιών (τίτλος θέσης)
                                                                           
                                                                 (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 6ο: Βεβαίωση βαθμολογίας*


.......................................( Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών  και Μειονοτικών Σχολείων του ΥΠΑΙΘ ή Συντονιστές Εκπαίδευσης ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών του εξωτερικού)






ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στη Χώρα μας, η μέση γενική βαθμολογία του τίτλου απόλυσης από το Σχολείο ......................... που έχει ο/η ............................... είναι ..................................... (αριθμητικώς και ολογράφως) σε αντιστοιχία εικοσάβαθμης (0- 20) βαθμολογικής κλίμακας.




* Η βεβαίωση αυτή απαιτείται                                                     ....................................... 20...
  μόνο για υποψηφίους                               Ο βεβαιών (τίτλος θέσης)
  της κατηγορίας 3 και 5 (αποφοίτων
  ξένων σχολείων που λειτουργούν
  στο εξωτερικό)                                   (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)






ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 7ο: Βεβαίωση προγράμματος σπουδών σχολείου αποφοίτησης και δικαιώματος
                              εισαγωγής του υποψηφίου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (κατηγορίες 3,4 και 5)


............................................................(αρμόδια εκπαιδευτική ή διπλωματική αρχή)



ΒΕΒΑΙΩΣΗ

Βεβαιώνεται ότι το σχολείο .................................. από το οποίο αποφοίτησε ο/η .................................... (ονοματεπώνυμο) ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών της ........................................... (όνομα χώρας) και  ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας, ο τίτλος απόλυσης από το ανωτέρω Σχολείο του παρέχει δικαίωμα να εισαχθεί σε Πανεπιστημιακές Σχολές της χώρας αυτής.


                                                                                     ....................................... 20...
 
                                                                     
                                                                                          Ο βεβαιών (τίτλος θέσης)

                                                     
                                                                              (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)



ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 8ο: Βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού  για τη συμμετοχή μαθητών-
αθλητών σε στάδιο προετοιμασίας με την προολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας σε                                    προπονητικά κέντρα του εξωτερικού (κατηγορία 2)



ΒΕΒΑΙΩΣΗ

Bεβαιώνεται  ότι o Αθλητής/η Αθλήτρια ………………………..(ονοματεπώνυμο υποψηφίου/ας), του/της …………………………… ,είναι μέλος της Προολυμπιακής Ομάδας…………………………..
(ονομασία αθλήματος) και συμμετέχει/συμμετείχε στην προετοιμασία της προολυμπιακής ομάδας της Ελλάδας στα προπονητικά κέντρα του εξωτερικού τα έτη……………………………




                                                                                     ....................................... 20...
 
                                                                     
                                                                                          Ο βεβαιών (τίτλος θέσης)

                                                     
                                                                              (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 9ο : Bεβαίωση χορήγησης υποτροφίας υποψηφίων που έχουν φοιτήσει ως
                                    οικότροφοι σε Λύκειο ή άλλο αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο
                                    εξωτερικό (κατηγορίες 3 και 5, περίπτωση δ)




…………………………………….(αρμόδια εκπ/κή αρχή ή επίσημος φορέας της χώρας που χορήγησε την υποτροφία)




Βεβαιώνεται ότι ο/η …………………….φοίτησε πλήρως στις παρακάτω τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης

………………………..(τάξη) κατά τα σχολικά έτη : ………………………., ως οικότροφος κατόπιν

χορήγησης υποτροφίας μετά από διαγωνιστική διαδικασία.
                                                                                   


                                                                 
                                                                                       ....................................... 20...
 
                                                                     
                                                                                          Ο βεβαιών (τίτλος θέσης)

                                                     
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 10ο  α :  Βεβαίωση κατοικίας και διαμονής του ενός ή και των δύο γονέων του
                                        υποψηφίου στο εξωτερικό (κατηγορία Ελλήνων αποφοίτων ξένων
                                        σχολείων που λειτουργούν στην ημεδαπή- κατηγορίες 3 και 5).

Πρεσβεία ή Προξενείο της Ελλάδας στην …………………………

ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι ο/η ...................................................... κατοικεί  και διαμένει μόνιμα, τουλάχιστον δύο (2) πλήρη έτη κατά τη διάρκεια της πενταετούς φοίτησης του γιού/ της κόρης του,  δηλαδή από ........................ μέχρι και ........................ στη χώρα .............
Τη βεβαίωση αυτή τη ζήτησε ο/η ανωτέρω για να υποβάλει το παιδί του/της.............. αίτηση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας.



                                                                           ....................................... 20...
                                                                            Ο Πρέσβης ή ο Πρόξενος

                                                                 (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 10ο β : Βεβαίωση κατοικίας και διαμονής του ενός ή και των δύο γονέων του
                                     υποψηφίου στο εξωτερικό (κατηγορία Ελλήνων αποφοίτων ξένων σχολείων
                                     που λειτουργούν στην ημεδαπή, κατηγορίες 3 και 5)

Αρμόδια επίσημη αρχή ή φορέας στην ξένη χώρα……………………………………

ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι ο/η ...................................................... κατοικεί  και διαμένει μόνιμα, τουλάχιστον δύο (2) πλήρη έτη κατά τη διάρκεια της πενταετούς φοίτησης του γιού/ της κόρης του,  δηλαδή από ........................ μέχρι και ........................ στη χώρα .............
Τη βεβαίωση αυτή τη ζήτησε ο/η ανωτέρω για να υποβάλει το παιδί του/της.............. αίτηση εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας.


                                                                      ....................................... 20...
                                                                              Ο βεβαιών (τίτλος θέσης)

                                                                 (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)


ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 11ο : Βεβαίωση αντιστοιχίας και ισοτιμίας του τίτλου (για ξένους τίτλους ξένων σχολείων της ημεδαπής με ξένο πρόγραμμα σπουδών, κατηγορίες 3 και 5)

Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης της ημεδαπής……………………………………

ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Βεβαιώνεται ότι το απολυτήριο Γενικού Λυκείου του..................................που έχει εκδοθεί στις...........................................με αριθμ......................................, στο όνομα ..................................ο/η οποίος/η έχει γεννηθεί στις.................................και είναι απόφοιτος/η από το Ξένο Σχολείο..........................................που ακολουθεί το.......................................εκπαιδευτικό σύστημα, είναι ισότιμο και αντίστοιχο με το Απολυτήριο του Ελληνικού Τριταξίου Γενικού Λυκείου και δίνει πρόσβαση στα .....................................Πανεπιστήμια. Βεβαιώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει στη Χώρα μας, η μέση γενική βαθμολογία του τίτλου απόλυσης από το Σχολείο ......................... που έχει ο/η ............................... είναι ..................................... (αριθμητικώς και ολογράφως) σε αντιστοιχία εικοσάβαθμης (0- 20) βαθμολογικής κλίμακας.



                                                                      ....................................... 20...
                                                         Ο/Η Δ/ντής/ντρια Δ/νσης Δ/βθμιας Εκπ/σης

                                                           (υπογραφή – σφραγίδα – ονοματεπώνυμο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.