«Η ελληνική κυβέρνηση δυσαρεστεί τους τουρίστες με περίπλοκους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η Αθήνα τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να τους χαλαρώσει»
Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Η ελληνική κυβέρνηση δυσαρεστεί πολλούς τουρίστες με περίπλοκους και αμφισβητούμενους από απόψεως
προστασίας δεδομένων ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Τώρα κατά τα φαινόμενα η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει και πάλι τους περιορισμούς -τουλάχιστον προσωρινά. Το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν οι παραθεριστές στην εποχή του κορωνοϊού.
προστασίας δεδομένων ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Τώρα κατά τα φαινόμενα η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει και πάλι τους περιορισμούς -τουλάχιστον προσωρινά. Το παράδειγμα της Ελλάδας δείχνει τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζουν οι παραθεριστές στην εποχή του κορωνοϊού.
Τετάρτη απόγευμα, Αεροδρόμιο Ντίσελντορφ, πτήσεις A3841 και A3541 της Aegean Airlines προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κατά το check-in, οι επιβάτες δεν πρέπει να επιδείξουν απλώς την ταυτότητα και το εισιτήριό τους. Οι υπάλληλοι του αεροδρομίου ζητούν και τον «κωδικό QR». Μετά από αυτό, πολλοί επιβάτες στέκουν αμήχανοι. Δεν γνωρίζουν ότι, από τον Ιούλιο και μετά, οι ελληνικές Αρχές ζητούν από τους επισκέπτες να εγγράφονται διαδικτυακά. Μόνο όσοι μπορούν να επιδείξουν κωδικό QR ως επιβεβαίωση, επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα.
Αυτός ο κωδικός QR δεν αποτελεί μόνο προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα. Από αυτόν προκύπτει και το εάν ο ταξιδιώτης θα πρέπει να υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό όταν φτάσει στην Ελλάδα. Η Aegean κάλεσε τους επιβάτες χωρίς QR να αιτηθούν τάχιστα κωδικό μέσω κινητού τηλεφώνου, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να τους μεταφέρουν στην Αθήνα, δήλωσε ταξιδιώτης στη Handelsblatt.
Αλλά τόσο γρήγορα δεν πηγαίνουν τα πράγματα: Η αίτηση για την παροχή έγκρισης για την πραγματοποίηση του ταξιδιού θα πρέπει να έχει κατατεθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την αναχώρηση. Λόγω της σύγχυσης κατά τον έλεγχο των επιβατών, τα δύο αεροσκάφη της Aegean ξεκίνησαν με περισσότερο από μία ώρα καθυστέρηση για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Δέκα επιβάτες αναγκάστηκαν να μείνουν πίσω.
Ήταν εδώ και εβδομάδες γνωστό ότι η Ελλάδα την Τετάρτη θα ανοίξει τα περιφερειακά και νησιωτικά αεροδρόμια της και πάλι μετά από περισσότερους από τρεις μήνες αναγκαστικής διακοπής λόγω του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, οι Αρχές ενημέρωσαν για τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς την τελευταία στιγμή -τόσο αργά που πολλοί παραθεριστές δεν είχαν πλέον την δυνατότητα να λάβουν την ηλεκτρονική έγκριση εγκαίρως.
Ο Όμιλος της Lufthansa πληροφορήθηκε για τους περιορισμούς μόλις τη Δευτέρα. Η προθεσμία των 48 ωρών για διαδικτυακή εγγραφή είχε ήδη αρχίσει. Οι ακριβείς οδηγίες της αρχής πολιτικής αεροπορίας YΠA για τον έλεγχο των επιβατών δεν ήλθαν πριν το βράδυ της Τρίτης -λίγες ώρες πριν από την έναρξη ισχύος των κανονισμών. Η Lufthansa εφιστά τώρα στην ιστοσελίδα της την προσοχή για τις νέες απαιτήσεις για την είσοδο στην Ελλάδα. Η ελλιπής και καθυστερημένη ενημέρωση των ελληνικών Αρχών σε αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες δεν είναι η μόνη παράλειψη. Η Αρχή Πολιτικής Προστασίας που είναι υπεύθυνη για την έκδοση της έγκρισης για την πραγματοποίηση του ταξιδιού ζητά πολλά στοιχεία στο πλαίσιο της διαδικτυακής εγγραφής. Στην ιστοσελίδα απουσιάζουν εντελώς οι αναφορές στην προστασία των δεδομένων -μια σαφής παραβίαση των ευρωπαϊκών Κανονισμών για την Προστασία των Δεδομένων.
Παραμένει αμφίβολο το τί κάνουν οι ελληνικές Αρχές με τα δεδομένα. Έτσι, ζητούνται οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων των ταξιδιωτών -πιθανώς για τη δημιουργία αρχείων κίνησης των τουριστών στη διάρκεια των διακοπών τους. Αυτό διαφαίνεται και από τη δήλωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο δήλωσε περήφανα ότι για κάθε επισκέπτη που θα έρχεται στη χώρα «θα γνωρίζουμε ακριβώς τις κινήσεις του».
Αλλά και το όνομα της διαδικτυακής εγγραφής, «Passenger Locator Form», αφήνει να διαφανεί ότι θα δημιουργούνται αρχεία κίνησης. Παραμένει επίσης αδιαφανές το με ποια κριτήρια οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα εξετάζονται για κορωνοϊό. Δεν πρόκειται για τυχαίες επιλογές, αλλά για «στοχευμένα τεστ» ατόμων που είναι «ύποπτα», δήλωσε την Τετάρτη στον τ/σ ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της κρατικής Αρχής Υγείας ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Για το σκοπό αυτό, τα δεδομένα των επιβατών αξιολογούνται με τη χρήση ενός αλγορίθμου, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί αυτόματα τον κωδικό QR. Ο ίδιος ο επιβάτης δεν μπορεί να διαβάσει τον κωδικό του και πληροφορείται το αν θα υποβληθεί σε έλεγχο μόνον όταν φτάσει στην Ελλάδα. Ένα τεστ σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα, έως ότου είναι διαθέσιμο το αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές Αρχές χρειάστηκαν έως και 36 ώρες για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.
Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές Αρχές φαίνεται ότι παρατήρησαν πόσο αμφισβητούμενες και ελάχιστα πρακτικές είναι πολλές από τις νέες διατάξεις. Γι’ αυτό και αναμένεται να τροποποιηθούν, πληροφορήθηκε η Handelsblatt την Τετάρτη από κυβερνητικούς κύκλους. Όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας των δεδομένων, λέγεται πλέον ότι τα δεδομένα που συλλέγονται θα διαγράφονται μετά από δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση προτίθετο να ανακοινώσει λεπτομέρειες μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα. Ωστόσο, η χαλάρωση ήρθε πολύ αργά για τους επιβάτες που απορρίφθηκαν την Τετάρτη στο Ντίσελντορφ. Η Aegean Airlines απάντησε, κατόπιν υποβολής σχετικού ερωτήματος, ότι οι επιβάτες θα μεταφερθούν με άλλες πτήσεις, μόλις λάβουν την online ταξιδιωτική έγκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.