Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Spiegel: Το γερμανικό ΥΠΕΞ επιμένει στη ταξιδιωτική οδηγία για Τουρκία

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών επιμένει στην ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Τουρκία λόγω κορωνοϊού. Πολλοί Γερμανοί τουρκικής καταγωγής είναι θυμωμένοι –και εικάζουν ότι πρόκειται για τιμωρητική πολιτική ενέργεια εις βάρος του Προέδρου Erdogan»

Το ρεπορτάζ των Christoph Schult, Benita Stalmann και Rebekka Wiese αναφέρει, μεταξύ άλλων:


Για πολλούς Γερμανούς τουρκικής καταγωγής, η ταξινόμηση της Τουρκίας ως επικίνδυνης περιοχής δεν είναι κατανοητή, δηλώνει ο Gökay Sofuoglu, επικεφαλής της Τουρκικής Κοινότητας στη Γερμανία TGD. Θα επιθυμούσαν περισσότερη ευαισθησία και μία διαφορετική πληροφοριακή πολιτική. «Πρόκειται εδώ για 3 εκ. ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί περιμένουν από μέρα σε μέρα, με έτοιμες τις βαλίτσες, μήπως και αλλάξει κάτι».

Κατά το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα αλλάξει καταρχάς τίποτα. Λέγεται ότι η Τουρκία θα τύχει της ίδιας αντιμετώπισης με άλλες 130 χώρες. Μόνον για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και μερικές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ανακληθεί η ταξιδιωτική προειδοποίηση, επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για διακριτική μεταχείριση της Τουρκίας.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των πληττόμενων από την απόφαση, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να αποφασίσει μαζί με την Τουρκία μία ειδική ρύθμιση, τονίζει επικριτικά ο επικεφαλής της TGD Sofuoglu. «Οι άνθρωποι εδώ έχουν το αίσθημα ότι εδώ έχουν παίξει ρόλο και πολιτικοί λόγοι».

Αλλά και η κυβέρνηση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan εικάζει ότι πίσω από τη γερμανική ταξιδιωτική προειδοποίηση υποκρύπτεται μίας κάποιας μορφής τιμωρητική πολιτική ενέργεια. Ήδη και πριν από τον κορωνοϊό, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βρίσκονταν σε ιστορικό χαμηλό. Η στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία και τη Λιβύη, το σαμποτάζ της Προσφυγικής Συμφωνίας με την ΕΕ και οι συλλήψεις δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβαρύνουν εδώ και πολύ καιρό τις σχέσεις.

Μάταια διαμαρτυρήθηκε την Πέμπτη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu στο Γερμανό συνάδελφό του Heiko Maas για την ταξιδιωτική προειδοποίηση. Μαζί του είχε φέρει από την Τουρκία τον Υπουργό Τουρισμού και την Υφυπουργό Υγείας. Το βασικό τους επιχείρημα: Δεν πλήττονται μόνον τα 3 εκ. Γερμανοί με τουρκικές ρίζες, αλλά και πολλοί άλλοι Γερμανοί που περνούν τις διακοπές τους στην Τουρκία, και οι οποίοι συνολικά ανήλθαν σε 5 εκ. την περασμένη χρονιά. Η Τουρκία είναι μετά την Ισπανία και την Ιταλία ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός των Γερμανών.

Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος για την ταξιδιωτική προειδοποίηση. Ο αριθμός των επίσημα επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην Τουρκία ήταν περίπου 9.600, περίπου τριπλάσιος απ’ ό,τι στη Γερμανία, και αυτό μάλιστα παρόλο που ο πληθυσμός των δύο χωρών κυμαίνεται σε παρόμοια επίπεδα. Ο Maas επιδιώκει να αποτρέψει το ενδεχόμενο να καταστεί η Αττάλεια πυρήνας μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, με αποτέλεσμα όσοι επιστρέψουν από εκεί να προκαλέσουν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το δεύτερο σενάριο τρόμου, κατά την άποψη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, θα ήταν οι παραθεριστές να εγκλωβιστούν στην Τουρκία, σε περίπτωση που οι αεροπορικές μεταφορές διακοπούν εκ νέου. Δεν πρόκειται να ξαναοργανωθεί επιχείρηση επαναπατρισμού ύψους 90 εκ. Ευρώ, όπως έγινε στις αρχές της χρονιάς, προειδοποίησε ο Maas.

Τον εκνευρισμό στην γερμανο-τουρκική κοινότητα μπορεί η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εν μέρει να τον κατανοήσει. Μόνο για τα «μη απαραίτητα, τουριστικά ταξίδια» προς την Τουρκία έχει εκδοθεί προειδοποίηση. Τα οικογενειακά ταξίδια δεν συγκαταλέγονται σε αυτά. Άλλωστε, η ταξιδιωτική προειδοποίηση δεν αποτελεί ταξιδιωτική απαγόρευση. Θα πρέπει παράλληλα να τηρηθούν οι κανόνες προστασίας από τις λοιμώξεις, οι 14 ημέρες καραντίνας στο σπίτι αποτελούν είναι υποχρεωτικές.

«Αν θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, αυτός είναι για πολλούς λόγος που θα τους αποτρέψει από το να πάνε γενικά στην Τουρκία», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Maas την Πέμπτη. Ο ίδιος θα ελέγχει μαζί με τους συναδέλφους του στην ΕΕ κάθε δύο εβδομάδες, αν η ταξιδιωτική προειδοποίηση θα μπορεί να ανακληθεί.

Ο Cavusoglu εμφανίστηκε απογοητευμένος: «Η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα. Θέλουμε να παράσχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, προκειμένου οι φιλοξενούμενοί μας να αισθάνονται καλά. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους φίλους μας από τη Γερμανία». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών διέψευσε τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό φέρεται να χορηγείται στην Τουρκία το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη.


Για την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το ζήτημα των ταξιδιών προς την Τουρκία δεν ήταν πρωτεύον στις συζητήσεις. Ο Maas αξιοποίησε τη συνάντηση για να θίξει πολλά άλλα προβλήματα, από τις μεταφορές όπλων στη Λιβύη έως τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες βλέπουν με ανησυχία κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος. Είναι σημαντικό να παραμεριστούν τα εμπόδια, ώστε να υπάρξει γενικά και πάλι διάλογος, προειδοποίησε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Σε τόσο περίπλοκες καταστάσεις, οι διπλωμάτες κάποιες φορές φτάνουν στην ιδέα του να προτείνουν ένα «δούναι και λαβείν». Ωστόσο, η υπόσχεση ανάκλησης της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για να πιεστεί η Τουρκία να προβεί σε άλλες παραχωρήσεις δεν εξετάστηκε καν ως ενδεχόμενο στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο κίνδυνος των μολύνσεων δεν δικαιολογεί κανενός είδους τέτοιες συμφωνίες, λέγεται εκεί.

Μία λύση θα μπορούσε να είναι ο διαμοιρασμός της Τουρκίας σε περιοχές διαφορετικού κινδύνου. Αν αποδειχθεί ότι οι περισσότερες μολύνσεις λαμβάνουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη, θα ήταν δυνατόν οι παραθεριστές στην Αττάλεια να απαλλαγούν από την υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.