Ο λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν τάσσεται υπέρ μιας νέας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το φθινόπωρο.
«Θα πρέπει να αναζητούνται τα ίχνη της επιδημίας με πιο εντατικό τρόπο και να αξιολογούνται ακριβέστερα τα διαγνωστικά τεστ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο lockdown, ακόμη και αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία», γράφει ο Ντρόστεν σε άρθρο του το οποίο φιλοξενείται στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».
«Ενώ τις περισσότερες αλυσίδες λοίμωξης μπορούσαμε μέχρι τώρα να τις ακολουθήσουμε, μπορούν σύντομα να εμφανιστούν παντού ταυτόχρονα νέα
κρούσματα, σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στην περίπτωση αυτή, οι κακώς εξοπλισμένες υγειονομικές αρχές δεν θα είναι σε θέση να ρυθμίσουν το θέμα της καραντίνας ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή μεταξύ τους», προσθέτει.
Ο Κρίστιαν Ντρόστεν προτείνει «να μην επικεντρώνεται πλέον η ιχνηλάτηση σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σε ομάδες εντός των οποίων έχουν μολυνθεί πολλά άτομα. Οι αρχές πρέπει να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους εάν ξεκινήσει το δεύτερο κύμα ταυτόχρονα σε πολλά μέρη. Οι υπηρεσίες θα πρέπει στη συνέχεια να αντιδράσουν σε ένα θετικό τεστ εάν προέρχεται από ένα μέλος ομάδας του. Αυτό το άτομο που είναι θετικό στον κορονοϊό δεν θα πρέπει πλέον να βρίσκεται σε καραντίνα για 14 ημέρες, αρκεί να απομονώσουμε τα μέλη της ομάδας για πέντε ημέρες», τονίζει επίσης ο Ντρόστεν.
«Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια άλλη αποφασιστική αλλαγή στη στρατηγική μας: ένα τεστ για μολυσματικότητα αντί για μόλυνση. Οι πληροφορίες γι αυτό είναι ήδη διαθέσιμες από τις συνήθεις δοκιμές. Ένα χαμηλό ιικό φορτίο σημαίνει ότι ένας ασθενής δεν μπορεί πλέον να μεταδώσει τον ιό. Οι γιατροί θα μπορούσαν στην περίπτωση αυτή να βγάλουν αμέσως από την καραντίνα εκείνους των οποίων το ιικό φορτίο έχει ήδη μειωθεί κάτω από το όριο», γράφει.
«Πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε στις υγειονομικές αρχές σε δύσκολους καιρούς να κοιτάξουν να αναπτύξουν το λίγο προσωπικό εκεί όπου έχει μεγαλύτερη σημασία: στις ομάδες. Όλοι πρέπει να βοηθήσουν να εμποδίσουν το δεύτερο κύμα, και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν παράλληλα με τους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις και οι μεμονωμένοι πολίτες. Κάθε πολίτης θα πρέπει να κρατά ένα ημερολόγιο επαφών αυτόν τον χειμώνα», καταλήγει.
Πηγή: Die Zeit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.