Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

«Ο Laschet ζητεί ευρωπαϊκή λύση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα»

Στο τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa), που αναπαράγεται στις περισσότερες ιστοσελίδες των γερμανικών ΜΜΕ, αναφέρονται τα εξής:

Ο Π/Θ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet (CDU), σε συνομιλίες του με την ελληνική
κυβέρνηση, ζήτησε ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. «Οι πρόσφυγες εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος, αλλά εισέρχονται και σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε τη Δευτέρα ο Laschet κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα. «Γι’ αυτό αυτή η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνον από κοινού ευρωπαϊκά».

Χρόνια τώρα η ΕΕ δεν προχωρεί σχεδόν καθόλου σε συμφωνία για μια σχεδιαζόμενη κοινή πολιτική ασύλου. Η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος πιέζουν για έναν δεσμευτικό μηχανισμό κατανομής μεταναστών. Αντιθέτως, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θέλουν το αντίθετο. Σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι επτά χώρες τονίζουν την άρνησή τους σε μια υποχρεωτική κατανομή «οποιασδήποτε μορφής». Τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν προτίθεται να καταθέσει νέες προτάσεις.

Αν η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων προστατεύεται στην Ελλάδα και διασφαλίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες, τότε «δημιουργείται μια τάξη πραγμάτων και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Laschet. Γι’ αυτό εργάζονται η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Καγκελάριος Angela Merkel (CDU) και ο ΥΠΕΣ Horst Seehofer (CSU). Ο Αντιπρόεδρος του CDU Laschet κατεβαίνει ως υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο τα προσφυγικά κύματα, δήλωσε ο Μητσοτάκης. Αυτό το αναγνωρίζει και η γερμανική πλευρά, τόνισε. Ο Laschet είπε στον έλληνα πολιτικό: «Βάλατε τάξη στο σύστημα».

Η Ελλάδα απέχει πολύ όμως από μια λύση του προσφυγικού προβλήματος. Μετά τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Τουρκία δεν παίρνει πίσω πια μετανάστες που δεν παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα. Αυτός όμως είναι ο πυρήνας της συμφωνίας με την ΕΕ του 2016. Επιπλέον, η Αθήνα ενίσχυσε σημαντικά την επιτήρηση των συνόρων μετά τα επεισόδια του Μαρτίου.

Ο Laschet θα επισκεφθεί την Τρίτη και τους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στη νήσο Λέσβο. Στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταλήγουν πολλοί άνθρωποι που ταξιδεύουν παράνομα από την Τουρκία για να μπουν στην ΕΕ.

Από την αρχή του χρόνου η Αθήνα μετέφερε μεν περισσότερους από 14.000 μετανάστες από τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορήσει τους καταυλισμούς. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Μέσα και γύρω από τον καταυλισμό της Μόριας, που έχει κατασκευαστεί αρχικά για 3000 ανθρώπους, συνεχίζουν να ζουν περίπου 14.000 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.