Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

FAZ: «Μια ελληνική τραγωδία»

Frankfurter Allgemeine :«Χάρη στα χαμηλά κρούσματα κορωνοϊού, τα ξενοδοχεία της Ελλάδας ήλπιζαν σε ένα επιτυχημένο καλοκαίρι. Τώρα το διακύβευμα είναι ο περιορισμός των ζημιών»

Η ανταπόκριση του Tobias Piller από τη Ρώμη αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος
στην Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος να τελειώσει απογοητευτικά. Στο τέλος Ιουνίου ήταν διαδεδομένη μεταξύ των ξενοδόχων η ελπίδα ότι οι απώλειες από την περίοδο του Lockdown την άνοιξη θα μπορούσαν να καλυφθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η αρχική αισιοδοξία βασίστηκε στα εξαιρετικά χαμηλά κρούσματα. Έως τις αρχές Ιουλίου, η Ελλάδα είχε μόνο 3.600 κρούσματα και 200 θανάτους από την πανδημία. Τα νησιά του Αιγαίου είχαν κλείσει από νωρίς και ανέφεραν επισήμως μηδενικά κρούσματα. Έτσι η Ελλάδα θεωρούσε τότε ότι έχει κάθε λόγο να διαφημιστεί ως ιδιαίτερα ασφαλής από απόψεως Υγείας χώρα.

Όμως, η ανάπτυξη της επιδημίας έφερε δυσκολίες στην ελληνική τουριστική βιομηχανία από τέσσερις πλευρές. Από τη μία πλευρά, σημαντικές χώρες προέλευσης επισκεπτών τα τελευταία χρόνια αποκόπηκαν από την Ελλάδα. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Αυστραλία και ο Καναδάς έφεραν το 13% των εσόδων πέρυσι. Αλλά και το Ισραήλ και τα κράτη της Βαλτικής παρέμειναν επίσης κλειστά. Δεύτερον, η επιδημία του ιού εξελίχθηκε τόσο ανησυχητικά σε ορισμένες χώρες, ώστε η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητά αρνητικό τεστ για κορωνοϊό κατά την είσοδο στη χώρα -αρχικά στα βόρεια χερσαία σύνορα για την είσοδο από τα Βαλκάνια, στη συνέχεια για αεροπορικούς ταξιδιώτες π.χ. από την Ισπανία, τη Σουηδία ή το Βέλγιο. Τρίτον, ο αριθμός των λοιμώξεων στην Ελλάδα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε λίγες εβδομάδες φτάνοντας τις 9.300, πράγμα που με τη σειρά του έχει ως συνέπεια, όσοι επιστρέφουν στην Ιταλία από διακοπές στην Ελλάδα να υπόκεινται σε 14ήμερη καραντίνα. Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα είναι προσβάσιμη μόνο με αεροπλάνο για τους περισσότερους επισκέπτες. Οι πτήσεις προς την Κέρκυρα, με τις οποίες εξυπηρετούνται τα νησιά του Ιονίου στη δυτική ακτή της Ελλάδας, ήταν τον Ιούλιο ακόμη και 78% λιγότερες απ’ ό,τι τον προηγούμενο χρόνο, ενώ τον Αύγουστο ήταν οι μισές από αυτές του 2019, αναφέρει ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και Ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Kontokali Bay». Η βρετανική αγορά, η οποία είναι σημαντική για την Κέρκυρα και τα γειτονικά νησιά, λειτούργησε μεν καλά τον Αύγουστο, αλλά υπάρχουν από τώρα ακυρώσεις από το φόβο της καραντίνας κατά την επιστροφή.

Οι ελπίδες των Ελλήνων ήταν στραμμένες στη Γερμανία, διότι αρχικά η συγκρατημένη εξάπλωση της επιδημίας και στις δύο χώρες ευνοούσε τα ταξίδια για διακοπές στην Ελλάδα και την αποδοχή Γερμανών επισκεπτών χωρίς περαιτέρω έλεγχο. «Η εξέλιξη του αριθμού των επισκεπτών από τη γερμανική αγορά δεν ήταν αυτή που αναμενόταν», δηλώνει ο Βούλγαρης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η ατυχής σεζόν 2020 θα μπορούσε σύμφωνα με την Καθημερινή να φτάσει νωρίς στο τέλος της. «Πολλά από τα ξενοδοχεία που άνοιξαν το καλοκαίρι θα κλείσουν τον Σεπτέμβριο», λέει ο Βούλγαρης, αναφερόμενος όχι μόνο στους συναδέλφους του στην Κέρκυρα. «Ακόμα και κατά τα περασμένα χρόνια, όταν ο τουρισμός τα πήγαινε καλά, ορισμένα ξενοδοχεία υφίσταντο απώλειες τον Οκτώβριο λόγω των χαμηλών τιμών. Με την αναμενόμενη πολύ χαμηλή πληρότητα τον Οκτώβριο, η ιδέα μιας παρατεταμένης σεζόν καθίσταται μη ρεαλιστική».

Η κατάσταση στα ξενοδοχεία παρουσιάζεται εξαιρετικά διαφοροποιημένη, αναφέρει ο Γιώργος Ματσίγκος από τη Ρόδο, Γενικός Διευθυντής του συγκροτήματος ξενοδοχείων Atrium και Πρόεδρος του Συλλόγου των Διευθυντών Ξενοδοχείων του νησιού. Από τα τρία ξενοδοχεία πέντε αστέρων του συγκροτήματος Atrium, που προτιμάτο συνήθως από Σκανδιναβούς και Βρετανούς επισκέπτες, δεν άνοιξε καθόλου. Το ξενοδοχείο με τους περισσότερους μεμονωμένους πελάτες είχε πληρότητα 75% τον Αύγουστο. Μερικά ξενοδοχεία επεχείρησαν να γεμίσουν τα δωμάτια με εκπτώσεις 30-40%. Αλλά ο Ματσίγκος δεν είναι ενθουσιώδης για τις υπερβολικά υψηλές εκπτώσεις, καθώς το λειτουργικό κόστος είναι υψηλότερο φέτος: Εκεί που παλαιότερα απασχολούνταν τρεις ή τέσσερις υπάλληλοι με το γέμισμα του μπουφέ για το πρωινό, τώρα εργάζονται δώδεκα επειδή δεν επιτρέπεται πλέον στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στον μπουφέ, αλλά εξυπηρετούνται σύμφωνα με τις προσωπικές τους επιθυμίες. Ταυτόχρονα, ο διευθυντής του ξενοδοχείου είναι ικανοποιημένος από το γεγονός πως κατέστη δυνατόν να προσληφθούν φέτος 300 εργαζόμενοι. Μόνο οι μισοί υπάλληλοι του ξενοδοχειακού κλάδου εργάστηκαν φέτος στη Ρόδο.

Οι κρατήσεις πλέον γίνονται μερικές φορές μόλις δύο ημέρες πριν από την άφιξη, δηλώνει ο Ματσίγκος. «Αποφασίζουμε από μέρα σε μέρα», αναφέρει ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου Βούλγαρης από την Κέρκυρα. Σε αντίθεση με την Ιταλία, για παράδειγμα, η ελληνική ταξιδιωτική βιομηχανία είναι ικανοποιημένη από την υποστήριξη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να εκτιμά τις απώλειες και στη συνέχεια να παρέχει βοήθεια. Έτσι προσφέρονται για ξενοδοχεία δάνεια χαμηλού επιτοκίου ή οι δόσεις των τρεχόντων δανείων τέθηκαν σε αναστολή, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη επιδόματος ολιγόωρης εργασίας για άνεργους υπαλλήλους.

Ακόμη και φέτος ορισμένα ξενοδοχεία πέτυχαν πληρότητα της τάξης του 90%, δηλώνει ο John Fotis, ο οποίος δίδασκε τουριστικό μάρκετινγκ στην Αγγλία και τώρα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ξενοδοχεία στη Ρόδο και την Κύπρο. Προϋπόθεση είναι να μην εξαρτάται κανείς σε μεγάλο βαθμό από συμβάσεις με ταξιδιωτικούς πράκτορες στη Ρωσία ή τη Σκανδιναβία, να είναι σε θέση να προσελκύσει κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, να απολαμβάνει για μεγάλο διάστημα καλής φήμης και να είναι σε θέση να εφαρμόσει τους κανονισμούς υγιεινής ή ασφαλείας πιο αποτελεσματικά από άλλους. «Το μάρκετινγκ μιας ταξιδιωτικής περιόδου ήταν μέχρι τώρα πολύ απλά η αντιγραφή του προηγούμενου έτους», δηλώνει ο Fotis. «Στο μέλλον, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να βελτιώσουν το προφίλ τους, προκειμένου να διαφοροποιήσουν την προσφορά τους από άλλους με καινοτόμο τρόπο, προκειμένου να επιβληθούν σε μια συρρικνωμένη αγορά κατά τα επόμενα δύο χρόνια».

Με δεδομένη τη δύσκολη σεζόν, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες επιχειρούν πλέον να επιβάλουν μειώσεις τιμών έως και 30% για το επόμενο έτος, τουλάχιστον για όσους κάνουν κρατήσεις νωρίς. Ο Βούλγαρης δηλώνει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να επιστρέψει η Ελλάδα στα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2019, καθώς στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών υπάρχει τώρα απειλή μιας συνεχιζόμενης κρίσης. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για δραματικές ειδήσεις για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, σχολιάζει ο Γιώργος Δρακόπουλος, ο οποίος υπήρξε επί 17 χρόνια Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ και τώρα ασχολείται στον κλάδο με το στρατηγικό σχεδιασμό μάρκετινγκ. «Το πώς ο τουρισμός της Ελλάδας προσαρμόστηκε στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού άφησε φέτος πολλούς παραθεριστές ικανοποιημένους», δηλώνει ο Δρακόπουλος. «Ο τουρισμός στην Ελλάδα ήταν πάντοτε ανθεκτικός και μια κακή χρονιά δεν είναι και το τέλος του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.