Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Süddeutsche Zeitung: Η Βαυαρία δεν επιτρέπει στο Μόναχο να υποδεχτεί πρόσφυγες

«Το Μόναχο θέλει να βοηθήσει. Ο Δήμος είχε σχεδιάσει 360 θέσεις - αλλά μόνο 100 άτομα θα γίνουν δεκτά σε όλη τη Βαυαρία. Το Δημοτικό Συμβούλιο το θεωρεί αυτό ‘επαίσχυντο’»

Στο ρεπορτάζ του Bernd Kastner αναφέρονται τα ακόλουθα:

Είναι ένα μεγάλο σύνολο υπολογισμών, με πισωγυρίσματα, με πάνω και κάτω. Όχι 260, όχι 360,

αλλά το πολύ 40, πιθανόν ακόμα λιγότεροι. Αυτός είναι ο αριθμός των προσφύγων που διέμεναν σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά και πρόκειται να έρθουν στο Μόναχο. Τα στοιχεία βασίζονται σε συμφωνίες μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, των ομοσπονδιακών κρατιδίων και του Δήμου. Πριν από μήνες, το Μόναχο είχε δηλώσει την προθυμία του προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δεχθεί αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Λέσβο και άλλα νησιά. Μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας τον Σεπτέμβριο, ο Δήμος ανανέωσε και καθόρισε τον αριθμό των ατόμων. Σύμφωνα με το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, το Μόναχο προσφέρει 260 θέσεις - ανεπίσημα ειπώθηκε έως και 360 θέσεις. Στον Δήμο εκφράζεται  απογοήτευση για το γεγονός ότι η βοήθεια δεν είναι επιθυμητή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. Η Dorothee Schiwy, αρμόδια για τον τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων αποκαλεί την πολιτική τους «ένδειξη ανικανότητας» και ρωτά: «Πού είναι το ανθρωπιστικό μήνυμα;»

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέπει σε 1553 άτομα να έρθουν στη χώρα, με τους πρώτους να  έχουν ήδη φτάσει. Για τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα και θα πρέπει να έχουν λάβει προστασία. Μετά από λίγες ημέρες στον καταυλισμό διέλευσης Friedland, κατανέμονται στα ομοσπονδιακά κρατίδια, αλλά όχι σύμφωνα με τη συνηθισμένη ποσόστωση, αλλά σύμφωνα με την προθυμία των κρατιδίων να υποδεχθούν άτομα. Η Βαυαρία προσέφερε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση 240 θέσεις, αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη ποσόστωση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Βαυαρίας. Ωστόσο, μόνο 100 άτομα θα έρθουν στο κρατίδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ, σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων θα πάει σε άλλα κρατίδια: 209 στο Αμβούργο και 419 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είχε προσφέρει 1000 θέσεις.

Το κρατίδιο της Βαυαρίας ζήτησε από την πρωτεύουσά του 27 θέσεις, αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη ποσόστωση. Για να αποδείξει περαιτέρω τη γενναιοδωρία του, ο Δήμος προσφέρει τώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών 40 θέσεις. Προφανώς θα έρθουν πολύ λιγότερα άτομα, καθώς όλη η Βαυαρία δεν θα υποδεχθεί 240, αλλά μόνο 100 άτομα. Δεδομένου ότι πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες, δεν θα στεγαστούν σε καταλύματα ασύλου, αλλά θα καταχωριστούν στο σύστημα παροχής βοήθειας για τους άστεγους. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποια θα είναι τα συγκεκριμένα καταλύματα, δήλωσε η Schiwy. Αυτό εξαρτάται από το ποιος έρχεται συγκεκριμένα, οι άνδρες που ταξιδεύουν μόνοι τους πρέπει να φιλοξενηθούν σε διαφορετικά καταλύματα από τις οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζονται ελαφρές κατασκευές καταλυμάτων, οι οποίες συζητήθηκαν αρχικά ως λύση ανάγκης. Παραμένει επίσης ανοιχτό το πώς θα υποστηριχθούν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα μετά την άφιξή τους. “Γνωρίζουμε ότι απαιτείται ειδική φροντίδα”, λέει ο Gerhard Mayer, επικεφαλής του Γραφείου Στέγασης και Μετανάστευσης.

Ο Δήμος είναι απογοητευμένος για το γεγονός ότι η προθυμία του Μονάχου και πολλών άλλων Δήμων είχε τόσο λίγη ανταπόκριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο. «Ελπίζαμε σε περισσότερα», λέει η τρίτη δήμαρχος Verena Dietl (SPD). “Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να είχαμε συνεισφέρει”. Η Schiwy που ανήκει στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία κάνει ξεκάθαρες δηλώσεις. Αποκαλεί  "επαίσχυντους τους πενιχρούς αριθμούς υποδοχής" Παρά το πρόβλημα στη αγορά ακινήτων, το Μόναχο θα μπορούσε να φιλοξενήσει αρκετές εκατοντάδες άτομα χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Η Nina Klofac συμμερίζεται την ίδια άποψη. Είναι επικεφαλής του έργου "Save Me" στο Συμβούλιο Προσφύγων του Μονάχου και φροντίζει για τους πρόσφυγες που δεν περνούν από τη συνήθη διαδικασία ασύλου, αλλά εισέρχονται στο πλαίσιο της ποσόστωσης ή για ανθρωπιστικούς λόγους. Η Klofac επικρίνει το “παζάρι αριθμών” σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Παρά την έλλειψη στέγης, το Μόναχο είναι ένα καλό μέρος για πρόσφυγες. Σε αντίθεση με τις μικρές πόλεις ή το κρατίδιο, στο Δήμο υπάρχει μια καλή υποδομή που περιλαμβάνει από συμβουλευτική για μαθήματα γλωσσών έως ιατρική περίθαλψη και καλές πιθανότητες εύρεσης εργασίας. Η Klofac αναμένει ότι μόνο οικογένειες θα έρθουν και πιστεύει ότι είναι «κρίμα» που το κοινωνικό τμήμα του Δήμου δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει την τεχνογνωσία του «Save Me» για να προετοιμάσει την υποδοχή των ανθρώπων από την Ελλάδα. Εξάλλου, ο Δήμος έχει λίγο χρόνο ακόμα, σύμφωνα με την Klofac, καθώς τα πρώτα άτομα πιθανότατα θα έρθουν  στα τέλη Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.