Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Tagesschau: «Η Άγκυρα προκαλεί - Η Αθήνα εξοργίζεται»

«Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν συζητούν για τις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές και τα αποθέματα φυσικού αερίου προς το παρόν. Αντ 'αυτού, οι εκκλήσεις για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας αυξάνονται ξανά. Το Βερολίνο προσπαθεί να μεσολαβήσει και, πάνω απ 'όλα, να κερδίσει χρόνο»

Στο ρεπορτάζ του Thomas Bormann από το στούντιο του ARD στην Αθήνα αναφέρονται τα ακόλουθα:

//Ο Heiko Maas ταξίδεψε στην Άγκυρα, στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών επιθυμεί να μεσολαβήσει στη διαμάχη για τις θαλάσσιες περιοχές, τις πρώτες ύλες και τα δικαιώματα εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο τέλος τα σημάδια έδειχναν πραγματικά χαλάρωση.

Ωστόσο, αμέσως πριν σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η Τουρκία εξαπάτησε τον Maas όσον αφορά τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες και προκάλεσε μια νέα κλιμάκωση στη διαμάχη για το φυσικό αέριο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ‘Oruc Reis’ σήκωσε και πάλι άγκυρα και πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, σε ύδατα που διεκδικούν εξίσου η Αθήνα και η Άγκυρα.

«Κανένας διάλογος με την Τουρκία»

Ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται εξαπατημένος από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς την Πέμπτη της περασμένης εβδομάδας, οι Υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών, Δένδιας και Cavusoglu, συμφώνησαν να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες για τη διευθέτηση της διαφοράς.

«Ωστόσο, αντί να προτείνει ημερομηνία για τις συνομιλίες, η Τουρκία στέλνει πάλι ένα ερευνητικό πλοίο», δήλωσε σε έντονο ύφος ο Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του Maas στην Αθήνα την Τρίτη, ενώ κατέστησε σαφές ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, φυσικά δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διάλογο»

Ο Υπουργός Εξωτερικών Maas συμφώνησε με τον οικοδεσπότη του. Αργότερα το απόγευμα, o Maas έγινε πιο σαφής στην ελληνική πρωτεύουσα. Ήταν «εξαιρετικά ενοχλημένος» από την πρόκληση της Τουρκίας.

Πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με όρους

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θέλει να καθορίσει τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία. Η Αθήνα θέλει να διευκρινίσει ποια θαλάσσια περιοχή ανήκει στην Τουρκία και ποια στην Ελλάδα. Τότε δεν θα υπάρχει διαμάχη όσο αφορά το ζήτημα των ορυκτών πόρων στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη για διάλογο, εάν η Τουρκία στέλνει ταυτόχρονα ερευνητικά πλοία που συνοδεύονται από πολεμικά πλοία σε περιοχές που διεκδικεί η Αθήνα. Αυτό είναι καθαρή πρόκληση, δηλώνει ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός K. Μητσοτάκης.

Η ενέργεια της Τουρκίας παραβιάζει επίσης το διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου είναι παράνομη, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φίλης από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Η Αθήνα απαιτεί σκληρές οικονομικές κυρώσεις για να αναγκάσει την τουρκική κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Η Λευκωσία θέλει επίσης κυρώσεις

Η Κύπρος ζητά τέτοιου είδους κυρώσεις για μήνες, διότι η χώρα αισθάνεται επίσης ότι δέχεται προκλήσεις από την Τουρκία. Η Τουρκία διεξάγει έρευνες για αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου. Το τουρκικό πλοίο ‘Yavuz’ πραγματοποιούσε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο για μήνες, σε μια περιοχή που η Κύπρος έχει κηρύξει ως «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» της.

Πρόκειται για παραβίαση των συνόρων της Κύπρου και ως εκ τούτου παραβίαση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δηλώνει ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος, διαπιστώνοντας απογοητευμένος ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπίζεται πραγματικά τα σύνορά της».

Η Κύπρος αισθάνεται εγκαταλειμμένη από τις άλλες χώρες της ΕΕ και απαιτεί έντονα κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Για να ασκήσει πίεση, η Κύπρος είχε εμποδίσει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για εβδομάδες και συνέδεσε την έγκρισή της με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Το Βερολίνο φρενάρει τις κυρώσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών Maas κατάφερε να αλλάξει τη γνώμη του Κύπριου ομολόγου του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα. Η συμβιβαστική φόρμουλα ήταν ότι η ΕΕ αρχικά δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά θα απειλήσει να το πράξει εάν η Τουρκία προκαλέσει ξανά.

Η Τουρκία τώρα προκάλεσε ξανά, αλλά η γερμανική Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να αποφύγει τις κυρώσεις αυτή τη στιγμή. Διακυβεύονται πολλά, εάν η ΕΕ προχωρήσει σε μια πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία. Οι κυρώσεις θα πλήξουν επίσης τις χώρες της ΕΕ που συναλλάσσονται  εμπορικά με την Τουρκία – ειδικά τη Γερμανία.

Το Βερολίνο ανησυχεί επίσης ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει ως εταίρος στην εξεύρεση λύσεων όσον αφορά στην πολιτική για τους πρόσφυγες. Αντίθετα, η Τουρκία θα μπορούσε και πάλι να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την ΕΕ και έτσι να προκαλέσει νέες κρίσεις.

Ανησυχία για την αυξανόμενη αποξένωση

Επιπλέον, θα μπορούσε να ενταθεί η πορεία αποξένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Η Τουρκία θα μπορούσε να απομακρυνθεί περισσότερο από τη Δύση και τελικά να χάσει το ρόλο της ως γέφυρα.

Και τέλος, η διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να καταλήξει σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Προκειμένου να αποφευχθούν όλα αυτά, ο Maas καλεί την Ελλάδα και την Κύπρο να μην ζητήσουν κυρώσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, παρά τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θέλει να κερδίσει οκτώ εβδομάδες προκειμένου να επιστρέψει η Τουρκία σε μια πορεία διαλόγου χωρίς προκλήσεις. Αλλά οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές. Είναι δύσκολο να φανταστούν πώς μπορεί να το επιτύχει ο Maas.//


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.