Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

TAZ.: «Προεδρικές εκλογές στη "Βόρεια" Κύπρο : Δύσκολη η κατάσταση για τον ευνοούμενο του Erdogan»

Τagaszeitung: «Ο υποψήφιος του τούρκου Προέδρου Erdogan πάει στoν δεύτερο γύρο. Εκεί θα μπορούσε να επικρατήσει ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος»

Οι Τουρκοκύπριοι δεν ψηφίζουν με τον τρόπο που θα ευχαριστούσαν τον τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. Στις προεδρικές εκλογές στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία,

ο ευνοούμενος του Erdogan,

ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός Ersin Tatar, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους με ποσοστό 32%.

Ωστόσο, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και πρέπει να συμμετάσχει στις εκλογές της επόμενης Κυριακής ενάντια στον μέχρι πρότινος κάτοχο του αξιώματος Mustafa Akinci (σχεδόν 30%). Πιθανότατα θα είναι δύσκολη η νίκη για τον ευνοούμενο του Erdogan.

Αναμένεται ότι οι ψηφοφόροι που έδωσαν τις ψήφους τους στην πρώτη ψηφοφορία στον σοσιαλδημοκράτη Turfan Erhurman θα στραφούν στην πλειοψηφία τους στον Akıncı. Ο Erhurman έλαβε σχεδόν το 22% των ψήφων την Κυριακή.

Ο Erdogan παρενέβη κατάφωρα στην εσωτερική πολιτική της μίνι-δημοκρατίας -που εξαρτάται οικονομικά και στρατιωτικά από την Άγκυρα- λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Μαζί με τον ευνοούμενό του Tatar, ανακοίνωσε μερικό άνοιγμα της πόλης-φάντασμα Βαρώσια, η οποία παραμένει ακατοίκητη από τον πόλεμο στην Κύπρο το 1974, ενώ ισχυρίστηκε ότι η πρώην ελληνική κατοικημένη περιοχή ανήκει αναμφίβολα στα εδάφη της Βόρειας Κύπρου (sic). Ο Πρόεδρος Akıncı δεν είχε καν ενημερωθεί για το θέμα.

Η διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου έχει κλιμακωθεί

Τα Βαρώσια, ένα πρώην παραθαλάσσιο θέρετρο όπου η Elisabeth Taylor και ο Richard Burton έχουν περάσει τις διακοπές τους, αποτελεί σύμβολο της διαίρεσης του νησιού. Οι περίπου 40.000 ελληνικής καταγωγής κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βιαστικά τις εστίες τους και να μετακινηθούν προς τα νότια εξαιτίας της προέλασης του τουρκικού στρατού το 1974 και επιμένουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Από τον πόλεμο δεν έχουν εγκαταλειφθεί μόνο τα Βαρώσια, αλλά ολόκληρο το νησί, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λευκωσίας, έχει διχοτομηθεί.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του ΟΗΕ του 1974 προέβλεπε ότι τα Βαρώσια θα παραμείνουν ακατοίκητη και αποκλεισμένη περιοχή, μέχρι να βρεθεί λύση στο κυπριακό ζήτημα. Ωστόσο, μετά από αρκετούς αποτυχημένους γύρους διαμεσολάβησης του ΟΗΕ τα τελευταία 40 χρόνια, η λύση φαίνεται μακριά.

Αντιθέτως, η πρόσφατη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο γύρω από την Κύπρο έχει επιδεινώσει τη διένεξη, διότι, κατά την άποψη των Ελληνο-κυπρίων που ζουν στη νότια Κυπριακή Δημοκρατία (sic), η Τουρκία παραβίασε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κύπρου κατά την αναζήτηση φυσικού αερίου.

Ο προηγούμενος πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου (sic), Mustafa Akınci, θεωρείται ότι είναι φιλελεύθερος, ότι υποστηρίζει μια ομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό ζήτημα η και ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί. Ως αποτέλεσμα, αντιμετώπισε αρκετές φορές προβλήματα με τον Erdogan, ο οποίος, όπως και ο υποψήφιος Tatar, υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Βορρά και μπορεί να φανταστεί μόνο μια χαλαρή κρατική ένωση με τους Ελληνοκύπριους. Ο τρίτος υποψήφιος που αποκλείστηκε τώρα στις εκλογές, ο Turfan Erhurman, υποστηρίζει μια ομοσπονδιακή λύση.

Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για επίλυση της διένεξης θα συνεχιστεί μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Κύπρο (sic). Μέχρι στιγμής, όλες οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει λόγω διαφορετικών ιδεών των αντιμαχόμενων μερών σχετικά με το μέγεθος του ομοσπονδιακού τους κράτους, ζητήματα για τα δικαιώματα της Τουρκίας και αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με την εκπροσώπηση των δύο πληθυσμιακών ομάδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.