Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Heiko Maas «Τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά παρά τον κορωνοϊό»

Tagespiegel «Ο Υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι όλοι έχουν μάθει από τα λάθη που έγιναν τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Τι λέει για την κατάσταση στη Γερμανία»

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Ο Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) διαβεβαίωσε ότι τα γερμανικά

σύνορα με τις γειτονικές χώρες θα παραμείνουν ανοιχτά, ακόμη και αν η κατάσταση λόγω κορωνοϊού επιδεινωθεί. «Ναι, τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Tagesspiegel πριν από την έναρξη του δεύτερου Lockdown τη Δευτέρα.

«Την άνοιξη αποκτήσαμε αρκετή εμπειρία για το πώς μπορούμε να οργανώνουμε ελέγχους, εάν αυτοί είναι απαραίτητοι», τόνισε ο Maas. «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα δούμε μποτιλιαρίσματα μήκους δεκάδων χιλιομέτρων στα σύνορα».

Ο Maas δεν θεωρεί ότι σήμερα «κάποια γειτονική χώρα θα συνέβαλε λόγω απερισκεψίας στο κλείσιμο των συνόρων», ενώ, όπως δήλωσε, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους του. «Συγκεκριμένα, ενημερώνουμε ο ένας τον άλλον σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε, οι οποίες επηρεάζουν τους άλλους, όπως και οι ταξιδιωτικές οδηγίες».

Ο πολιτικός του SPD υπενθύμισε ότι οι ταξιδιώτες που επέστρεψαν μετά το καλοκαίρι συνέβαλαν στην αύξηση των κρουσμάτων. «Έπρεπε να πάρουμε μέτρα και κηρύξαμε πολλές περιοχές εντός της ΕΕ ως περιοχές κινδύνου. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό των κρουσμάτων που προήλθαν από τους τουρίστες που επέστρεωαν μειώθηκε σημαντικά», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η κατάσταση στη Γερμανία ήταν «τεταμένη», αλλά ήταν καλύτερη από ό, τι σε ορισμένες άλλες χώρες. «Αυτό που είδα στον τρόπο των αντιδράσεων από το εξωτερικό ήταν περισσότερο ένα μείγμα θαυμασμού και της επιθυμίας να κάνουν κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών: «Όποιος συγκρίνει την κατάστασή μας με αυτήν άλλων χωρών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία δεν τα πήγε άσχημα».

Ωστόσο, οι νέοι περιορισμοί που ισχύουν από τη Δευτέρα είναι απαραίτητοι. «Θα αντιμετωπίσουμε έναν σκληρό χειμώνα», δήλωσε ο Maas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.