«Δυστυχώς η πρόοδος δεν είναι τόσο άξια αναφοράς όσο θα επιθυμούσα.
Διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα».Απαντήσεις στις ερωτήσεις-παρατηρήσεις των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε.
«Κατόπιν είναι το ερώτημα που τέθηκε και από ελληνικής πλευράς και φυσικά και από κυπριακής για το ρόλο της Τουρκίας. Στο σημείο αυτό τα πράγματα έχουν ως εξής: Η Τουρκία ακολουθεί κατά τα τελευταία χρόνια ένα δρόμο, ο οποίος από την άποψη της κατανόησης των αξιών μας και των πεποιθήσεών μας επιφέρει πολλή κριτική. Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο έναντι της Κύπρου, και τώρα ως προς το ζήτημα της επανένωσης της νήσου, αλλά και ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων είναι ζητήματα που έχουν έναν πολύ, ναι, επιθετικό χαρακτήρα ή ένα προκλητικό χαρακτήρα, θα έλεγα. Είναι ένα καλό σημάδι ότι το πλοίο Oruc Reis επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, αλλά στα ανοικτά της Κύπρου εξακολουθούμε να έχουμε γεωτρητικές δραστηριότητες. Έχουμε πει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα ασχοληθούμε για ακόμα μία φορά με το ζήτημα και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην όλη κατάσταση. Αυτό θα συμβεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία είναι η χώρα, η οποία πιθανότατα έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο λόγω της σύγκρουσης στη Συρία, στην οποία συνέβαλαν ασφαλώς και χώρες της Δύσης. Πάνω από 3 εκ. Σύροι πρόσφυγες, αλλά και σίγουρα 1 εκ. άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία. Και αν κοιτάξουμε πόσο πολύ έχουμε εμείς στην ΕΕ δυσκολευτεί με το ζήτημα της Μετανάστευσης, τότε οφείλεται στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός γι’ αυτά που προσφέρει στο συγκεκριμένο πεδίο. Γι’ αυτό και είμαι υπέρ του να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε ως προς αυτό την Τουρκία. Γιατί είναι σίγουρα καλύτερο για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους, τη Συρία, από το να ζουν στα κράτη της ΕΕ. Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι έχουμε μία υποχρέωση. Γνωρίζουμε πόσο δυσκολευτήκαμε, και στη Γερμανία, να υποδεχθούμε έναν ασφαλώς μεγάλο αριθμό προσφύγων, ποιες συζητήσεις έγιναν επ’ αυτού και γι’ αυτό και κατανοώ τι προσφέρει σε αυτό το θέμα η Τουρκία. Αλλά, όπως προείπα, όλα αυτά θα είναι καταρχήν θέματα συζήτησης το Δεκέμβριο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.