Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Γερμανία: Εργαζόμενος και "Betriebsurlaub"

Τι ισχύει για τον εργαζόμενο αν η επιχείρηση που εργάζεται κλείσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (Betriebsurlaub) 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρότεινε στις επιχειρήσεις (μεταξύ άλλων) το κλείσιμο τους για το χρονικό διάστημα από 21 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου 2021.

Κατά κανόνα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να κλείσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα .

Η νομοθεσία δεν προσδιορίζει επ ακριβώς τις ημέρες που μπορεί να ορίσει ο εργοδότης υποχρεωτική άδεια αλλά - σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων - χρησιμοποιείται ο μαθηματικός τύπος όπου "ο εργοδότης μπορεί να προσδιορίζει χρονικά το 60% των ημερών αδείας του εργαζόμενου"

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει λάβει ήδη ολόκληρη την άδεια που δικαιούται ; Δηλαδή στην περίπτωση που δεν έχει υπόλοιπο αδείας.

Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος δεν δικαιούται άδεια. Ο εργοδότης οφείλει να εξετάσει τις δυνατότητες π.χ. εργασία από το σπίτι. Αν ο εργοδότης δεν έχει δυνατότητα να προσφέρει εργασία και ο εργαζόμενος είναι διαθέσιμος τότε ο εργαζόμενος συνεχίζει κανονικά να λαμβάνει το μισθό του καθώς η συγκεκριμένη περίπτωση ανήκει "στο ρίσκο του εργοδότη" αναφέρει ο νομικός σύμβουλος στο εργατικό δίκαιο του DGB Till Bender.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.