Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Γερμανία: 250 βουλευτές ζητούν υποδοχή περισσότερων προσφύγων από Ελλάδα

Spiegel και Süddeutsche Zeitung φιλοξενούν άρθρα για το αίτημα βουλευτών της Ομοσπονδιακής Βουλής να υποδεχτεί η Γερμανία περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα 

SPIEGEL Τίτλος: «"Χριστουγεννιάτικη έκκληση" προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση – Σχεδόν 250 βουλευτές ζητούν την υποδοχή περισσότερων προσφύγων από την Ελλάδα»

Υπότιτλος: «Παραπέμποντας στην καταστροφική κατάσταση στους ελληνικούς καταυλισμούς, μέλη του Κοινοβουλίου από πολλές Κοινοβουλευτικές Ομάδες πιέζουν να γίνουν δεκτοί επιπλέον άνθρωποι που χρειάζονται προστασία. Πρόκειται για "συμμόρφωση με τις επιταγές του Ανθρωπιστικού και του Ευρωπαϊκού Δικαίου"»

Το ρεπορτάζ στο SPIEGEL Online αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Στο πλαίσιο μίας διακομματικής «χριστουγεννιάτικης έκκλησης», 243 μέλη του Bundestag κάλεσαν την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να υποδεχτεί επιπλέον πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ιστοσελίδα του δημόσιου τ/σ ARD-tagesschau.de.

Η έκκληση, η οποία υποστηρίζεται από μέλη πολλών Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τονίζει πως η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με κρατίδια και Δήμους που είναι πρόθυμοι να υποδεχθούν τους πρόσφυγες. Συνυπογράφοντες είναι, για παράδειγμα, οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Πράσινων Katrin Göring-Eckardt και Anton Hofreiter, καθώς και η αρχηγός του κόμματος Annalena Baerbock, η εκ των επικεφαλής του SPD Saskia Esken, οι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke, Amira Mohamed Ali και Dietmar Bartsch, η αρχηγός του κόμματος Katja Kipping και ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, Volker Kauder.

Η Γερμανία έχει μεταφέρει στο έδαφός της περισσότερους από 1.500 αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ήδη αναγνωριστεί ως δικαιούμενοι προστασίας. Χθες 88 αιτούντες άσυλο έφτασαν στο Ανόβερο. Συνολικά, ωστόσο, όλα αυτά δεν είναι αρκετά, αναφέρεται στην έκκληση. «Γι’ αυτό και εμείς, ως μέλη του γερμανικού Bundestag, καλούμε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να εργαστεί για τη συμμόρφωση με τις επιταγές του Ανθρωπιστικού και του Ευρωπαϊκού Δικαίου». Ο στόχος είναι «να επιταχυνθεί η υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στη Γερμανία και πέραν της ήδη υποσχεθείσας ποσόστωσης». Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει να συμμετάσχουν και άλλα κράτη της ΕΕ σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες υποδοχής προσφύγων.

Οι βουλευτές υπενθύμισαν ότι περισσότεροι από 200 γερμανικοί Δήμοι και μερικά κρατίδια συμφώνησαν να υποδεχτούν επιπλέον πρόσφυγες. «Αυτές οι δεσμεύσεις υπερβαίνουν σαφώς τους αριθμούς των υποδοχών που συντονίζονται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση», αναφέρει η έκκληση. «Θεωρούμε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει υπόσχεση υποδοχών στους Δήμους και τα κρατίδια που μπορούν και θέλουν να διευκολύνουν τη με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια στέγαση».

Η έκκληση δικαιολογείται λόγω της καταστροφικής κατάστασης που επικρατεί στους ελληνικούς καταυλισμούς σε θέματα τροφοδοσίας και υγιεινής. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τον καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, ο οποίος κάηκε τον Σεπτέμβριο και ο οποίος «για χρόνια έχει καταστεί σύμβολο της αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου». «Σύμφωνα με αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες συμφωνούν μεταξύ τους, η ανθρωπιστική κατάσταση στο νέο προσωρινό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ είναι σημαντικά χειρότερη από ό, τι στη Μόρια», γράφουν οι βουλευτές.

Süddeutsche Zeitung

Τίτλος: «Βουλευτές απαιτούν περισσότερη βοήθεια για τους πρόσφυγες»

Υπότιτλος: «Σε μια "χριστουγεννιάτικη έκκληση", 240 βουλευτές από σχεδόν όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για τους ανθρώπους που ζητούν προστασία στην Ελλάδα»

Το ρεπορτάζ της συντάκτριας Κοινοβουλευτικών και Εσωτερικών Θεμάτων της Süddeutsche Zeitung, Constanze von Bullion, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Με μια «χριστουγεννιάτικη έκκληση», περισσότερα από 240 μέλη του Bundestag κάλεσαν την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να παράσχει περισσότερη βοήθεια στους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα υπό καταστροφικές συνθήκες. Τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό στη Μόρια, πολλοί διαβιούν ακόμα σε απάνθρωπες συνθήκες στα ελληνικά νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με την επιστολή. Οι βουλευτές ζητούν να επιταχυνθεί η υποδοχή στη Γερμανία και να προωθηθεί πιο έντονα μια ευρωπαϊκή λύση. Οι πρώτοι που υπέγραψαν ήταν οι Luise Amtsberg (Πράσινοι), Ulla Jelpke (Die Linke), Gyde Jensen (FDP), Ulli Nissen (SPD) και Matthias Zimmer (CDU). Από τον Απρίλιο η Γερμανία έχει υποδεχθεί 1.433 άτομα από την Ελλάδα, ενώ συνολικά έχει υποσχεθεί να πάρει 2.750 άτομα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι υποδοχές στις οποίες έχει προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, αν και αξίζουν να χαιρετιστούν, δεν είναι αρκετές.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer υποστήριξε πρόσφατα ότι είναι θετικός ο απολογισμός του στην Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική Πολιτική. «Υπάρχουν ακόμη πολλά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν, αλλά για πολλά βασικά στοιχεία της Μεταναστευτικής Πολιτικής υπάρχει ήδη συμφωνία», δήλωσε μετά από συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ήταν «απόλυτα επιτυχημένη». Οι πυλώνες της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου είναι η ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες, η δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης, η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, η συνεπής πολιτική επιστροφών και η αξιόπιστη αλληλεγγύη για τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στις συνομιλίες με τους εταίρους στην ΕΕ τέθηκαν «σημαντικές βάσεις». Σε σχέση με την απελπιστική κατάσταση στην Ελλάδα, πρωταρχικός στόχος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης είναι η βελτίωση της «επιτόπου» κατάστασης. Από την άλλη πλευρά, η πανδημία περιπλέκει τη διαδικασία υποδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.