Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συγχώρεση»

DIE WELT
Υπότιτλος: «"Οι πληγές συνεχίζουν να αιμορραγούν": 
Ο Επίσκοπος της Αρμενικής Εκκλησίας στη Γερμανία επικρίνει το ότι η Ευρώπη άφησε την Αρμενία μόνη της στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Για το λαό του, η σύγκρουση αφορά την ταυτότητα και τη "φυσική του ύπαρξη". Και στη Γερμανία»

Παρατίθενται αποσπάσματα της

συνέντευξης του Επισκόπου Serovpe Isakhanyan, επικεφαλής της Aρμενικής Εκκλησίας στη Γερμανία, στον πολιτικό συντάκτη της ε/φ Marcel Leubecher:

[...]

-Γιατί το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι τόσο σημαντικό για την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία;

-Εμείς οι Αρμένιοι είμαστε ένας παλιός λαός, η Ιστορία μας ξεκινά στα υψίπεδα γύρω από το όρος Αραράτ, αλλά τον περισσότερο καιρό δεν είχαμε το δικό μας κράτος. Υποστήκαμε τη μεγαλύτερη απώλεια της πατρίδας μας με τη Γενοκτονία από την Οθωμανική Τουρκία το 1915, όταν όλος ο λαός ξεριζώθηκε από την πατρική γη του.

Μας απέμεινε μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι, η σημερινή Δημοκρατία της Αρμενίας στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Αρμενίας. Και ένα άλλο μικρό μέρος, δηλαδή η αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία παραδόθηκε στο Αζερμπαϊτζάν όταν ιδρύθηκε η Σοβιετική Ένωση, παρόλο που περισσότερο από το 90% των κατοίκων εκείνη την εποχή ήταν Αρμένιοι.

Δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν από τότε επιχειρεί να ελέγξει αυτήν την περιοχή –μεταξύ άλλων επιτρέποντας στους πολίτες της να εγκατασταθούν εκεί προκειμένου να αλλάξει η πληθυσμιακή αναλογία- το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι για εμάς ζήτημα διατήρησης της ταυτότητάς μας και της φυσικής μας ύπαρξης.

-Ποιες είναι οι συνέπειες για την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία από την εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Αρμενίων από τα κατακτημένα τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ;

-Πρώτα απ’ όλα είναι η εκδίωξη και η απώλεια ανθρώπων, αλλά και τα ίχνη. Εκεί βρίσκονται σημαντικά μοναστήρια και εκκλησίες, όπως το Dadiwank και εμβληματικά μνημεία της μακράς Ιστορίας μας. Φοβόμαστε ότι στις κατακτημένες περιοχές θα διαγραφούν όλα τα ίχνη της Ιστορίας μας, όπως βιώσαμε στο Nachitschewan πριν από 15 χρόνια.

Όλες οι αρμενικές εκκλησίες και τα μνημεία εκεί καταστράφηκαν. Δυστυχώς, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ δεν κατάφεραν το φθινόπωρο να αντισταθούν στα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία και τους μισθοφόρους της και υπέστησαν βαριά ήττα. Δυστυχώς, αυτό συνέβη υπό τη σιωπή της παγκόσμιας κοινότητας.

-Νιώθετε ότι η Γερμανία ή η ΕΕ σας εγκατέλειψαν στην τύχη σας;

-Μπορώ να απαντήσω «Ναι» σε αυτήν την ερώτηση. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα είδος οικογενειακής δικτατορίας. Σε αυτήν την περιοχή του κόσμου, η Αρμενία είναι μία σχετικά δημοκρατική χώρα και προσπαθεί να οικοδομήσει μια Δημοκρατία ευρωπαϊκού τύπου. Ήμασταν σίγουροι ότι η Ευρώπη θα μας υποστήριζε σε περίπτωση σύγκρουσης. Αντίθετα, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό σιωπή για τα εγκλήματα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας του Erdogan. Τώρα το ένα τρίτο του Καραμπάχ έχει καταληφθεί.

-Από απόψεως Διεθνούς Δικαίου, το Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν ...

-Φυσικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο κατοχυρώθηκε σε αυτή τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της γύρω ζώνης ασφαλείας, αλλά δικαιούται κανείς να θέσει κανείς ερωτήματα σε σχέση με τέτοιου είδους ιστορικές αποφάσεις. Οι Αρμένιοι αναγνωρίζουν την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το Καραμπάχ είναι αδιαμφισβήτητα συνυφασμένο με την αρμενική Ιστορία και δεν άνηκε ποτέ στο Αζερμπαϊτζάν πριν από τη σοβιετική εποχή.

Αλλά δεν είναι αυτό το διακύβευμά μου, δεν είμαι ειδικός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου. Το ζητούμενο είναι η διατήρηση της ταυτότητας των ανθρώπων, των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν σε αυτήν την περιοχή εδώ και χιλιετίες.


 


[...]


 


-Τον Νοέμβριο γράψατε σε πολλούς Υπουργούς Εσωτερικών γερμανικών κρατιδίων ότι Αζέροι και Τούρκοι εθνικιστές προβαίνουν σε εκδηλώσεις μίσους εναντίον των Αρμενίων και ότι έριξαν απειλητικές επιστολές σε γραμματοκιβώτια...


-Από τότε που συμφωνήθηκε η ανακωχή, η κατάσταση έχει ηρεμήσει και πάλι,. Αλλά μόλις αναζωπυρωθεί η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων επανέλθει κάπου στην πολιτική ατζέντα, αυτές οι εθνικιστικές παρορμήσεις θα ενεργοποιηθούν.


Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Πρεσβείας της Αρμενίας στο Βερολίνο πυρπολήθηκε ακριβώς μπροστά από το κτίριο της Πρεσβείας και ένα μπαρ Αρμένιου στην Κολωνία δέχθηκε επίθεση. Δυστυχώς, από τον Σεπτέμβριο και μετά έφταναν απειλητικές επιστολές σε διευθύνσεις ιδιωτών, και αυτό είναι κάτι που δεν συνέβαινε πιο πριν.


Ενημερώθηκα από ορισμένες οικογένειες στο Αμβούργο, την Έσση και τη Βαυαρία που έλαβαν μηνύματα ότι κάποιοι γνωρίζουν πού παίζουν τα παιδιά τους και ότι σύντομα θα κλαίνε στους τάφους τους και άλλα παρόμοια. Πολλές οικογένειες φοβήθηκαν ακόμα και να καταθέσουν μηνύσεις.


 


-Γιατί;


-Θεώρησαν ότι η ανακάλυψη πως έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον τους θα μπορούσε να αυξήσει το μίσος των συγγραφέων των απειλητικών επιστολών. Ο λόγος δεν ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αστυνομία, αλλά ο φόβος για τα παιδιά. Ευτυχώς, δεν έχω εδώ και εβδομάδες περαιτέρω ενδείξεις για απειλές.//


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.