Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Γερμανία: «Με ηλεκτρονική ψηφοφορία ο νέος Πρόεδρος του CDU »

Μετά από ενάμιση χρόνο εκκρεμότητας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το CDU θα εκλέξει τον νέο του επικεφαλής στα μέσα Ιανουαρίου, στο πλαίσιο ενός σχεδόν εξολοκλήρου διαδικτυακού συνεδρίου. 

Το Προεδρείο του CDU αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπα που συμμετείχαν στη
συνεδρίαση, ότι ο επικεφαλής του κόμματος θα εκλεγεί στις 16 Ιανουαρίου ηλεκτρονικά και με τελική επιστολική ψηφοφορία. 

Στις 16 Ιανουαρίου, εκτός από τον επικεφαλής του κόμματος, θα εκλεγούν και τα άλλα μέλη των Επιτροπών του κόμματος. Εκτός από τον πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Friedrich Merz, και ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet, αλλά και ο ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος Norbert Röttgen επιδιώκουν να γίνουν επικεφαλής του κόμματος. Τη Δευτέρα το βράδυ, οι τρεις υποψήφιοι απήντησαν σε ερωτήσεις των μελών του κόμματος στο πλαίσιο συζήτησης που μεταδόθηκε διαδικτυακά. Ήταν η πρώτη κοινή τους εμφάνιση μετά από μία εκδήλωση της νεολαίας του κόμματος στα μέσα Οκτωβρίου.

Κύκλοι του CDU έλεγαν ότι οι Merz, Laschet και Röttgen διαβεβαίωσαν την αποχωρούσα επικεφαλής του κόμματος Annegret Kramp-Karrenbauer πως θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα της διαδικτυακής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υποψήφιοι που θα βρεθούν στις δύο τελευταίες θέσεις δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία δια επιστολικής ψήφου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η μεταβολή του ηλεκτρονικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας δια της επιστολικής ψήφου. Η Karrenbauer κάλεσε το CDU να είναι ενωμένο. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξακολουθεί να βρίσκεται στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Λόγω της πανδημίας δεν θα διεξαχθεί ένα κομματικό συνέδριο όπως θα το προτιμούσαν πολλοί, σε μία αίθουσα με ομιλίες των διεκδικητών ενώπιον μεγάλου κοινού. Γι’ αυτό και η απόφαση ήταν μεταξύ ενός καθαρά ψηφιακού συνεδρίου με τελική επιστολική ψηφοφορία και ενός αποκεντρωμένου συνεδρίου με πολλούς τόπους διεξαγωγής, κατά το οποίο θα λάβουν χώρα διαδικτυακές εκλογές. Ο ΓΓ του CDU, Paul Ziemiak, έκανε λόγο για «μία μεγάλη πρεμιέρα για το γερμανικό κομματικό τοπίο».

Πηγή: DIE WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.