«Στις 5 Οκτωβρίου έπεσε η αυλαία της φετινής τελευταίας μεταγραφικής περιόδου, της βασικής περιόδου του καλοκαιριού. Μια περίοδος
πρωτόγνωρη, όχι μόνο για ομάδες και παίκτες, αλλά και εμάς τους επίσημους ατζέντηδες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού» σχολιάζει στον soccerpractor ο FIFA PLAYER’S AGENT, Αχιλλέας Χατζηνικολάου (στην κεντρική φωτο με τον Κριστιάν Καρεμπέ), για να συνεχίσει:«40% ΚΑΤΩ ΣΥΝΟΛΙΚΑ»
«Την τελευταία πενταετία είχαμε σημαντική αύξηση στις μεταγραφικές δαπάνες των ομάδων. Στα ποσά που έπεφταν στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, στην αγορά, για μετακινήσεις ποδοσφαιριστών. Φέτος όμως είχαμε ένα «κραχ» στις δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες, της τάξης του 40% συνολικά και κατά μέσο όρο, συγκριτικά με την περσινή μεταγραφική περίοδο, Τη σεζόν 2019-2020 δαπανήθηκαν συνολικά 6,2 δις. ευρώ, φέτος μόνο 3,7 δις».
Ο σχετικός πίνακας δαπανών, που απέστειλε η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στο συνδικάτο ατζέντηδων στη Γερμανία, όπου είναι μέλος και ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου
«70% ΚΑΤΩ Η ΙΣΠΑΝΙΑ, ΜΟΝΟ 8.5% Η ΑΓΓΛΙΑ»
Στην αγγλική Premier League είχαμε την μικρότερη κάθοδο, της τάξης του 8.5%, που δείχνει τρανά τη μεγάλη δύναμη των ομάδων εκεί, αλλά και των επενδυτών που διαθέτουν στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Η μεγαλύτερη πτώση, με την περισσότερη ζημιά και επίδραση, παρατηρήθηκε στην Ισπανία, στο πολύ υψηλό ποσοστό μείωσης, της τάξης του 70%! Για παράδειγμα, φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή, απλώς επέστρεψαν κάποιοι δανεικοί».
«ΣΤΟ -57% Η BUNDESLIGA, -39% Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ -37% H SERIE A»
Για να καταλήξει ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου: «Στη γερμανική Bundesliga, που είναι το βασικό πεδίο δράσης μου, παρατηρήθηκε μείωση δαπανών στις μεταγραφές ομάδων της πρώτης κατηγορίας στην τάξη του 57%, ενώ πολλές ομάδες οδηγήθηκαν στη λύση των δανεισμών. Στη γαλλική Ligue 1 ήμασταν στο -39% και στην ιταλική Serie A στο -37%».
«ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ»
Όσο για τη δραματική κατάσταση στην Ελλάδα;
«Εννοείται ότι έχει αγγίξει η κατάσταση του covid-19 και το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ασφαλώς δεν ανήκει στις 10 μεγάλες Λίγκες της Ευρώπης. Ήμασταν σε κακή μοίρα, τώρα ήρθε το κερασάκι στην τούρτα της πτωτικής πορείας με το lockdown. Έσοδα δεν υπάρχουν για τις ομάδες, οι αυθεντικοί επενδυτές είναι πολύ λίγοι. Δεν άρχισαν τα πρωταθλήματα Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ, επαγγελματικές διοργανώσεις. Δεύτερη και τρίτη κατηγορία. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, να μην παίζεται ποδόσφαιρο, ανάμεσα στις 55 χώρες-μέλη της UEFA. Κάτι που δείχνει γλαφυρά το έσχατο σημείο. Χειρότερα δε γίνεται, πιάσαμε τον πάτο του βαρελιού. Θα περάσει μια δύσκολη πενταετία, για να μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι και να ορθοποδήσουμε ξανά. Όχι φυσικά σε υψηλά επίπεδα, αλλά να γυρίσουμε στα στάνταρ του παρελθόντος και σε μια σχετική και υποτυπώδη σταθερότητα. Για μια πιο υποφερτή κατάσταση για παίκτες, τις οικογένειες των επαγγελματιών και τα ταμεία των ομάδων. Όλο το φάσμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.