Δυσθεώρητη αύξηση
Μιλώντας σε παγκόσμια κλίμακα, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισ. δολάρια από τη 18η Μαρτίου ώς την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, της οποίας οι υπολογισμοί βασίζονται στα στοιχεία του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse. Ας δούμε, λόγου χάριν, πώς κατατάσσονται ζάπλουτοι, στους οποίους πρώτος εμφανίζεται ο Ελον Μασκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, και δεύτερος έρχεται ο Τζεφ Μπέζος, ο δημιουργός της Amazon. Tρίτος ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, δημιουργός του ομίλου ειδών πολυτελείας και υψηλής ραπτικής LVMH, που προσφάτως ολοκλήρωσε την εξαγορά της κοσμηματοποιίας Tiffany. Στη Γαλλία ειδικότερα οι εκεί δισεκατομμυριούχοι αποκόμισαν 175 δισ. ευρώ επιπλέον την υπό εξέταση περίοδο, υπερβαίνοντας τα επίπεδα πλούτου τους πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Οπως υπογραμμίζει η Oxfam, πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση μετά τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Οι ανισότητες και το εισοδηματικό χάσμα οξύνονται, όπως γίνεται ορατό και η Oxfam φέρνει στο προσκήνιο τις προτάσεις των οικονομολόγων Τομάς Πικετί και Γκαμπριέλ Ζικμάν για να αυξηθούν δηλαδή οι φορολογικοί συντελεστές για τους πλουσιότερους. «Η κρίση του (νέου) κορωνοϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η Οxfam. «Πρέπει να δώσει την ευκαιρία να υπάρξει επιτέλους δίκαιη φορολόγηση, να σηματοδοτήσει τη στιγμή, οπότε η κούρσα των φορολογικών συντελεστών προς τον πάτο θα τερματιστεί και θα αρχίσει η κούρσα προς την κορυφή». Η φορολόγηση των ζάπλουτων μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, από τους συντελεστές επί της περιουσίας και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών έως την επιβολή μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Η Oxfam επικαλείται την Αργεντινή, η οποία επέβαλε έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις μεγάλες περιουσίες, προσδοκώντας να συγκεντρώσει σχεδόν 3 δισ. δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημία και την κάλυψη σε δαπάνες ιατροφαρμακευτικού υλικού. Στη Γαλλία το 2018 καταργήθηκε ο φόρος στις μεγάλες περιουσίες, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους.
Τέλος, ευκαιρίας δοθείσης με την έκθεση, η Oxfam Γαλλίας ξεκίνησε εκστρατεία για να καταγγείλει το θέμα των ανισοτήτων, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο σύνθημα. «Ελευθερία, ανισότητες, αδελφοσύνη» είναι η επικριτική παράφραση της ρήσης, που συνοψίζει τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.