Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Το Καπιτώλιο υπό κατάληψη

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ μετά την ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος έσπασαν τα κιγκλιδώματα που περιβάλλουν το Καπιτώλιο και εισέβαλαν στο κτίριο, όπου συνεδρίαζε το Κογκρέσο για την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν

Διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο που επρόκειτο να
επικυρώσει τη νίκη Μπάιντεν μετά την εισβολή των διαδηλωτών, που παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν και εισέβαλαν στο κτίριο θέλοντας να αρπάξουν τα χαρτιά που επικύρωναν την εκλογή Μπάιντεν.

Στη φωτογραφία: Οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ «μπούκαραν» και στο γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατά την εισβολή τους νωρίτερα στο Καπιτώλιο.

Η Πελόζι πρόλαβε και φυγαδεύτηκε από δυνάμεις της αστυνομίας ενώ οι διαδηλωτές άφησαν ένα μήνυμα γραμμένο με κόκκινο στυλό στο γραφείο της, στο Καπιτώλιο: «Δεν θα υποχωρήσουμε».

Δηλώσεις Μπάιντεν

«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε σε διάγγελμα του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί στο έθνος για να σταματήσει «το χάος που βλέπουμε».

Όπως είπε «οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής» 

«Ένας μικρός αριθμός ακραίων έχει προκαλέσει χάος. Τους καλώ να κάνουν πίσω», είπε και πρόσθεσε πως «τα λόγια ενός προέδρου έχουν μεγάλη σημασία»

Για αυτό τον λόγο κάλεσε «τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην εθνική τηλεόραση τώρα να πράξει όσα έχει ορκιστεί και να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά που βλέπουμε».

«Είμαι σοκαρισμένος για όσα συμβαίνουν στο έθνος μας», ανέφερε.

«Αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εξέγερση. Ζούμε σκοτεινές στιγμές. Η αποστολή μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ευπρέπειας, της τιμής και του σεβασμού στις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Τζο Μπάιντεν.

Δηλώσεις καταδίκης των επεισοδίων και έντονη κριτική στον Τραμπ άσκησε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, ο Μιτ Ρόμνι, ο Μάικ Πομπέο και σειρά επιφανών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Τραμπ
«Ξέρω ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί, αλλά τώρα πρέπει να πάτε στα σπίτια σας», διαμήνυσε ο Τραμπ, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο. 

«Πρέπει να επαναφέρουμε τον νόμο. Πρέπει να πάτε σπίτι», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Τραμπ, αναφέροντας πως «έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς». Επαναλαμβάνοντας την άποψη -άνευ στοιχείων- πως υπήρξε νοθεία στις εκλογές ο Τραμπ τόνισε πως «πρέπει να έχουμε ειρήνη, πρέπει να πάτε σπίτι».


Χρειάστηκαν τουλάχιστον 4 ώρες προκειμένου να καταφέρουν οι αρχές να εκκενώσουν το κτίριο από τους εισβολείς.

Foto: CNN, Πηγή στοιχείων ARD, DPA, ERT, APE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.