Οι λόγοι είναι διάφροι όπως :
Α. Στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο taxisnet ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν εμφανίζεται ως κύριος δικαιούχος αλλά ως συνδικαιούχος. Σύμφωνα με τις
οδηγίες που έχει δώσει η Α.Α.Δ.Ε. οι πληρωμές, επιστροφές φόρων κλπ., γίνονται μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς όπου ο ωφελούμενος εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.Β. Οι ιδιοκτήτες-εκμισθωτές που είναι κάτοικοι εξωτερικού, πιθανόν να μην έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα ή έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα που είναι ανενεργός.
Γ. Δεν έχει υποβληθεί η δήλωση covid από τους ιδιοκτήτες-εκμισθωτές ακινήτων, στο TAXIS. (είτε διότι το ξέχασαν, είτε διότι δεν είχαν ενεργό ηλεκτρονικό συμβόλαιο στο TAXIS, κλπ).
Δ. Οι ιδιοκτήτες-εκμισθωτές που είναι κάτοικοι εξωτερικού, έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι τους, δεν έχουν προβεί στις κατά νόμο τροποποιήσεις (δήλωση κληρονομιάς, δήλωση Ε9, υποβολή ηλεκτρονικών μισθωτηρίων στο TAXIS, δημιουργία ελληνικού τραπεζικού λογαριασμού, κλπ).
Τι ισχύει για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, μέχρι σήμερα για τυχόν επιστροφές φόρων, κλπ.:
Βάση της ΠΟΛ.1140/2006 όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1116/2013 και την Α.1019/2020, η εξόφληση γίνεται στους ίδιους ή στους εξουσιοδοτημένους πληρεξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους τους, ανάλογα με το ύψος του ποσού, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα. Επίσης, με εντολή μεταφοράς του ποσού σε λογαριασμούς τους σε τράπεζα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, αφού στην αίτηση του δικαιούχου δηλωθεί ο λογαριασμός και η μεσολαβούσα τράπεζα στην Ελλάδα, στην περίπτωση που ο λογαριασμός τηρείται σε Τράπεζα του εξωτερικού.
Στην περίπτωση αυτή οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού (ή ο πληρεξούσιος τους), πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια εφορία τους, το «ΙΒΑΝ» του τραπεζικού τους λογαριασμού της άλλης χώρας, το BIC (Bank Identifier Code), SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), καθώς και τα ακριβή προσωπικά τους στοιχεία, όπως ακριβώς είναι καταχωρημένα στην τράπεζα του εξωτερικού. Έτσι η αρμόδια εφορία στέλνει λίστα προς την Τράπεζα της Ελλάδας (μεσολαβούσα Τράπεζα), η οποία με την σειρά της, τα στέλνει στον τραπεζικό λογαριασμό (του δικαιούχου) της άλλης χώρας.
Ειδικά για τις περιπτώσεις των επιστροφών των ενοικίων (λόγω covid) σε φορολογικούς κατοίκους ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (που δεν τα έλαβαν) δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, αν ισχύσουν τα προαναφερόμενα που ισχύουν για τις υπόλοιπες επιστροφές φόρων, κλπ.
Υπενθυμίζουμε:
Είναι υποχρεωτική για όσους δικαιούνται επιστροφές φόρων κλπ., η δήλωση στο TAXISnet της ΑΑΔΕ, του «IBAN» τραπεζικού λογαριασμού (Ως γνωστόν αποτελείται από 25 αριθμητικούς χαρακτήρες, εκτός από τους χαρακτήρες GR).
Συμπληρώνονται δύο αριθμοί «IBAN» από τον υπόχρεο και τη σύζυγο/ΜΣΣ, αντίστοιχα, εφόσον έχουν ακίνητα και τα νοικιάζουν και οι δύο.
Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού μεταξύ των συζύγων/ΜΣΣ, δύναται να συμπληρώνεται και από τους δύο ο ίδιος αριθμός «IBAN».
Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται στο TAXIS, από έως δύο δικαιούχους.
Πρέπει να διευκρινιστεί από την Α.Α.Δ.Ε., αν και πότε, παραγράφεται η αξίωση του δικαιούχου της επιστροφής των «κουρεμένων» ενοικίων (λόγω covid). Να θυμίσουμε την ισχύουσα τριετή παραγραφή της αξίωσης για την επιστροφή του φόρων.
Σε κάθε περίπτωση, πληρωμές για τα ενοίκια του Νοεμβρίου 2020 (όπως και του Δεκεμβρίου 2020 και υπολοίπων μηνών του 2021) θα γίνουν και μέσα στο Φεβρουάριο 2021 και επόμενους μήνες, οπότε οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φροντίσουν να διευθετήσουν τις εκκρεμότητές τους.
Αν μου επιτρέπετε ένα αυθόρμητο, σαρκαστικό σχόλιο ... ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι αυτές οι επιστροφές θα πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος ...
ΑπάντησηΔιαγραφή