Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Γερμανία: Πανδημία και ελληνικοί φορείς: Τι απαντούν στελέχη της ομογένειας

Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ έθεσε τα ίδια τρία ερωτήματα σε Προέδρους / εκπροσώπους ελληνικών συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της Γερμανίας με στόχο να ακούσουμε την άποψη των πρωταγωνιστών για το πόσο επηρέασε και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη η πανδημία τη λειτουργία των συλλόγων και Κοινοτήτων.

Τα ερωτήματα 

α)  τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στους συλλογικούς φορείς, σε ποιό βαθμό υπήρξαν  πρωτοβουλίες (διαδικτυακές) 

β) είναι αναγκαίες και σε ποιό βαθμό αποδίδουν οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους

γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

Πάντως αν στα δυο πρώτα ερωτήματα συμφωνούν λίγο - πολύ οι απαντήσεις μεταξύ τους, διαφοροποίηση υπάρχει στις απαντήσεις του τρίτου ερωτήματος δηλαδή όσον αφορά το τι επιφυλάσσει στους συλλόγους η μετά κορωνοιό εποχή. 

Τι απάντησαν:

Ελένη Ραφαηλίδου, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βάιμπλινγκεν (Waiblingen)

1. Επιπτωσεις

Η κοινότητά μας αναγκάστηκε, όπως και όλοι οι σύλλογοι , να ακυρώσει  τις  εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει. Αυτό αφενός δυσαρέστησε τα μέλη μας αλλά έχει και οικονομικές επιπτώσεις για την επιβίωση της ίδιας της κοινότητας. Είμαστε από τις λίγες κοινότητες που διατηρούν δικούς τους χώρους, των οποίων τα έξοδα όλη αυτή  την περίοδο τρέχουν κανονικά. Για καλή μας τύχη, εμείς στο μικρό 'χωριό' του Waiblingen, είμαστε μία μεγάλη 'παρέα' που αλληλοστηρίζεται και αλληλοβοηθιέται. Δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και ανακούφιση την βοήθεια τόσο του ποντιακού συλλόγου Αργοναύτες Waiblingen όσο και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ελληνικού σχολείου Waiblingen. Για εμάς είναι το μεγάλο στοίχημα η διατήρηση των δικών μας χώρων και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε. 

2. Δράσεις

Από την αρχή της πανδημίας αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα του γραφείου εξυπηρέτησης που διατηρούμε και το οποίο παρέχει υπηρεσίες εντελώς δωρεάν. Η ανεργία και  οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπατριώτες μας(και όχι μόνο) , έκανε σε όλους μας κατανοητό πόσο σημαντικό είναι αυτό το χέρι βοηθείας. Το γραφείο παρέμεινε ανοικτό και όλη την περίδο των διακοπών προσπαθώντας να εξυπηρετήσει όποιον το είχε ανάγκη. 

Την περίοδο που αυτό ήταν επιτρεπτό συνεχίστηκαν τα μαθήματα γερμανικών και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμά τη διακονία της εκκλησίας μας Κωνσταντίνου και Ελένης και τον πάτερ Αναστάσιο για την φιλοξενία στους χώρους του πνευματικού κέντρου. 
Στενή επίσης υπήρξε η συνεργασία μας τόσο την περίοδο του Πάσχα με τις διαδικτυακές μεταδόσεις των Λειτουργιών όσο και στη συνέχεια με το άνοιγμα των εκκλησιών με βάσει τους  κανονισμούς της Μητρόπολης Γερμανίας.

Η κοινότητα μας θα συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς στο εμβολιαστικό κέντρο της πόλης μας. Σε συνεργασία με τον δήμο  Waiblingen θα προσφέρουμε βοήθεια σε όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν παρεχοντας πληροφορίες και διευθετώντας τα διαδικαστικά θέματα.

3. Μετά κορωνοιού εποχή

Θα είναι δύσκολη η εποχή του 'ξεμουδιάσματος'...¨όμως την περιμένουμε πως και πως. Είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων που μόλις πριν από 2 χρόνια πηρε την σκυτάλη της κοινότητας και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του.  Οι Ελληνες του Waiblingen και της ευρύτερης πειροχής μας δείχνουν με κάθε τρόπο την στήριξη τους και είμαστε σίγουροι ότι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε.

Πάνος Δροσινάκης, Πρόεδρος Κοινότητας Ελλήνων Αμβούργου και αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

Α) Τα περιοριστικά μέτρα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην λειτουργία των ελληνικών φορέων του Αμβούργου. Σταμάτησαν από τον περασμένο Μάρτιο όλες οι τακτικές συναντήσεις και ακυρώθηκαν οι 15 περίπου εκδηλώσεις, που είχαν διοργανωθεί με κάθε λεπτομέρεια για τον Μάιο 2020, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας. Οι χώροι κοινοτήτων και διάφορες ομάδες (θεατρικές, χορευτικές κτλ.) δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις (εθνικές εορτές, κοπή της Βασιλόπιτας, κτλ.). Δεδομένου πως και στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία είναι περιορισμένος ο αριθμός των πιστών, που επιτρέπεται να προσέλθουν στις θείες λειτουργίες, όταν αυτές πραγματοποιούνται, εξέλιπε και αυτό το σημείο συνάντησης και επαφής, μεταξύ των μελών μας. Έτσι λοιπόν στην πράξη έχουν ακυρωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου οι συντονισμένες επαφές μεταξύ των μελών των φορέων. Εκτός αυτού σε αρκετούς συλλόγους ακυρώθηκαν προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές ή αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Πολλά Διοικητικά Συμβούλια έλαβαν από το Πρωτοδικείο του Αμβούργου παράταση της θητείας τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι σύλλογοι.

Β) διαδικτυακές εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί, μερικές από αυτές με πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι δυνατόν αυτές οι εκδηλώσεις να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η υπάρχουσα κατάσταση, κυρίως λόγω του γεγονότος, πως πολλά μέλη συλλόγων και κοινοτήτων, που είναι μεγάλης ηλικίας, δεν διαθέτουν τις γνώσεις ή τα τεχνικά μέσα, για να συμμετάσχουν. Ιδιαίτερα σε μοναχικούς ηλικιωμένους δημιουργούν, λοιπόν, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, μεγάλα προβλήματα, τα οποία μόνο σε ένα μικρό βαθμό μπορούν και λύνονται στο πλαίσιο διαπροσωπικών ή τηλεφωνικών επαφών των μελών των διοικητικών συμβουλίων μαζί τους.

Γ) Αναμένουμε τα περιοριστικά μέτρα, όσον αφορά συναθροίσεις πολλών ατόμων (π.χ. σε γενικές συνελεύσεις), να συνεχίσουν να ισχύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Δυστυχώς ο γερμανικός νόμος δεν προβλέπει (ακόμη) πιστοποιημένες διαδικτυακές εργασίες διενέργειας συνελεύσεων και εκλογικών διαδικασιών για συλλόγους, που σημαίνει ότι οι όποιες πρωτοβουλίες για κάτι τέτοιο δεν μπορούν να έχουν επίσημο χαρακτήρα. Διαδικτυακές εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με επιστολική ψήφο, όπως συμβαίνει τώρα στο πολιτικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για κοινότητες, συλλόγους και ομοσπονδίες, για πρακτικούς λόγους.

Μανώλης Κουγιουμουτζής, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών (έδρα Μόναχο)

Α) Αυτά τελικά που συμβαίνουν σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε σήμερα ( Περιορισμούς και κοινωνική αποστασιοποίηση ) κάθε άλλο πάρα βοηθά τις όποιες δραστηριότητες των Συλλόγων μας. Ξέρεις ότι τα πάντα ειναι συσχετισμένα με την φυσική παρουσία των ανθρώπων πχ. Εκμάθηση παραδοσιακών χορών και οργάνων , συνεστιάσεις/ χοροεσπερίδες , εορτασμοί επετείων , παρελάσεις, κτλ. 

Β) Έτσι θεωρώ την χρήση της τεχνολογίας σαν ύψιστο εργαλείο που βοηθά στο να διατηρηθεί η ΕΠΑΦΗ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μεταξύ των μελών μας και εμείς χρησιμοποιώντας την και τις δυνατότητες που μας προσφέρει το διαδίκτυο να διατηρούμε την επαφή και να μεταφέρουμε τις όποιες μας σκέψεις, στρατηγικές και προτάσεις προς τα μέλη και τους Συλλόγους μας.

Εγώ λόγω της ηλικίας μου ( 65 ) δεν έχω την απαραίτητη τεχνογνωσία, δυσκολεύομαι, αν και με τη πάροδο του χρόνου και με λίγη καλή διάθεση και προσπάθεια τα καταφέρνω και έτσι η επικοινωνία μας, τα συμβούλια μας, οι επετειακές μας εκδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις, γίνονται με την πλατφόρμα του ΖΟΟΜ,  Skype, αποκτώντας σχετικά καλή εμπειρία.

Γ) Τώρα για το πόσο θα κρατήσουν αυτές οι πρακτικές, χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ πιστεύω ότι ήρθαν για να μείνουν....(Εργασία και εκπαίδευση από το σπίτι). Όσο για την κοινωνική αποστασιοποίηση εύχομαι να μην μας μείνει συνήθεια, γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.  ). 

Ειναι λοιπόν απαραίτητο για όλους μας να εξοικειωθούμε με την τεχνολογία  για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε στη νέα πραγματικότητα και να έχουμε καλύτερα και επιθυμητά αποτελέσματα . Έτσι φαντάζομαι ότι πολλά από αυτά που γινόταν μέχρι σήμερα  μόνο με την φυσική μας παρουσία θα αντικατασταθούν από διαδικτυακές επαφές που ομολογώ ότι έχουν και τα  < καλά τους > , καλύτερη διαχείριση του χρόνου μας με γρηγορότερες επαφές. Αυτό βέβαια που θα λείπει, ειναι η ζεστασιά της χειραψίας, της αγκαλιάς και γενικότερα  το συναίσθημα να κοιτάς τον συνομιλητή σου στα μάτια και να αισθάνεσαι και την αναπνοή του !!!!! 

Νένογλου Γρηγόρης, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Αουγκσπουργκ (Augsburg)

Α) φυσικά και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι σοβαρές και χωρίς προηγούμενο, ο περιορισμός των προσωπικών επαφών έχει σαν αποτέλεσμα την διαταραχή της σχέσης του ατόμου με την συλλογικότητα όχι μόνο σε πραγματικό χρόνο αλλά και συναισθηματικό επίπεδο με απροσδιόριστη διάρκεια, προς το παρών η μόνη επαφή με τα μέλη είναι η εκκλησία.

Β) αν και δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα με αυτό της προσωπικής επαφής το διαδίκτυο είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος επαφής. Εν μέσω πανδημίας είναι αναγκαία η διεύρυνση της χρήσης ολων των μέσων εξ αποστάσεως επαφής ακόμα και με τρόπους που ίσως δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί.

Γ) είναι φυσικό οι επιπτώσεις να κρατήσουν πολύ μετά το τέλος της κρίσης. Είναι αδόκιμη η πρόβλεψη της διάρκειας της ιδίας αλλά και η παράλειψη των παράπλευρων επιπτώσεων σε εργασιακό, οικονομικό, κοινωνικό, επίπεδο.  .


Κωνσταντίνος Κάσιας, Πρόεδρος Ηπειρωτικιού Συλλόγου Ντίσελντορφ "Δωδώνη"

Α) Οι επιπτώσεις του Covid στους διάφορους φορείς και σύλλογους είναι σε τεράστιο βαθμό καταστροφικές. Οι αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο δεν επιτρέπουν την επαφή στον χώρο του κάθε φορέα, αλλά αναγκάζουν και τα μέλη που δεν έχουν ψηφιακή πρόσβαση να μείνουν μακριά από την επαφή π.χ. από διάφορες ψηφιακές ομάδες των σωματίων. 

Β) Με την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα είναι εύκολο να κρατήσουμε μία επαφή. Όμως, δεν μπορούμε να έχουμε σωματική επαφή και άσκηση στα χορευτικά μας η στης ώρες κοινής συνάντησης για όσους από τα μέλη μας επιθυμούν την ομαλή συζήτηση με τους συνανθρώπους που γνωρίζουν από επαφές μέσα στον σύλλογο. Έπειτα δεν μπορεί κάποιος να σε νιώσει εάν δεν σε έχει απέναντι να σε παρακολούθηση στην διάρκεια μιας συζήτησης. 

Γ) Προσωπικά πιστεύω πως τα μέτρα θα κρατήσουν ακόμη αρκετό χρόνο και η κατάσταση για τους διάφορους φορείς και σύλλογους θα γίνει ακόμη ποιο σοβαρή. Έχει χαθεί η κεντρική και παραδοσιακή ουσία και τα νέα παιδιά δεν έχουν τις πολλαπλές σύνθετες επαφές που τους κρατούν στην παράδοση. 

Παναγιώτης Ματλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου

Α) Η πανδημία επηρέασε κατά πολύ τις δράσεις μας όπως όλων των φορέων. Βέβαια εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι  όσον αφορά τη συμβουλευτική (Beratungsstelle) στους χώρους της Κοινότητας (πολιτιστικό κέντρο) δεν κλείσαμε. Βοηθήσαμε τον κόσμο, ιδιαίτερα στο πρώτο απαγορευτικό και είχαμε και κινητές μονάδες από μέλη και φίλους για να εξυπηρετηθούν συμπατριώτες που το είχαν ανάγκη.

Β) Το διαδίκτυο είναι αλήθεια ότι είναι η μοναδική λύση που υπάρχει λόγω των περιορισμών και έτσι και εμείς το αξιοποιήσαμε όσο μπορούσαμε. Εκτός των συχνών συνεδριάσεων του ΔΣ προβλήθηκε μια θεατρική πράσταση (που είχαμε ετοιμάσει πριν την πανδημία ) διαδικτυακά ενώ είχαμε και το διαδικτυακό σεμανάριο κατά της διάκρισης, ενώ τώρα ετοιμάζουμε κάτι με παιδιά.

Γ) Νομίζω ότι οι Κοινότητες θα βγούν κερδισμένες από την πανδημία. Μετά, μόλις όλα αποτελούν παρελθόν η ελληνική παροικία θα συμμετέχει περισσότερο καθώς μέσα από τις δράσεις των κοινοτήτων και κυρίως την βοήθεια που προσφέραμε θα κατανοήσει την αναγκαιότητα ύπαρξής της,

Διαμαντής Γκίκας, Πρόεδρος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», μέ έδρα την Νυρεμβέργη 

Α) Η πανδημία είναι ένα γεγονός με παγκόσμια εμβέλεια και έχειτεράστιες επιπτώσεις στους  εθνικοτοπικούς Συλλόγους. Για περίπου δέκα μήνες έχει ελαχιστοποιήσει και κατά διαστήματα μηδενίσει τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Συλλόγων μας. Μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα προκαλείται εφόσον δεν είναι γνωστή η εξέλιξη και η λήξη της πανδημίας με αποτέλεσμα οι Σύλλογοι  να μη μπορούν να τοποθετήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν λόγω των συνθηκών μετάδοσης του ιού και των περιοριστικώνμέτρων που ισχύουν. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατείμέχρι τώρα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν την εξέλιξη των πραγμάτων και την άρση των αντίστοιχων περιορισμών. Παράλληλα  διοργανώνονται  διαδικτυακά   όσεςεκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτό τον τρόποπροκειμένου να υπάρχει η επαφή των μελών. Οι Σύλλογοι μας ακυρώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις π.χ. η  ΠΣΘεσσαλικών Συλλόγων είχε προγραμματίσει το 12ο παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα  Θεσσαλών να πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα στις 8 Αυγούστου 2020. Γεγονός που ακυρώθηκε και  μεταφέρθηκε   για   το   καλοκαίρι   2021.   Έναδεύτερο   παράδειγμα   είναι   η   ακύρωση   του   14ου  Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης που είχε προγραμματιστεί  να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο 2020 από  την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης στη Νυρεμβέργη σε συνεργασία με τον Τρικαλινό Σύλλογο Νυρεμβέργης, που θα εόρταζε τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του. Και τέλος μια σειρά πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων των Συλλόγων μελών μας όπως εορτές κρασιού, κοπή βασιλόπιτας, αποκριάτικες εορτές, πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες εορτές, επίσης ματαιώθηκαν.

Β) Όλες οι εκδηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω είναι απόλυτα απαραίτητες για τη διάδοση  και τη συνέχιση της παράδοσης,του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίαςκαι γενικότερα της Ελλάδας. Διατηρούμε τα ήθη και έθιμά μας καικρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις μας. Είναι πολύ βασικό για εμάςη νέα γενιά να έχει συνεχή επαφή, να μαθαίνει και να ενασχολείταιμε την ελληνική παράδοση. Οι Σύλλογοί μας αξιολογώντας τηναναγκαιότητα των δράσεων βρίσκουν εναλλακτικές  μορφές και πραγματοποιούν με διαδικτυακές υποδομές ανάλογες εκδηλώσεις.Πολλές εκδηλώσεις αντί να ακυρωθούν πραγματοποιούνται όπωςπροανέφερα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Σίγουρα δεν είναι τοεπιθυμητό και ιδανικό αλλά στα πλαίσια των περιορισμών είναι μιαεναλλακτική λύση η οποία κρατά ζωντανή την επαφή των μελών.Τα μέλη μας συναντιούνται διαδικτυακά με όλα τα μήκη και πλάτητης γης.

Γ) Οπωσδήποτε θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλους τους τομείς λόγωτης πανδημίας και θα χρειαστούμε ένα διάστημα να επιστρέψουμεστην κανονικότητα. Πιστεύω ότι η κοινωνία συμμετέχει ενεργάστη μείωση της διάδοσης του ιού εφαρμόζοντας τα μέτρα πουθεσπίζονται. Η κοινωνία κατάλαβε την  αναγκαιότητα ότι η πανδημία μπορεί να λυθεί με μια ολική συμμετοχή. Επιπλέον ο εμβολιασμός θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαι αισιόδοξος και έχω πίστη και ελπίδα ότι οι περιορισμοίθα  σταματήσουν σύντομα,  το  κύμα θα υποχωρήσει και η ανθρωπότητα θα βρει το βηματισμό της για να προχωρήσει σε ένακαλύτερο μέλλον. 

Χάρης Φωτιάδης, Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Μονάχου

Α) Μετά από σχεδόν ένα χρόνο χρόνο πανδημίας και κατ' οίκον περιορισμούς, ο κόσμος νιώθει τώρα, περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για επαφή με τον συνάνθρωπό του. Νιώθει την ανάγκη για μια ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο που κρύψαμε πίσω από τις μάσκες. Καταφέραμε ίσως να περιορίσουμε τους κινδύνους για την σωματική-, όχι όμως και για την ψυχική μας υγεία.

Οι φορείς και Σύλλογοι που θα έπρεπε να συμβάλλουν αυτή την εποχή, περισσότερο από ποτέ άλλοτε σε αυτό, έχουν τεθεί σε αδράνεια. 
Ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου μετρά περίπου 20-25 εκδηλώσεις και δραστηριότητες τον χρόνο, τις οποίες δεν μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει με διαδικτυακές δράσεις. 
Δεν έχουν πάψει όμως οι προσπάθειες για διάσωση του πολιτισμού και της κουλτούρας στη νέα γενιά, ούτε έχει πάψει ο αγώνας για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Έχουν όμως περιοριστεί σημαντικά.

Β) Αν και δεν γίνεται να αντικαταστήσουν οι σύλλογοι τις χοροεσπερίδες τους με την όποια διαδυκτιακή δράση για προφανείς λόγους, μπορούν όμως τώρα, να εστιάσουν περισσότερο στην ουσία και επίκεντρο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, δηλαδή στην παρουσίαση ιστορικών και λαογραφικών φαινομένων της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Κυρίως θα έπρεπε να απευθύνονται τέτοιες δράσεις στις νεότερες ηλικίες, γιατί αυτή είναι ή θα έπρεπε να είναι άλλωστε η αποστολή των Συλλόγων. Να παιδαγωγεί την νέα γενιά στα ήθη και έθιμα των προγόνων μας. 
Ο Σύλλογος μας, αυτό το διάστημα εργάζεται και μόνος, αλλά και σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους για την παραγωγή τέτοιων δράσεων, τις οποίες ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σύντομα. 

Γ) Εκεί ίσως είναι πάλι κάτι στο οποίο θα πρέπει να συμβάλλουν οι Σύλλογοι. Πρόσφατα διαβάσαμε όλοι μας, ότι έκλεισε η "Πολιτεία" του φίλου Μανόλη Κουγιουμουτζή. Μια είδηση που μας συγκλόνισε όλους, αφού πρόκειται για έναν χώρο, που είχε και έχει μέσα του ενα τόσο μεγάλο κομμάτι ιστορίας της ελληνικής ομογένειας στο Μόναχο. Και δυστυχώς η "Πολιτεία" δεν είναι το μόνο εστιατόριο που έκλεισε ή θα κλείσει ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα πρέπει λοιπόν οι σύλλογοι να αναλάβουν δράσεις οι οποίες θα στηρίξουν μεταξύ άλλων, και τους Έλληνες εστιάτορες


Φωτο Νικόλαος Ρόδης 

To Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης 

Η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει τους συλλογικούς φορείς συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης σε πολλά επίπεδα. Ο κορωναΐος δεν περιόρισε μονάχα τις κοινωνικές μας δράσεις και εκδηλώσεις, μακάρι αυτό να ήταν το χειρότερο. Δυστυχώς ο ιός προσέβαλε άμεσα και μέλη και φίλους της Κοινότητάς μας ή τους έφερε αντιμέτωπους με μια πληθώρα δυσκολιών που αποτελούσαν παράγωγο των μέτρων στην καταπολέμηση αυτού, όπως η εθελούσια απομόνωση, απώλεια της θέσης εργασίας ή και ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου.

Παρ’ όλα αυτά και εξαιτίας της δικτύωσης και των στενών δεσμών μεταξύ των μελών μας, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης (ΕΚΣ) αποτέλεσε εξαρχής κέντρο ενημέρωσης και πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης της πανδημίας τόσο διαδικτυακά, όσο και τηλεφωνικά στην προσπάθεια οι συνάνθρωποι μας να βρουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά τους. 

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία που λάβαμε από την αρχή της πανδημίας και αναγνωρίστηκε από τον Δήμο της Στουτγάρδης ως τοπικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για μεταναστευτική οργάνωση ήταν η δημιουργία ενός δίγλωσσου βίντεο-ενημέρωσης σχετικά με τα κέντρα παροχής βοήθειας του Δήμου για μια σειρά κοινωνικών ομάδων που πιθανόν να χρήζουν δημόσιας αρωγής. Ο δήμος Στουτγάρδης όταν είδε το βίντεο αυτό, ζήτησε την άδεια για να το στείλει σε όλους τους δήμους στη Γερμανία, όπως και έγινε. Ήμασταν ο μοναδικός αλλοδαπός σύλλογος σε όλη τη Γερμανία που άμεσα δραστηροποιήθηκε για να ενημερώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες τους. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Υπηρεσία Ενσωμάτωσης του Δήμου Στουτγάρδης προσφέραμε στην ελληνική γλώσσα έμπρακτη τηλεφωνική υποστήριξη στους συμπατριώτες μας.

Εν μέσω κορωναϊου και τηρώντας αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα έγινε φωτογράφιση από το περιοδικό «ETSI MAGAZIN» και δώσαμε συνέντευξη ως προς την ιστορία και το μέλλον της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης.

Όπως είναι λογικό, τον τελευταίο χρόνο δίνεται μεγάλη έμφαση στην πραγματοποίηση διαδικτυακών εκδηλώσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιούργησαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωναΐο. Επομένως και εμείς ως ΕΚΣ αναγκαστήκαμε υπό μια έννοια να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και επιχειρήσαμε με τη σειρά μας όχι μόνο για να διατηρήσουμε τις επαφές με τα μέλη και τους φίλους της ΕΚΣ, αλλά και να συνεχίσουμε το έργο μας, που δεν είναι άλλο από το να αποτελεί η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης μια γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού πολιτισμού στη πόλη μας.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την καθημερινή μας παρουσία και επικοινωνία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το τηλέφωνο, η Πρόεδρος της ΕΚΣ Άννα Ιωαννίδου συμμετείχε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 «Κάθε Μέρα Ελλάδα» όπου επισήμανε τις επιπτώσεις του κορωναϊού στον εορτασμό της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Πάσχα για τους Έλληνες της Στουτγάρδης. Αξιοσημείωτος είναι και ο διαδυκτιακός εορτασμός της Ανάστασης 2020, όπου είχαμε στην παρέα μας τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ.Γιάννη Χρυσουλάκη και τον βαρύτονο μουσικό Διονύση Τσαουσίδη. Επίσης, συμμετείχαμε στη ξεχωριστή ποιητική βραδιά που διοργάνωσε εξ αποστάσεως με τη μορφή τηλεδιάσκεψης η Έδρα "Γιώργος Σεφέρης" του Παν/μίου Harvard, με επικεφαλής τον καθ. Παναγιώτη Ροϊλό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη και με τη συμμετοχή των ποιητών Ορφέα Απέργη, Γιάννη Ευθυμιάδη και Θωμά Τσαλαπάτη. Σε συνεργασία με το σχολείο μητρικής γλώσσας Stuttgart-Vaihingen και την καθηγήτρια Ελένη Δόντη γυρίσαμε βίντεο το οποίο προβλήθηκε μέσω της ΕRΤWorld τα Χριστούγεννα σε όλες τις ηπείρους. Ακόμη η ΕΚΣ φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή «μετά τις 6», όπου η Πρόεδρος μας Άννα Ιωαννίδου μετέφερε παραμονή πρωτοχρονιάς τις ευχές για το νέο έτος από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Επιπλέον, η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΘΕΜΑ FM 104.6 «Ένας κόσμος Ελλάδα» με την Λίτσα Πισκερά, όπου και πάλι η Πρόεδρος μας Άννα Ιωαννίδου αναφέρθηκε στην ιστορία, στις δράσεις και στους στόχους της κοινότητας, καθώς και στα προβλήματα και τα όνειρα των συμπατριωτών μας στη Στουτγάρδη.

Αξίζει να αναφέρουμε όμως ότι μέσα σε αυτόν τον διαδικτυακό κορεσμό επιδιώξαμε και επιδιώκουμε πάντα υπό την τήρηση των μέτρων προστασίας να δίνουμε και το παρών αυτοπροσώπως. Έτσι η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης συμμετείχε στην διεθνή έκθεση «Νοημοσύνη σμήνους» του θεάτρου ΚΘΒΕ με το ομώνυμο έργο-πίνακα του ζωγράφου από τη Στουτγάρδη George Nassos, που συνόδευε το θεατρικό έργο "Ορνηθες" του Αριστιφάνη. Τον Οκτώβριο 2020 η ΕΚΣ στήριξε έμπρακτα την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Kursaal Bad Cannstatt με ελληνική μουσική και παρουσίαση ποιημάτων του Σεφέρη και του Ρίτσου στην Ελληνική γλώσσα. Ένα άλλο σημείο αναφοράς της περασμένης χρονιάς ήταν και η συμμετοχή μας στην εξαιρετική έκθεση της Ελένης Δεληδημητρίου Τσακμάκη στο  Μόναχο για τα 60 χρόνια μετανάστευσης.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε πως αντιλαμβανόμενη τον εαυτό της η Κοινότητά μας ως μέρος του κοινωνικού ιστού της πόλης της Στουτγάρδης συνεχίζει υπό τον συντονισμό μου το πρόγραμμα εθελοντισμού με τίτλο "Ehrenamtler*innen mit Migrationshintergrund im Einsatz für Geflüchtete" (Εθελοντές με μεταναστευτικό υπόβαθρο βοηθάνε πρόσφυγες) που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας των Μεταναστευτικών Οργανώσεων στη Γερμανία (BAGIV) και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (OEK) σε συνεργασία με τον Δήμο Στουτγάρδης. Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης, ως η πρώτη ελληνόφωνη οργάνωση στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή και έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές ένα σχέδιο δράσεων που αποσκοπεί στην παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας, μαθήματα γερμανικής γλώσσας, αλλά και ψυχαγωγίας σε παιδιά προσφύγων ιδίως εν μέσω αυτής της κρίσιμης περιόδου που διαβαίνουμε.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή της Προέδρου μας Άννας Ιωαννίδου, ως μέλους της διεθνούς επιτροπής του Δήμου Στουτγάρδης, όπου στη τελευταία συνεδρίαση επισήμανε προβλήματα που μας αφορούν και πρότεινε να επιμεληθεί ο Δήμος για την ένταξη της μητρικής γλώσσας στα γερμανικά σχολεία, διότι όλο και περισσότερα σχολεία γίνονται ολοήμερα και η συμμετοχή των μαθητών με μητρική γλώσσα τα ελληνικά σε ελληνικά σχολεία μητρικής γλώσσας καθίσταται αδύνατη. Επίσης επισήμανε και τα προβλήματα των μεταναστών στην τρίτη ηλικία, όπως η αδυναμία επικοινωνίας στη μητρική τους γλώσσα και η έλλειψη παροχής οικείου φαγητού, καθώς πολλές φορές άτομα στην τρίτη ηλικία δυσκολεύονται να καταναλώσουν τροφή που δεν τους είναι γνώριμη.

Δεν περιοριστήκαμε, όμως, μόνο στο διαδίκτυο και την γερμανική επικράτεια. Έτσι, στείλαμε για παράδειγμα βοήθεια στους πληγέντες από την πλημμύρα και στους άπορους της περιοχής Φαρσάλων, στηρίζοντας την έκκληση του Συλλόγου Γυναικών Δήμου Ενιπέα „ΜΕΛΙΝΑ“.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως οι αυστηρά διαδικτυακές δράσεις δεν αποτελούν πανάκεια στα εμπόδια που βάζουν τα μέτρα προστασίας και η εθελούσια απομόνωση ως προς την μεταξύ μας επικοινωνία. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και επιζητούμε πάντα την συντροφιά, την κοινωνική συναναστροφή και αλληλεγγύη με άλλους. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε πάντα ως Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης να βρούμε τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό σε μια δεδομένη δύσκολη κατάσταση. Επιλέγουμε, λοιπόν, να δίνουμε συμπληρωματικό και όχι κύριο ρόλο στις διαδικτυακές δράσεις και αυτό συμβάλει στο να διακρίνονται αυτές από μεγάλη συμμετοχή και μια ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα αντάξια του ονόματος της Ελληνική Κοινότητας Στουτγάρδης.

Για το ΔΣ 

Αλέξιος Καραμανώλας, Αντιπρόεδρος της Ελληνική Κοινότητας Στουτγάρδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.