Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Συνέδριο CDU: Τρεις υποψήφιοι για Προεδρία, 5 για την καγκελαρία

Σήμερα ξεκινάει διαδικτυακά το συνέδριο του CDU για να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Ο νέος Πρόεδρος που οα οδηγήσει το CDU στις εθνικές εκλογές του Φθινοπώρου, εθνικές εκλογές στις οποίες δεν θα είναι πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια υποψήφια η Ανγκελα Μέρκελ .

Ο νέος Πρόεδρος θα αντικαταστήσει την Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ, που ήταν επιλογή πριν δυο σχεδόν χρόνια της Μέρκελ.

Αυτή την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, αλλά και την επομένη, πρόκειται να διεξαχθεί εξ ολοκλήρου ψηφιακά το 33o συνέδριο του CDU, κατά την ολοκλήρωση του οποίου 1.001 κομματικά στελέχη θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος. 

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι 

Αρμιν Λάσετ, ο πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο πιο πολυπληθές κρατίδιο της Γερμανίας και χαίρει της «σιωπηρής υποστήριξης» του κομματικού μηχανισμού, ωστόσο, αρκετοί αμφιβάλλουν αν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για να επιβληθεί τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κερδίζοντας την καγκελαρία, όσο και σε πανευρωπαϊκό, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της πατρίδας του αλλά και συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. 

Το ότι στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται των αντιπάλων του ως καταλληλότερος για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας αποτελεί σίγουρα μειονέκτημα.

O Φρίντριχ Μερτς 

Ο άσπονδος εχθρός της Ανγκελα Μέρκελ έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό ότι σε περίπτωση που επικρατήσει, θα στρέψει το κόμμα ακόμα πιο δεξιά, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή του ακροδεξιού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Αναπολεί τη νεοφιλελεύθερη περίοδο των Χριστιανοδημοκρατών, παρότι το τελευταίο διάστημα επιδίωξε να εμφανιστεί περισσότερο κεντρώος και πιο διαλλακτικός. Τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε σάλο, σχετίζοντας τους ομοφυλόφιλους με τους παιδεραστές, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη, η συστηματικά διφορούμενη στάση του ανησυχεί όλος όσοι υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα κι επιδιώκουν την ολοκλήρωσή του. Αρκεί να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών αμφισβήτησε πολλές φορές τη νομιμότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και των έκτακτων μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Αουτσάιντερ, αλλά… 

Ο τρίτος διεκδικητής της προεδρίας του CDU είναι ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, ο οποίος, παρότι θεωρούνταν αουτσάιντερ, πλέον κατατάσσεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις. Στην περίπτωση που κερδίσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά και την καγκελαρία, δηλώνει ότι θα υιοθετήσει τη συναινετική στάση της Μέρκελ στο εσωτερικό, όντας περισσότερο ευρωπαϊστής και δραστήριος στη διεθνή σκηνή. 

Υποψήφιοι καγκελάριοι 

Εκτός από τους υποψήφιους Προέδρους που αν επικρατήσουν θα θελήσουν να διεκδικήσουν την Καγκελαρία εμφανίζονται άλλα δυο πρόσωπα.

Μια από τις εκδοχές θέλει την καγκελαρία για λογαριασμό του CDU να διεκδικήσει ο Γενς Σπαν, νυν υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο οποίος πρωταγωνιστεί το τελευταίο διάστημα στον δημόσιο βίο της χώρας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοïού. Πολέμιος της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων» και ιδιαίτερα αυστηρός όσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο Σπαν, ως καγκελάριος της Γερμανίας, θα ακολουθούσε σίγουρα μία πιο συντηρητική πορεία σε σχέση με τη Μέρκελ ή τον Αρμιν Λάσετ, δίχως, ωστόσο, τις υπερβολές του Φρίντριχ Μερτς, του πιο δημοφιλούς μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος από τους τρεις διεκδικητές της ηγεσίας του CDU. 

Τέλος μια ακόμη από τις εκδοχές ου επικρατούν είναι η διεκδίκηση της καγκελαρίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να επιτρέψει στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) να ορίσουν αυτοί τον υποψήφιο καγκελάριο της συμμαχίας τους, τον πανίσχυρο και εξαιρετικά δημοφιλή στη Βαυαρία, βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ

Δορυφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.