Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

FAZ: " Δικαστήριο σταματά τις επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα "

Δημοσιεύματα στο SPIEGEL Online και την Frankfurter Allgemeine Zeitung

SPIEGEL:

-Τίτλος: «Δικαστήριο σταματά τις επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα - "Σοβαρός κίνδυνος απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης"»

Υπότιτλος: «Η δραματική κατάσταση στους ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων οδήγησε ένα γερμανικό δικαστήριο να απαγορεύσει προς

το παρόν τις επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα. Οι Χριστιανοδημοκράτες επικρίνουν την απόφαση»

Το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου του SPIEGEL Online Hanna Zobel αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Όποιος έχει ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγας σε χώρα της ΕΕ πρέπει να υποβάλει εκεί αίτηση για άσυλο εκεί –αυτή η ρύθμιση ίσχυε μέχρι τώρα για όσους αναζητούσαν προστασία και ήθελαν να μετακινηθούν από τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προς άλλες χώρες. Τώρα όμως το Διοικητικό Εφετείο (OVG) της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σταμάτησε τις επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα. Ο λόγος: Εκεί υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων BAMF είχε προηγουμένως απορρίψει τις αιτήσεις ασύλου ενός 41χρονου πρόσφυγα από την Ερυθραία και ενός 22χρονου Παλαιστίνιου από τη Συρία, καθώς οι αιτούντες είχαν ήδη λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, μετακινήθηκαν όμως στη Γερμανία. Γι’ αυτό και επέκειτο η επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση όμως με δικαστήρια χαμηλότερης δικαιοδοσίας στο Arnsberg και το Ντίσελντορφ, το Διοικητικό Εφετείο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θεωρεί πως υφίσταται σοβαρός κίνδυνος απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Δεν θα είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις υποδοχής για σημαντικό χρονικό διάστημα, δεν θα έχουν την ευκαιρία να βρουν κατάλυμα ή να εργαστούν και δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πιο βασικές τους ανάγκες, όπως «κρεβάτι, ψωμί και σαπούνι», αναφέρει η ανακοίνωση του Διοικητικού Εφετείου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που έχουν λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα είναι ήδη άστεγοι. Σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο δεν επέτρεψε την άσκηση αναίρεσης επί της απόφασης, η πανδημία του κορωνοϊού έχει σημαντικό αντίκτυπο στον Τουρισμό και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Κατά της απόφασης είναι δυνατή προσφυγή ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου στη Λειψία.

Δεδομένης της δραματικής κατάστασης στους ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Pro Asyl, ζητούν εδώ και χρόνια να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα και να γίνουν δεκτοί περισσότεροι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Γερμανία. Η οργάνωση περιέγραψε πρόσφατα τις συνθήκες διαβίωσης για όσους αναζητούν προστασία και τους αναγνωρισμένους ως πρόσφυγες στην Ελλάδα ως «απάνθρωπες» και «απαράδεκτες». Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας Gerd Müller (CSU), «φρικτές συνθήκες» επικρατούσαν στα τέλη Δεκεμβρίου στον προσωρινό καταυλισμό Καρά Τεπέ, ο οποίος δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια που απανθρακώθηκε. Ο Υπουργός έκανε λόγο για «μωρά σε βρεγμένες σκηνές», τα οποία «δαγκώνονται από αρουραίους». Ο Müller υποστήριξε ότι η λύση δεν θα βρεθεί «στους καταυλισμούς ή στη Γερμανία, αλλά επιτόπου στις αναπτυσσόμενες χώρες». Πάνω από 17.000 άνθρωποι ζούσαν στα τέλη Δεκεμβρίου σε καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Katrin Göring-Eckardt ζήτησε στις αρχές Ιανουαρίου να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία περισσότεροι πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά από τους 1.550 που είχε υποσχεθεί η γερμανική κυβέρνηση το φθινόπωρο. Το να δαγκώνονται παιδιά από αρουραίους σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά είναι για την ίδια «πέραν όλων των ευρωπαϊκών αξιών».

Ο ειδικός σε θέματα Εσωτερικής Πολιτικής του CDU Mathias Middelberg επέκρινε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ο Middelberg επεσήμανε στο AFP την Τρίτη ότι η Ελλάδα αποτελεί «εδραιωμένο κράτος-μέλος της ΕΕ». «Λαμβάνοντας αυτό υπόψη είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι οι επαναπροωθήσεις εκεί ενέχουν τον κίνδυνο απάνθρωπης μεταχείρισης», δήλωσε ο Middelberg. Εάν «το σύστημα του Δουβλίνου υπονομευθεί με αυτόν τον τρόπο, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα Ασύλου».


 FraFrankfurter Allgemeine Zeitung

-Τίτλος: «Ανάρμοστο»

Το σχόλιο του συντάκτη νομικών θεμάτων Reinhard Müller αναφέρει:

//Λείπουν τα πιο αναγκαία: «Κρεβάτι, ψωμί, σαπούνι». Έτσι εκτιμά το Διοικητικό Εφετείο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την κατάσταση στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη αναγνωριστεί από την Αθήνα. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αιτούντες άσυλο στην Γερμανία δεν επιτρέπεται να επαναπροωθούνται στο κράτος-μέλος της ΕΕ. Αυτή δεν είναι μια εντελώς νέα διαπίστωση σε σχέση με τις συνθήκες εκεί -και όχι μόνο εκεί. Αλλά ρίχνει ένα νέο φως: Σύμφωνα με τους δικαστές στο Münster, οι δύο αιτούντες άσυλο, ένας από την Ερυθραία και ένας Παλαιστίνιος από τη Συρία, αντιμετωπίζουν σε περίπτωση επιστροφής τους στην Ελλάδα σοβαρό κίνδυνο απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης. Δεν θα είναι σε θέση για σημαντικό χρονικό διάστημα να βρουν ένα μέρος για να μείνουν ή να εργαστούν και δεν θα λαμβάνουν κοινωνικές παροχές.

Αυτά για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Τι προκύπτει όμως από όλα αυτά; Το ευρωπαϊκό σύστημα Ασύλου θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι ανθεκτικό. Η Γερμανία έχει μεγάλο συμφέρον για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Προστασία δεν σημαίνει απομόνωση, αλλά δυνατότητα υλοποίησης της αξίωσης διωκόμενων προσώπων και θυμάτων πολέμου να γίνουν (προσωρινά) αποδεκτά στην ΕΕ. Χώρες όπως η Ελλάδα χρειάζονται υποστήριξη. Η λύση δεν μπορεί να είναι: Οι πύλες είναι ανοιχτές, και όποιος έχει φτάσει στη Γερμανία μπορεί να παραμείνει εκεί. Και αυτό θα ήταν ανάρμοστο.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.