Στο δημοσίευμα, το οποίο κατά βάση αναπαράγει τηλεγράφημα του DPA, αναφέρονται τα εξής:
Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, ο ομοσπονδιακός ΥΠΕΞ Heiko Maas πρότεινε στις ΗΠΑ στενότερη συνεργασία στον αγώνα για τη Δημοκρατία. «Δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου χώρο στους εχθρούς της φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Αυτό ισχύει όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σε μας στη Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε ο πολιτικός του SPD στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA). «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις ΗΠΑ για ένα κοινό σχέδιο Μάρσαλ για τη Δημοκρατία».
Σε άρθρο γνώμης του, που δημοσίευσε πρόσφατα το SPIEGEL (βλ. επισκόπησή μας υπ’ αρ. 21/07.01.21), ο Μάας είχε ήδη συνηγορήσει υπέρ του να κοιτάξει κανείς όσον αφορά τον εξτρεμισμό όχι μόνο τι γίνεται στις ΗΠΑ, αλλά να ανακαλέσει στη μνήμη του και τις παραλείψεις όσον αφορά τα γεγονότα στο Hanau, στο Halle ή στα σκαλιά του Ράιχσταγκ. θα αποτελούσε ένδειξη αυταρέσκειας να δείξουμε τώρα με το δάχτυλο μόνο την Αμερική», έγραψε ο Μάας.
Ο Μάας υποσχέθηκε στον Biden ότι στον αγώνα για τη Δημοκρατία μπορεί να βασίζεται στη Γερμανία. «Χωρίς τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ, καμία Δημοκρατία στην Ευρώπη», δήλωσε. «To να χτυπήσουμε στη ρίζα του τον κοινωνικό διχασμό, σε αυτό έγκειται ένα από τα σημαντικότερα μελλοντικά έργα που πρέπει να κάνουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι».
Ο Biden το κατάλαβε αυτό, υποσχέθηκε τη συμφιλίωση των ΗΠΑ και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός δικτύου των δημοκρατιών, δήλωσε ο Μάας. Επεσήμανε δε ότι η Γερμανία εργάζεται σε παρόμοια κατεύθυνση με τη «Συμμαχία για την πολυμέρεια», για την ίδρυση της οποίας ανέλαβε μαζί με άλλους πρωτοβουλία. «Γιατί μόνον από κοινού θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πίστη στη συνοχή, στη Δημοκρατία ως την πιο ανθρώπινη πολιτειακή μορφή και στη δύναμη πειθούς της επιστήμης και λογικής». Προς τούτο δεν υπάρχουν τον 21ο αιώνα καλύτεροι, στενότεροι και φυσικότεροι εταίροι από την Αμερική και την Ευρώπη – πρόσθεσε ο γερμανός ΥΠΕΞ.
Κατά τον προεκλογικό αγώνα, ο Biden είχε εξαγγείλει για το πρώτο έτος της θητείας του μια «παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τη Δημοκρατία», ώστε να αντιπαρατεθεί κάτι στην απειλή κοινών αξιών των δημοκρατικών κρατών. Σε αυτή τη σύνοδο θα αποτελέσει θέμα, μεταξύ άλλων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διασφάλιση των εκλογών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Με τη «Συμμαχία για την πολυμέρεια» του 2019 ο Μάας ίδρυσε ένα δίκτυο 60 περίπου κρατών, τα οποία συνεργάζονται με διαφορετικές συνθέσεις για διάφορα θέματα. Δεν θέλει συνειδητά να κατανοηθεί η πρωτοβουλία του ως συγκεκριμένη ομάδα κρατών με συνόδους κορυφής όπως η G7 ή η G20, αλλά ως χαλαρή και ευέλικτη ένωση χωρών, που υποστηρίζουν τη διεθνή συνεργασία και τους διεθνείς θεσμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.