Από το αφιέρωμα του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που αφορά στην κατάσταση και στις προοπτικές των ελληνικών συλλογικοτήτων στην πανδημία του κορωνοίού. Θέσαμε τα ίδια τρία ερωτήματα σε Προέδρους / εκπροσώπους ελληνικών συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της Γερμανίας με στόχο να ακούσουμε την άποψη των πρωταγωνιστών για το πόσο επηρέασε -και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη- η πανδημία τη λειτουργία των συλλόγων και των Ελληνικών Κοινοτήτων.
Τα ερωτήματα που θέσαμε :
Α) τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στη
ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων.Β) είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους
Γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
Χάρης Φωτιάδης, Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Μονάχου
Α) Μετά από σχεδόν ένα χρόνο χρόνο πανδημίας και κατ' οίκον περιορισμούς, ο κόσμος νιώθει τώρα, περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για επαφή με τον συνάνθρωπό του. Νιώθει την ανάγκη για μια ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο που κρύψαμε πίσω από τις μάσκες. Καταφέραμε ίσως να περιορίσουμε τους κινδύνους για την σωματική-, όχι όμως και για την ψυχική μας υγεία.
Οι φορείς και Σύλλογοι που θα έπρεπε να συμβάλλουν αυτή την εποχή, περισσότερο από ποτέ άλλοτε σε αυτό, έχουν τεθεί σε αδράνεια.
Ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου μετρά περίπου 20-25 εκδηλώσεις και δραστηριότητες τον χρόνο, τις οποίες δεν μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει με διαδικτυακές δράσεις.
Δεν έχουν πάψει όμως οι προσπάθειες για διάσωση του πολιτισμού και της κουλτούρας στη νέα γενιά, ούτε έχει πάψει ο αγώνας για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Έχουν όμως περιοριστεί σημαντικά.
Β) Αν και δεν γίνεται να αντικαταστήσουν οι σύλλογοι τις χοροεσπερίδες τους με την όποια διαδυκτιακή δράση για προφανείς λόγους, μπορούν όμως τώρα, να εστιάσουν περισσότερο στην ουσία και επίκεντρο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, δηλαδή στην παρουσίαση ιστορικών και λαογραφικών φαινομένων της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Κυρίως θα έπρεπε να απευθύνονται τέτοιες δράσεις στις νεότερες ηλικίες, γιατί αυτή είναι ή θα έπρεπε να είναι άλλωστε η αποστολή των Συλλόγων. Να παιδαγωγεί την νέα γενιά στα ήθη και έθιμα των προγόνων μας.
Ο Σύλλογος μας, αυτό το διάστημα εργάζεται και μόνος, αλλά και σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους για την παραγωγή τέτοιων δράσεων, τις οποίες ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σύντομα.
Γ) Εκεί ίσως είναι πάλι κάτι στο οποίο θα πρέπει να συμβάλλουν οι Σύλλογοι. Πρόσφατα διαβάσαμε όλοι μας, ότι έκλεισε η "Πολιτεία" του φίλου Μανόλη Κουγιουμουτζή. Μια είδηση που μας συγκλόνισε όλους, αφού πρόκειται για έναν χώρο, που είχε και έχει μέσα του ενα τόσο μεγάλο κομμάτι ιστορίας της ελληνικής ομογένειας στο Μόναχο. Και δυστυχώς η "Πολιτεία" δεν είναι το μόνο εστιατόριο που έκλεισε ή θα κλείσει ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα πρέπει λοιπόν οι σύλλογοι να αναλάβουν δράσεις οι οποίες θα στηρίξουν μεταξύ άλλων, και τους Έλληνες εστιάτορες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.