Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Διαμαντής Γκίκας:" θα χρειαστούμε ένα διάστημα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα"

Από το αφιέρωμα του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που αφορά στην κατάσταση και στις προοπτικές των ελληνικών συλλογικοτήτων στην πανδημία του κορωνοίού. Θέσαμε τα ίδια τρία ερωτήματα σε Προέδρους / εκπροσώπους ελληνικών συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της Γερμανίας με στόχο να ακούσουμε την άποψη των πρωταγωνιστών για το πόσο επηρέασε -και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη- η πανδημία τη λειτουργία των συλλόγων και των Ελληνικών Κοινοτήτων.

Τα ερωτήματα που θέσαμε :

Α)  τι επιπτώσεις έχει η πανδημία 

στη ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων. 

Β) είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι

διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους

Γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

Διαμαντής Γκίκας, Πρόεδρος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», μέ έδρα την Νυρεμβέργη 

Α) Η πανδημία είναι ένα γεγονός με παγκόσμια εμβέλεια και έχειτεράστιες επιπτώσεις στους  εθνικοτοπικούς Συλλόγους. Για περίπου δέκα μήνες έχει ελαχιστοποιήσει και κατά διαστήματα μηδενίσει τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Συλλόγων μας. Μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα προκαλείται εφόσον δεν είναι γνωστή η εξέλιξη και η λήξη της πανδημίας με αποτέλεσμα οι Σύλλογοι  να μη μπορούν να τοποθετήσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν λόγω των συνθηκών μετάδοσης του ιού και των περιοριστικώνμέτρων που ισχύουν. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατείμέχρι τώρα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν την εξέλιξη των πραγμάτων και την άρση των αντίστοιχων περιορισμών. Παράλληλα  διοργανώνονται  διαδικτυακά   όσεςεκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτό τον τρόποπροκειμένου να υπάρχει η επαφή των μελών. Οι Σύλλογοι μας ακυρώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις π.χ. η  ΠΣΘεσσαλικών Συλλόγων είχε προγραμματίσει το 12ο παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα  Θεσσαλών να πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα στις 8 Αυγούστου 2020. Γεγονός που ακυρώθηκε και  μεταφέρθηκε   για   το   καλοκαίρι   2021.   Έναδεύτερο   παράδειγμα   είναι   η   ακύρωση   του   14ου  Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης που είχε προγραμματιστεί  να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο 2020 από  την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης στη Νυρεμβέργη σε συνεργασία με τον Τρικαλινό Σύλλογο Νυρεμβέργης, που θα εόρταζε τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του. Και τέλος μια σειρά πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων των Συλλόγων μελών μας όπως εορτές κρασιού, κοπή βασιλόπιτας, αποκριάτικες εορτές, πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες εορτές, επίσης ματαιώθηκαν.

Β) Όλες οι εκδηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω είναι απόλυτα απαραίτητες για τη διάδοση  και τη συνέχιση της παράδοσης,του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίαςκαι γενικότερα της Ελλάδας. Διατηρούμε τα ήθη και έθιμά μας καικρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις μας. Είναι πολύ βασικό για εμάςη νέα γενιά να έχει συνεχή επαφή, να μαθαίνει και να ενασχολείταιμε την ελληνική παράδοση. Οι Σύλλογοί μας αξιολογώντας τηναναγκαιότητα των δράσεων βρίσκουν εναλλακτικές  μορφές και πραγματοποιούν με διαδικτυακές υποδομές ανάλογες εκδηλώσεις.Πολλές εκδηλώσεις αντί να ακυρωθούν πραγματοποιούνται όπωςπροανέφερα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Σίγουρα δεν είναι τοεπιθυμητό και ιδανικό αλλά στα πλαίσια των περιορισμών είναι μιαεναλλακτική λύση η οποία κρατά ζωντανή την επαφή των μελών.Τα μέλη μας συναντιούνται διαδικτυακά με όλα τα μήκη και πλάτητης γης.

Γ) Οπωσδήποτε θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλους τους τομείς λόγω της πανδημίας και θα χρειαστούμε ένα διάστημα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Πιστεύω ότι η κοινωνία συμμετέχει ενεργάστη μείωση της διάδοσης του ιού εφαρμόζοντας τα μέτρα πουθεσπίζονται. Η κοινωνία κατάλαβε την  αναγκαιότητα ότι η πανδημία μπορεί να λυθεί με μια ολική συμμετοχή. Επιπλέον ο εμβολιασμός θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαι αισιόδοξος και έχω πίστη και ελπίδα ότι οι περιορισμοίθα  σταματήσουν σύντομα,  το  κύμα θα υποχωρήσει και η ανθρωπότητα θα βρει το βηματισμό της για να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.