Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Ποια είναι η εξέλιξη με την κάρτα εμβολιασμού στην Ε.Ε.

Σχόλιο ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ: Η επεξεργασία μιας κοινής κάρτας εμβολιασμού θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί, αναφέρεται στα κοινά συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. 

Μέχρι τώρα, οι 27 χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει μόνο ότι θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς. Προγραμματίζονται μια βάση

δεδομένων για την καταγραφή των εμβολιασμών και ένας εξατομικευμένος κωδικός QR για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Eίναι σαφές ότι ένας μεγάλος στόχος με την κάρτα εμβολιασμού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών  κατά την θερινή περίοδο. 

Το τι επιπλέον ελευθερίες θα φέρει όμως η κάρτα εμβολιασμού για κάθε χώρα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει.

Η Καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε την Πέμπτη, μετά από την Ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον κορωνοϊό, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να δημιουργήσει τους επόμενους τρεις μήνες τις τεχνικές προϋποθέσεις για την διασύνδεση των εθνικών ψηφιακών καρτών εμβολιασμού.

«Όλοι επεσήμαναν ότι αυτό δεν αποτελεί ζήτημα προς το παρόν, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού. Αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε». Αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον μόνο όσοι θα διαθέτουν κάρτα εμβολιασμού θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν. «Δεν έχουν ληφθεί καθόλου πολιτικές αποφάσεις ως προς αυτό».

Σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου χώρες όπως π.χ. η Ελλάδα, Βουλγαρία, Αυστρία, Ισπανία θα μπορούν να καταργούν την καραντίνα σ όσους έχουν εμβολιαστεί.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είπε ότι τα 27 κράτη συγκλίνουν ως προς τις ιδέες τους. Κάθε χώρα θα αποφασίσει κατόπιν μόνη της ποια δικαιώματα θα προκύπτουν από το κοινό έγγραφο.

«Πράσινο Διαβατήριο» του Ισραήλ

Το μοντέλο για το εγχείρημα είναι το «Πράσινο Διαβατήριο» του Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz. Όσοι εκεί έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό και όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού έχουν από την περασμένη Κυριακή την δυνατότητα να επισκέπτονται γυμναστήρια, θέατρα και αθλητικές εκδηλώσεις. Στην ΕΕ είναι κυρίως οι χώρες του Νότου που βασίζονται στα έσοδα από τον Τουρισμό.

Εμβολιασμοί επί πολλά χρόνια

Η Merkel προετοίμασε τους πολίτες της ΕΕ για το ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνονται εμβολιασμοί επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω των μεταλλάξεων «ενδεχομένως θα πρέπει να είμαστε πάντοτε σε θέση να πραγματοποιούμε εμβολιασμούς επί πολλά χρόνια», είπε. Η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία είναι οι χώρες της ΕΕ που επί του παρόντος έχουν πληγεί από την βρετανική μετάλλαξη.

Μέρκελ: Πρώτα εμπειρία με τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την ποιότητά τους, πριν συνδέσουμε τη χρήση τους με βήματα χαλάρωσης

Η Merkel κάλεσε τα κρατίδια να αποκτήσουν πρώτα εμπειρία με τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την ποιότητά τους, πριν συνδέσουν τη χρήση τους με βήματα χαλάρωσης. Θα πρέπει να ελεγχθεί το κατά πόσον μπορεί να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» που θα επιτρέπει τα ανοίγματα, ακόμα και με μία εβδομαδιαία συχνότητα πάνω από 35. 

Δεν είναι δυνατόν, πρώτα να αποφασίζεται το άνοιγμα και μετά να εξετάζεται το κατά πόσον τα τεστ παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων. «Χρειαζόμαστε ακριβείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των γρήγορων τεστ και ως προς το εάν αυτά είναι σε θέση να σταματήσουν την αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε η Merkel. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπεται ο έλεγχος της συχνότητας των κρουσμάτων και επίσης δεν θα ανοίξουν τα πάντα αμέσως. «Θα πρέπει να ελέγχουμε πάντοτε την πορεία των κρουσμάτων».

Συμπέρασμα (;)

Χώρες όπως είναι η Ελλάδα και των οποίων η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την κάρτα εμβολιασμού για να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες. Π.χ. να μην αναγκάζονται να μπουν σε καραντίνα ή να μην πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κατά την είσοδο ή επιστροφή στη χώρα.. Για τους υπόλοιπους, δηλ. όσους δεν εμβολιαστούν τα ταξίδια δεν θα απαγορευτούν αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν προϋποθέσεις όπως λίγο πολύ ισχύουν σήμερα.

Επίσης σίγουρο δείχνει ότι μέχρι και την πεντηκοστή (Ιούνιο) οι σημερινοί περιορισμοί τεστ, καραντίνα κλπ θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Η δυσκολία του εγχειρήματος:

Η δυσκολία του σχεδίου της κάρτας εμβολιασμού βρίσκεται σ αναπάντητα - μέχρι στιγμής - ερωτήματα. Π.χ. για πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προστασία από το εμβόλιο ; Πως εξασφαλίζεται ότι το άτομο που έχει εμβολιαστεί δεν ανήκει στο ποσοστό αυτών που το εμβόλιο δεν ήταν αποτελεσματικό ; Με τυς ρυθμούς που γίνονται στις περισσότερες χώρες οι εμβολιασμοί δύσκολα θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν τις θερινές διακοπές.

Δορυφόρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.