Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Σπύρος Κωσταδήμας: "Να αξιοποιηθεί η τεχνολογία και μετά τον COVID"

Από το αφιέρωμα του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που αφορά στην κατάσταση και στις προοπτικές των ελληνικών συλλογικοτήτων στην πανδημία του κορωνοίού. Θέσαμε τα ίδια τρία ερωτήματα σε Προέδρους / εκπροσώπους ελληνικών συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της Γερμανίας με στόχο να ακούσουμε την άποψη των πρωταγωνιστών για το πόσο επηρέασε -και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη- η πανδημία τη λειτουργία των συλλόγων και των Ελληνικών Κοινοτήτων.

Τα ερωτήματα που θέσαμε :

Α)  τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στη ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων. 

Β) είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους

Γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

Σπύρος Κωσταδήμας Γεν. Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, Επίτιμος Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης (με έδρα την Κολωνία)

A: Η πανδημία που έφερε τα πάντα πάνω κάτω, δημιούργησε πολλά προβλήματα και  στους συλλογικούς   φορείς, κοινότητες και συλλόγους. Δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτό τα διάστημα να λειτουργήσουν οι χορευτικές ομάδες των συλλόγων και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις νεολαίας σε δημοτικό επίπεδο. Δεν μπορούν ακόμη να γίνουν έστω και οι πιο απλές πολιτιστικές/ χορευτικές  εκδηλώσεις που παίζουν σπουδαίο ρόλο όχι μόνο για τους νεολαίους  αλλά και για τους μεγάλους που τους βγάζει από τα σπίτια τους και τους αναγκάζει να επικοινωνούν με τους άλλους.Και κάτι ακόμη: Τα οικονομικά τω συλλόγων εξυπηρετούνταν από τα λίγα έσοδα που είχαν από τις εκδηλώσεις αυτές. Τώρα δεν υπάρχουν αυτά και δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Εδώ πρέπει να ψάξουν να βρουν καινούριους τρόπους χρηματοδότησης.

Β.. Βεβαίως στο διάστημα αυτό οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι (κι εγώ θα μιλήσω εδώ για τους συλλόγους Ηπειρωτών) προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα καινούρια μέσα και κοινωνικά δίκτυα που τους δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνούν. Τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών, αλλά και των συλλόγων γίνονται πλέον με skype  και zoom.  Στο Παγκόσμιο Συμβούλιο από το καλοκαίρι και μετά όλα γίνονται με zoom. Με τον καιρό διαπιστώθηκε ότι μπορούν να τα χρησιμοποιούν και για άλλα θέματα π.χ. ιστορικά, κοινωνικά, ενημερωτικά. Τώρα που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μπορούμε να κάνουμε πολλές τέτοιες εκδηλώσεις να ενημερωθεί ο κόσμος. Εδώ πρέπει να αναφέρω την πολύ ωραία ροσπάθεια της Πανηπειρωτικής Ευρώπης να ενημερώσει του συλλόγους για διάφορα νομικά και διαδικαστικά θέματα.

Γ. Η πανδημία κατά τη γνώμη μου θα κρατήσει πολύ ακόμη. Αλλά και αν φύγει μερικά πράγματα θα μείνουν ή πρέπει να  μείνουν: Συνεδριάσεις , θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος πρέπει να μείνουν. Και κάτι τελευταίο :  Ας αφήσουμε τη φαντασία μας να τρέξει και να βρούμε που αλλού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες... Και να μη ξεχάσουμε τη διαδικτυακή εκμάθηση της γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.