Υπότιτλος: «Περισσότερη ασφάλεια στον προγραμματισμό, μια οικονομία εμβολιασμών έκτακτης ανάγκης, περισσότερο ‘τέμπο’ - αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που τέθηκαν το Σαββατοκύριακο προς τη συνάντηση κορυφής με θέμα τον εμβολιασμό. Τη Δευτέρα, η
ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων και οι εταιρείες παραγωγής των εμβολίων θα έχουν κοινές διαβουκλεύσεις»Στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα ακόλουθα:
Εδώ και εβδομάδες, υπάρχουν αντιδράσεις στη Γερμανία όσον αφορά τη διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό, η Καγκελαρία και οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν σε μια συνάντηση κορυφής τη Δευτέρα, τη λεγόμενη σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με την Καγκελαρία, θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι από τις εταιρείες εμβολίων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πολιτικοί και οι ενώσεις διατύπωσαν τις προσδοκίες τους εκ των προτέρων.
Dreyer και Schwesig: απαραίτητο το χρονοδιάγραμμα
Η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου Malu Dreyer (SPD) διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι tα κρατίδια δεν έχουν σαφή στοιχεία για προμήθειες εμβολίων ούτε καν για τέσσερις εβδομάδες. «Οι ποσότητες του εμβολίου από τη Moderna μειώθηκαν κατά 20%, ενώ οι ανακοινώσεις από την Astrazeneca υπόκεινται σε αλλαγές. Σε αυτή τη βάση, δεν μπορούμε ακόμα να προγραμματίσουμε αξιόπιστα ραντεβού εμβολιασμού», διαμαρτυρήθηκε η Dreyer στη Bild am Sonntag, ζητώντας έναν ασφαλή προγραμματισμό για τα ομοσπονδιακά κρατίδια.
Η Πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Manuela Schwesig (SPD), δήλωσε: «Η σαφής προσδοκία μου από τη σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό είναι να μας δώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για το πότε και ποια εμβόλια αναμένονται».
Ο Söder ζητά «οικονομία εμβολιασμών έκτακτης ανάγκης»
Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Söder τάχθηκε υπέρ του κρατικού ελέγχου της παραγωγής εμβολίων. Ο πολιτικός του CSU δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την οικονομία της αγοράς μακροπρόθεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρχει μια «οικονομία εμβολιασμών έκτακτης ανάγκης», με το κράτος να καθορίζει σαφώς τις οδηγίες. Απαιτούνται περισσότερες δυνατότητες παραγωγής και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης, είπε. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την έγκριση των ρωσικών και κινεζικών εμβολίων.
Ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βερολίνου Müller δήλωσε στις εφημερίδες Stuttgarter Zeitung και Stuttgarter Nachrichten ότι προσδοκά άμεσα ένα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Σε αυτή τη βάση, τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα μπορούσαν να προγραμματίσουν ραντεβού εμβολιασμού και να τα τηρήσουν. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Söder ζήτησε επίσης ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εμβολιασμού για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Πράσινοι: δημιουργία γραφείου συντονισμού
Ο πολιτικός αρμόδιος για θέματα υγείας των Πρασίνων, Dahmen, υποστήριξε τη δημιουργία γραφείου συντονισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων. Όπως δήλωσε στη Deutschlandfunk, μέχρι στιγμής η ευθύνη ανήκε σε χαμηλότερο επίπεδο, για παράδειγμα στους επικεφαλής των υγειονομικών αρχών, τα γηροκομεία ή τα σχολεία.
Εκπρόσωποι των Δήμων: Περισσότερο ‘τέμπο’ στους εμβολιασμούς
Η Γερμανική Ένωση Πόλεων πιέζει να προχωρήσουν ταχύτερα οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό. Ο πρόεδρός της Jung άσκησε κριτική στο ότι τα κέντρα εμβολιασμού είναι κατά κύριο λόγο άδεια. Η εκστρατεία πρέπει να αποκτήσει δυναμική, όπως είπε. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Πόλεων και Δήμων, Landsberg, ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα σε μεγαλύτερη κλίμακα για το εάν η μετάλλαξη του ιού υπάρχει ήδη στα θετικά τεστ.
Ομοσπονδιακή κυβέρνηση: Μάλλον όχι συγκεκριμένες αποφάσεις
Την Παρασκευή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπάθησε ήδη να περιορίσει τις υπερβολικά υψηλές προσδοκίες της συνάντησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Seibert δήλωσε ότι δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνάντηση. Ο στόχος είναι απλώς να δημιουργηθεί μια κοινή βάση πληροφόρησης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού μέχρι την Παρασκευή. Αυτό αντιστοιχεί στο 2,2% του πληθυσμού. Επίσης, 460.000 εμβολιάστηκαν με τη δεύτερη δόση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.