Φωτο Νικόλαος Ρόδης |
Τα ερωτήματα που θέσαμε :
Α) τι επιπτώσεις έχει η πανδημία στη ζωή και στη δράση των συλλογικών φορέων Κοινοτήτων / συλλόγων.
Β) είναι αναγκαίες -και σε ποιό βαθμό αποδίδουν- οι διαδικτυακές δράσεις σχετικά με τη διατήρση της "επαφής" των συλλογικών φορέων με τα μέλη τους
Γ) οι όποιες επιπτώσεις θα κρατήσουν αρκετό καιρό και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
To Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης
Η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει τους συλλογικούς φορείς συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης σε πολλά επίπεδα. Ο κορωναΐος δεν περιόρισε μονάχα τις κοινωνικές μας δράσεις και εκδηλώσεις, μακάρι αυτό να ήταν το χειρότερο. Δυστυχώς ο ιός προσέβαλε άμεσα και μέλη και φίλους της Κοινότητάς μας ή τους έφερε αντιμέτωπους με μια πληθώρα δυσκολιών που αποτελούσαν παράγωγο των μέτρων στην καταπολέμηση αυτού, όπως η εθελούσια απομόνωση, απώλεια της θέσης εργασίας ή και ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου.
Παρ’ όλα αυτά και εξαιτίας της δικτύωσης και των στενών δεσμών μεταξύ των μελών μας, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης (ΕΚΣ) αποτέλεσε εξαρχής κέντρο ενημέρωσης και πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης της πανδημίας τόσο διαδικτυακά, όσο και τηλεφωνικά στην προσπάθεια οι συνάνθρωποι μας να βρουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά τους.
Μια αξιόλογη πρωτοβουλία που λάβαμε από την αρχή της πανδημίας και αναγνωρίστηκε από τον Δήμο της Στουτγάρδης ως τοπικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για μεταναστευτική οργάνωση ήταν η δημιουργία ενός δίγλωσσου βίντεο-ενημέρωσης σχετικά με τα κέντρα παροχής βοήθειας του Δήμου για μια σειρά κοινωνικών ομάδων που πιθανόν να χρήζουν δημόσιας αρωγής. Ο δήμος Στουτγάρδης όταν είδε το βίντεο αυτό, ζήτησε την άδεια για να το στείλει σε όλους τους δήμους στη Γερμανία, όπως και έγινε. Ήμασταν ο μοναδικός αλλοδαπός σύλλογος σε όλη τη Γερμανία που άμεσα δραστηροποιήθηκε για να ενημερώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες τους. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Υπηρεσία Ενσωμάτωσης του Δήμου Στουτγάρδης προσφέραμε στην ελληνική γλώσσα έμπρακτη τηλεφωνική υποστήριξη στους συμπατριώτες μας.
Εν μέσω κορωναϊου και τηρώντας αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα έγινε φωτογράφιση από το περιοδικό «ETSI MAGAZIN» και δώσαμε συνέντευξη ως προς την ιστορία και το μέλλον της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης.
Όπως είναι λογικό, τον τελευταίο χρόνο δίνεται μεγάλη έμφαση στην πραγματοποίηση διαδικτυακών εκδηλώσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιούργησαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωναΐο. Επομένως και εμείς ως ΕΚΣ αναγκαστήκαμε υπό μια έννοια να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και επιχειρήσαμε με τη σειρά μας όχι μόνο για να διατηρήσουμε τις επαφές με τα μέλη και τους φίλους της ΕΚΣ, αλλά και να συνεχίσουμε το έργο μας, που δεν είναι άλλο από το να αποτελεί η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης μια γέφυρα μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού πολιτισμού στη πόλη μας.
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την καθημερινή μας παρουσία και επικοινωνία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το τηλέφωνο, η Πρόεδρος της ΕΚΣ Άννα Ιωαννίδου συμμετείχε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 «Κάθε Μέρα Ελλάδα» όπου επισήμανε τις επιπτώσεις του κορωναϊού στον εορτασμό της μεγάλης θρησκευτικής εορτής του Πάσχα για τους Έλληνες της Στουτγάρδης. Αξιοσημείωτος είναι και ο διαδυκτιακός εορτασμός της Ανάστασης 2020, όπου είχαμε στην παρέα μας τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού κ.Γιάννη Χρυσουλάκη και τον βαρύτονο μουσικό Διονύση Τσαουσίδη. Επίσης, συμμετείχαμε στη ξεχωριστή ποιητική βραδιά που διοργάνωσε εξ αποστάσεως με τη μορφή τηλεδιάσκεψης η Έδρα "Γιώργος Σεφέρης" του Παν/μίου Harvard, με επικεφαλής τον καθ. Παναγιώτη Ροϊλό, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη και με τη συμμετοχή των ποιητών Ορφέα Απέργη, Γιάννη Ευθυμιάδη και Θωμά Τσαλαπάτη. Σε συνεργασία με το σχολείο μητρικής γλώσσας Stuttgart-Vaihingen και την καθηγήτρια Ελένη Δόντη γυρίσαμε βίντεο το οποίο προβλήθηκε μέσω της ΕRΤWorld τα Χριστούγεννα σε όλες τις ηπείρους. Ακόμη η ΕΚΣ φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή «μετά τις 6», όπου η Πρόεδρος μας Άννα Ιωαννίδου μετέφερε παραμονή πρωτοχρονιάς τις ευχές για το νέο έτος από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Επιπλέον, η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΘΕΜΑ FM 104.6 «Ένας κόσμος Ελλάδα» με την Λίτσα Πισκερά, όπου και πάλι η Πρόεδρος μας Άννα Ιωαννίδου αναφέρθηκε στην ιστορία, στις δράσεις και στους στόχους της κοινότητας, καθώς και στα προβλήματα και τα όνειρα των συμπατριωτών μας στη Στουτγάρδη.
Αξίζει να αναφέρουμε όμως ότι μέσα σε αυτόν τον διαδικτυακό κορεσμό επιδιώξαμε και επιδιώκουμε πάντα υπό την τήρηση των μέτρων προστασίας να δίνουμε και το παρών αυτοπροσώπως. Έτσι η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης συμμετείχε στην διεθνή έκθεση «Νοημοσύνη σμήνους» του θεάτρου ΚΘΒΕ με το ομώνυμο έργο-πίνακα του ζωγράφου από τη Στουτγάρδη George Nassos, που συνόδευε το θεατρικό έργο "Ορνηθες" του Αριστιφάνη. Τον Οκτώβριο 2020 η ΕΚΣ στήριξε έμπρακτα την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Kursaal Bad Cannstatt με ελληνική μουσική και παρουσίαση ποιημάτων του Σεφέρη και του Ρίτσου στην Ελληνική γλώσσα. Ένα άλλο σημείο αναφοράς της περασμένης χρονιάς ήταν και η συμμετοχή μας στην εξαιρετική έκθεση της Ελένης Δεληδημητρίου Τσακμάκη στο Μόναχο για τα 60 χρόνια μετανάστευσης.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε πως αντιλαμβανόμενη τον εαυτό της η Κοινότητά μας ως μέρος του κοινωνικού ιστού της πόλης της Στουτγάρδης συνεχίζει υπό τον συντονισμό μου το πρόγραμμα εθελοντισμού με τίτλο "Ehrenamtler*innen mit Migrationshintergrund im Einsatz für Geflüchtete" (Εθελοντές με μεταναστευτικό υπόβαθρο βοηθάνε πρόσφυγες) που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας των Μεταναστευτικών Οργανώσεων στη Γερμανία (BAGIV) και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (OEK) σε συνεργασία με τον Δήμο Στουτγάρδης. Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης, ως η πρώτη ελληνόφωνη οργάνωση στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή και έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές ένα σχέδιο δράσεων που αποσκοπεί στην παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας, μαθήματα γερμανικής γλώσσας, αλλά και ψυχαγωγίας σε παιδιά προσφύγων ιδίως εν μέσω αυτής της κρίσιμης περιόδου που διαβαίνουμε.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή της Προέδρου μας Άννας Ιωαννίδου, ως μέλους της διεθνούς επιτροπής του Δήμου Στουτγάρδης, όπου στη τελευταία συνεδρίαση επισήμανε προβλήματα που μας αφορούν και πρότεινε να επιμεληθεί ο Δήμος για την ένταξη της μητρικής γλώσσας στα γερμανικά σχολεία, διότι όλο και περισσότερα σχολεία γίνονται ολοήμερα και η συμμετοχή των μαθητών με μητρική γλώσσα τα ελληνικά σε ελληνικά σχολεία μητρικής γλώσσας καθίσταται αδύνατη. Επίσης επισήμανε και τα προβλήματα των μεταναστών στην τρίτη ηλικία, όπως η αδυναμία επικοινωνίας στη μητρική τους γλώσσα και η έλλειψη παροχής οικείου φαγητού, καθώς πολλές φορές άτομα στην τρίτη ηλικία δυσκολεύονται να καταναλώσουν τροφή που δεν τους είναι γνώριμη.
Δεν περιοριστήκαμε, όμως, μόνο στο διαδίκτυο και την γερμανική επικράτεια. Έτσι, στείλαμε για παράδειγμα βοήθεια στους πληγέντες από την πλημμύρα και στους άπορους της περιοχής Φαρσάλων, στηρίζοντας την έκκληση του Συλλόγου Γυναικών Δήμου Ενιπέα „ΜΕΛΙΝΑ“.
Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως οι αυστηρά διαδικτυακές δράσεις δεν αποτελούν πανάκεια στα εμπόδια που βάζουν τα μέτρα προστασίας και η εθελούσια απομόνωση ως προς την μεταξύ μας επικοινωνία. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και επιζητούμε πάντα την συντροφιά, την κοινωνική συναναστροφή και αλληλεγγύη με άλλους. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε πάντα ως Ελληνική Κοινότητα Στουτγάρδης να βρούμε τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό σε μια δεδομένη δύσκολη κατάσταση. Επιλέγουμε, λοιπόν, να δίνουμε συμπληρωματικό και όχι κύριο ρόλο στις διαδικτυακές δράσεις και αυτό συμβάλει στο να διακρίνονται αυτές από μεγάλη συμμετοχή και μια ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα αντάξια του ονόματος της Ελληνική Κοινότητας Στουτγάρδης.
Για το ΔΣ
Αλέξιος Καραμανώλας, Αντιπρόεδρος της Ελληνική Κοινότητας Στουτγάρδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.