Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Γερμανία: Τι αλλάζει για την γονική άδεια (Elternzeit )

Επιμέλεια "ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ"

Το συμβούλιο των ομόσπονδων κρατιδίων (Bundesrat) επικύρωσε τις αλλαγές του νόμου που ψηφίστηκαν στην Ομοσπονδιακή Βουλή και που αφορούν την «γονική άδεια» (Elternzeit) .

Ας δούμε όμως πρώτα απ όλα: Τι είναι η «γονική άδεια» (Elternzeit) και ποιους αφορά:

Η γονική άδεια είναι ουσιαστικά, το χρονικό διάστημα ανατροφής τέκνων και αφορά τους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι επιθυμούν να αναθρέψουν το παιδί τους κάνοντας για μια περίοδο παύση εργασίας ή μειώνοντας τις ώρες εργασίας τους.

Το εισόδημα που χάνεται την συγκεκριμένη περίοδο, μπορεί να καλυφθεί (μερικώς) από το επίδομα Elterngeld ή ElterngeldPlus.

Τo δικαίωμα των γονέων για τη γονική άδεια είναι νομοθετημένο απέναντι στους εργοδότες και για το λόγο αυτό στη διάρκειά του δεν μπορεί ο εργοδότης (εκτός εξαιρέσεων) να καταγγείλει το συμβόλαιο εργασίας.

Επίσης, με το πέρας της γονικής άδειας ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα επιστροφής στο ίδιο ωράριο εργασίας που ήταν πριν λάβει την γονική. Η επιστροφή στην ίδια ακριβώς θέση εργασίας εξαρτάται από το συμβόλαιο εργασίας του γονέα με τον εργοδότη.

Γονική άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος και στις περιπτώσεις που έχει περιορισμένου χρόνου συμβόλαιο, συμβόλαια υποαπασχόλησης ή ελάχιστη απασχόληση, εργασία στο σπίτι, στη διάρκεια επαγγελματικής εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης

Οι αλλαγές: 

Χρόνος:

Εάν το παιδί γεννηθεί πρόωρα 8, 12 ή 16 εβδομάδες, οι γονείς λαμβάνουν δύο, τρεις ή τέσσερις μήνες πρόσθετα γονικό επίδομα - ή, εάν επιλέξουν το γονικό επίδομα Plus, τέσσερις, έξι ή οκτώ μήνες. 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ως στόχο να παρέχει οικονομική ασφάλεια στους γονείς των πρόωρων μωρών αλλά και και να καλύψει το χρονικό διάστημα που ενδεχομένως το παιδί να παρουσιάζει αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Ωρες εργασίας

Μέχρι τώρα οι γονείς που ήταν σε «γονική άδεια» μπορούσαν να εργαστούν έως 25-30 ώρες εβδομαδιαίως. Με την αλλαγή οι ώρες διαμορφώνονται σε 24-32. Ετσι θα μπορεί ένας εργαζόμενος που βρίσκεται σε «γονική άδεια» να εργαστεί 3 ή 4 8ωρα εβδομαδιαίως συγκεντρωμένα.

Μπόνους συντρόφου (Partnerschaftsbonus)

Το μπόνους δικαιούνται γονείς που εργάζονται και οι δυο (ταυτόχρονα) με μειωμένο ωράριο εργασίας (Teilzeit).

Και στην περίπτωση αυτή προσαρμόστηκαν οι ώρες εργασίας από 25 έως 30 εβδομαδιαίως σε 24 έως έως 32 ώρες.  Παράλληλα η ρύθμιση που προέβλεπε ότι για το "Μπόνους συντρόφου" θα πρέπει και οι δυο γονείς να εργάζονται ταυτόχρονα 4 μήνες με μειωμένο ωράριο εργασίας άλλαξε και προσαρμόστηκε σε "2 έως 4 μήνες"

Επιπλέον ρυθμίσεις 

Το αίτημα για το επίδομα «γονικής άδειας» θα απαλλαγεί από διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες τόσο στο επίπεδο της αίτησης όσο και στο επίπεδο των πιστοποιητικών.

Τέλος ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλό εισόδημα θα αντιμετωπίζονται το ίδιο όσον αφορά το επίδομα της "γονικής άδειας" όπως οι εργαζόμενοι που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Στη σελίδα μας μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που αφορά 

Επίδομα γονέων (Elterngeld) - Γονική άδεια (Elternzeit) - Επίδομα τέκνων (Kindergeld)

Σημείωση το έντυπο έχει επικαιροποημένα στοιχεία πριν την πανδημία και μπορεί να υπάρχουν αλλαγές που δεν έχουν ενταχθεί


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.