Η ανταπόκριση του Ferry Batzoglou από την Αθήνα για λογαριασμό της βαυαρικής ε/φ αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Σχεδόν καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον Τουρισμό όσο η Ελλάδα. Στην Αθήνα αγωνίζονται σχεδόν απεγνωσμένα για δυνατότητες να φέρουν περισσότερους τουρίστες στη χώρα –εν ανάγκη και χωρίς την συμμετοχή της ΕΕ. Αρχικά η Ελλάδα συμφώνησε έναν αμοιβαίο ταξιδιωτικό διάδρομο εμβολιασμού με τον «παγκόσμιο πρωταθλητή των εμβολιασμών» Ισραήλ -και τώρα σχεδιάζει να το κάνει και με δέκα άλλες χώρες εκτός ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
«Η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε διμερές επίπεδο είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία μας για την αύξηση της ροής τουριστών από σημαντικές χώρες προς την Ελλάδα», είπε. Και: «Φυσικά και θα προτιμούσαμε να υπήρχαν αυτόματες διαδικασίες με άλλες χώρες». Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν, ο Θεοχάρης κατέθεσε μια λίστα με δέκα χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κοντά στην σύναψη διμερούς συμφωνίας: Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Σερβία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον Θεοχάρη, η Ελλάδα είναι ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με αυτές τις χώρες για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και την δημιουργία ταξιδιωτικών διαδρόμων και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η Μεγάλη Βρετανία με σχεδόν 3,5 εκ. τουρίστες και οι ΗΠΑ με περίπου 1,2 εκ. παραθεριστές το έτος-ρεκόρ 2019 συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές αγορές για την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών.
«Για να αποφευχθούν οι παρανοήσεις: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αποτελεί διαβατήριο εμβολιασμού. Δεν θα είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστεί κανείς πριν να εισέλθει στην Ελλάδα. Αντίθετα, θέλουμε οι ταξιδιώτες να είναι σε θέση να απαλλαγούν από γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις με το να μην χρειάζεται πλέον να υποβάλλουν υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για Covid-19 κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, εφόσον έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε ο Θεοχάρης.
Οι λόγοι για το νέο εγχείρημα της Ελλάδας: Η χώρα που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό βίωσε από τουριστικής απόψεως μία καταστροφική χρονιά το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος, τα άμεσα έσοδα του ελληνικού Τουρισμού από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2020 ανήλθαν σε 4,035 δις Ευρώ, μειωμένα κατά 77% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των παραθεριστών που εισήλθαν στην Ελλάδα μειώθηκε από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2020 κατά 76,1% και ανήλθε σε 7,102 εκ. Η Ελλάδα δεν έχει πολύ απλά το περιθώριο για μια ακόμα καταστροφική ταξιδιωτική σεζόν κατά το τρέχον έτος. Η χώρα βρίσκεται σε χρόνια κρίση μετά από την σχεδόν πτώχευσή της την άνοιξη του 2010.
Κι όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα έχει επιβληθεί από τις 7 Νοεμβρίου ένα νέο, σκληρό Lockdown. Μετά από μία ενδιάμεση χαλάρωση, το Lockdown παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου. Δεν απαγορεύεται μόνο το ταξίδι από μια περιοχή της Ελλάδας σε μια άλλη, αλλά και ο τομέας της Γαστρονομίας παραμένει κλειστός.
Για να εισέλθει κανείς στην Ελλάδα, χρειάζεται αρνητικό τεστ PCR, το οποίο δεν θα πρέπει να είναι παλαιότερο από 72 ώρες. Επιπλέον, θα πρέπει μετά την άφιξη στην Ελλάδα να μπει σε καραντίνα επτά ημερών. Η αναπόφευκτη συνέπεια: Η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει σχεδόν ακινητοποιηθεί από τις 7 Νοεμβρίου και μετά.
Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον Τουρισμό όσο η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), τα άμεσα έσοδα του ταξιδιωτικού κλάδου και μόνον συνέβαλαν σχεδόν το 12% του ΑΕΠ του 2018. Εάν συνυπολογίσει κανείς και τα έμμεσα έσοδα, η συμβολή του Τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται σε 25,7 έως 30,9%.
Οι περισσότεροι παραθεριστές που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2019 προέρχονταν από τη Γερμανία: 4,026 εκ. τουρίστες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα άμεσα έσοδα για τον ελληνικό Τουρισμό ανήλθαν κατά το έτος-ρεκόρ 2019 σε 18,18 δις Ευρώ. Ο μέσος παραθεριστής στην Ελλάδα δαπάνησε κατά μέσο όρο 564 Ευρώ. Οι πιο πρόθυμοι να ξοδέψουν τουρίστες προέρχονταν από τις χώρες της Ευρωζώνης με κατά μέσο όρο 697,2 Ευρώ. Οι Γερμανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο 734,1 Ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.