Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Süddeutsche: «Σοβαρή κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης»

Υπότιτλος: «Ο Steinmeier χαρακτηρίζει τη σύλληψη του Nawalny "κυνική". Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Borrell επικρίνεται μετά το ταξίδι του στην Μόσχα»

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Matthias Kolb και του αναπληρωτή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Σύνταξης Robert Roßmann αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας έφτασαν σε νέο ναδίρ. Το γεγονός ότι η Μόσχα κήρυξε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τρεις διπλωμάτες από την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Josep Borrell αξιολογείται στις Βρυξέλλες ως στοχευμένη πρόκληση και μήνυμα του Προέδρου Wladimir Putin πως αγνοεί την κριτική της καταδίκης του αντιπάλου του Κρεμλίνου Alexei Navalny.

Η Καγκελάριος Angela Merkel χαρακτήρισε τις απελάσεις «αδικαιολόγητες». Είναι «μια ακόμα πτυχή» αυτού «που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στην Ρωσία και βρίσκεται στον αντίποδα του Κράτους Δικαίου». Η Μόσχα κατηγορεί τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά της σύλληψης του Nawalny, για τις οποίες δεν είχε χορηγηθεί άδεια.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική δεν επέκρινε μόνο την μεταχείριση του Nawalny από την Ρωσία και την δράση της στην Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, αλλά αναζήτησε την συνεργασία της Ρωσίας, για παράδειγμα σε σχέση με την προστασία του κλίματος ή την Πυρηνική Συμφωνία με το Ιράν. Η επίσκεψή του είχε επίσης σκοπό να προετοιμάσει τη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Μάρτιο μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας. Το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Sergej Lawrow χαρακτήρισε την ΕΕ «αναξιόπιστο εταίρο» κατά την συνέντευξη Τύπου με τον Borrell θα εκληφθεί από τις κυβερνήσεις εκείνες που ζητούν περαιτέρω κυρώσεις μάλλον ως επιβεβαίωση της στάσης τους. Λόγω της δηλητηρίασης του Navalny επιβλήθηκε τον Οκτώβριο σε 6 Ρώσους η απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και το πάγωμα των λογαριασμών τους. Σε δύο εβδομάδες, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα διαβουλευτούν επί των περαιτέρω βημάτων.

Ωστόσο, το ταξίδι του Borrell, και ιδιαίτερα η αδύναμη δημόσια αντίδραση του σε όσα είπε ο Lavrov, δέχεται κριτική. Ο Dacian Cioloș, επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, μίλησε για «διπλωματικό φιάσκο». Το γεγονός ότι ο Borrell χαρακτήρισε την ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορωνοϊό Sputnik V ως «επιτυχία για όλη την ανθρωπότητα» χρησιμοποιήθηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ ως επιχείρημα για να επιτεθούν στον Navalny που είχε επικρίνει το εμβόλιο. Χωρίς να κατονομάσει τον Borrell, η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė επέκρινε τις λέξεις που αυτός χρησιμοποίησε και κατηγόρησε τον Putin ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο για την προστασία του ρωσικού λαού, αλλά ως «υβριδικό όπλο» για να διχάσει τον κόσμο.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier επέκρινε το Σαββατοκύριακο την καταδίκη του Nawalny με ασυνήθιστα έντονο τρόπο. «Είναι εντελώς κυνικό να παίρνεις κρατούμενο κάποιον που μόλις έχει αναρρώσει από μια απειλητική για τη ζωή του δηλητηρίαση, την οποία υπέστη στη χώρα του», δήλωσε μιλώντας στην Rheinische Post. Η Ρωσία παραβιάζει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να απελευθερώσει τον Nawalny «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις». Ωστόσο, ο Steinmeier υποστήριξε επίσης ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπεται «η μεγάλη εικόνα των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» και να μην καταστρέφονται επιπόλαια γέφυρες μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας στη διαμάχη για το Nord Stream 2.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.