Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Oliver Klein αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Την ώρα που στην Γερμανία διεξάγεται συζήτηση σχετικά με το εάν
πρέπει ή όχι να υπάρχουν ειδικά δικαιώματα για όσους έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, άλλες χώρες έχουν ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα:Η Σουηδία και η Δανία σχεδιάζουν να εισαγάγουν ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Πώς και για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιείται αυτή η πιστοποίηση, η οποία θα μπορεί να αποθηκευθεί στο smartphone, είναι ακόμη ασαφές -αλλά είναι σαφές ότι προορίζεται πρωτίστως να απλοποιήσει τα ταξίδια, εφόσον απαιτείται τέτοια απόδειξη κατά την είσοδο σε ορισμένες χώρες.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ συμφώνησαν ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών χωρίς περιορισμούς. Παρόμοια συμφωνία φέρεται να δρομολογείται και με την Μεγάλη Βρετανία.
Χώρες διακοπών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία ζητούν ένα ομοιόμορφο πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ που θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους να ταξιδεύουν ελεύθερα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε: «Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα».
Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Quantas ανακοίνωσε ήδη από πέρυσι ότι στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων θα μπορούν σύντομα να επιβιβάζονται μόνον οι εμβολιασμένοι. Η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν ήδη καταργήσει την υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.
Στη Γερμανία, το Συμβούλιο Ηθικής τάχθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα κατά των ειδικών δικαιωμάτων υπέρ των εμβολιασμένων. Η κατάργηση των κρατικών περιορισμών στην ελευθερία υπέρ των εμβολιασμένων δεν είναι επιτρεπτή και μόνο για τον λόγο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πως οι εμβολιασμένοι είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό. Μπορεί κανείς να απαιτήσει από τους εμβολιασμένους να συνεχίσουν να ακολουθούν κανονισμούς, όπως να φορούν μάσκα ή να τηρούν αποστάσεις, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο.
Τι γίνεται όμως εάν διασφαλιστεί ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα μπορούν πλέον να μεταδίδουν το ιό; Το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι εκδηλώσεων έχουν διακριτική ευχέρεια λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, οι ναυτιλιακές ή οι αεροπορικές εταιρείες είναι δυνατόν μελλοντικά να επιτρέπουν μόνο στους εμβολιασμένους την επιβίβαση σε κρουαζιερόπλοια ή αεροσκάφη -όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Quantas.
Από καθαρά νομικής απόψεως δεν μπορεί να αντιταχθεί κάτι σε αυτό, λέει η ειδική σε νομικά ζητήματα ταξιδιών Kay Rodegra σε συνέντευξή της στο «ZDFheute»: Μια τέτοια απόφαση εμπίπτει στην επονομαζόμενη ιδιωτική αυτονομία. «Ως διοργανωτής κρουαζιέρας δικαιούμαι να αποφασίζω ποιον θα πάρω μαζί μου. Ακριβώς όπως οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων ή οι διαχειριστές κινηματογράφων μπορούν να αποφασίζουν ποιον θα αφήνουν να εισέρχεται. Αυτό δεν αποτελεί διάκριση, καθώς υπάρχει ουσιαστικός λόγος στην τρέχουσα κατάσταση: η προστασία από τις λοιμώξεις», εξηγεί η Rodegra. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ισχύει ο γενικός νόμος για την ίση μεταχείριση, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις, για παράδειγμα με βάση την εθνοτική καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία ή την θρησκεία. «Οι εταιρείες που διοργανώνουν κρουαζιέρες θα κάνουν πιθανώς το ίδιο, όπως και οι αεροπορικές εταιρείες. Θα υπάρξουν εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο», δήλωσε η Rodegra.
Αλλά και το Συμβούλιο Ηθικής τόνισε ότι λόγω της ελευθερίας των συμβάσεων, οι ιδιωτικοί πάροχοι κρουαζιέρας ή αεροπορικών ταξιδιών δικαιούνται καταρχήν να ζητήσουν απόδειξη εμβολιασμού. Είναι λάθος, «τα οφέλη που παρέχονται σε εμβολιασμένους κατά τις συναλλαγές ιδιωτικού Δικαίου να ισοδυναμούν με -ακόμη και έμμεση- κρατική υποχρέωση εμβολιασμού», δηλώνει ο νομικός και μέλος του Συμβουλίου Ηθικής Steffen Augsberg σε συνέντευξή του στο περιοδικό Legal Tribune Online.
Τι θα συμβεί όμως με τα κυβερνητικά μέτρα που καταργούν μερικούς από τους περιορισμούς στην ελευθερία για τους εμβολιασμένους; Εάν, για παράδειγμα, οι χώρες αποφασίσουν ότι θα επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο οι τουρίστες που θα μπορούν να αποδείξουν τον εμβολιασμό για κορωνοϊό;
Αυτό δεν θα ήταν κάτι καινούργιο, λέει η Kay Rodegra: «Υπάρχουν χώρες που κατά την είσοδο στην επικράτειά τους απαιτούν την απόδειξη εμβολιασμού για κίτρινο πυρετό. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, σε πολλές αφρικανικές χώρες ή στην Νότια Αμερική».
Ωστόσο, είναι αμφισβητούμενο το εάν τέτοιες κρατικές ρυθμίσεις σε σχέση με τον κορωνοϊό θα έχουν νομική ισχύ, τουλάχιστον στην Ευρώπη και τουλάχιστον όσο δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να εμβολιαστούν –με δεδομένο ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν για λόγους Υγείας ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν.
Έτσι, ένα αρνητικό τεστ PCR ή η επιβεβαίωση της ανοσίας από γιατρό μπορεί να αρκέσει ως εναλλακτική λύση. Και η απόδειξη εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν θα είναι καταρχήν το μόνο εισιτήριο για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Μεγαλύτερη ηλιθιότητα από αυτή, δηλαδή να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού, για να μπορείς να ταξιδέψεις, ή να μετακινείσαι γενικά, δεν θα υπάρξει άλλη και ο΄λόγος είναι ότι, οι ειδικοί επιστήμονες, έχουν πει και λένε, ότι ενώ έχεις κάνει το εμβόλιο, μπορεί να είσαι φορέας, άρα να μεταδίδεις τον ιό σε όσους έχεις έρθει επαφή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μου πεις, ότι θέλω πρόσφατο αρνητικό τεστ, για να σου επιτρέψω να έρθεις στην χώρα αυτό το καταλαβαίνω, γιατί έτσι είναι σίγουρο, ότι δεν είσαι φορέας.
Το συμπέρασμα είναι, ότι κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσουμε στην προ κορωνοϊού εποχή ούτε σε 10 χρόνια. Η ζωή μας όπως την ξέραμε έφυγε ανεπιστρεπτί.