Υπότιτλος: «Πώς θα επηρεάσει η κρίση του κορωνοϊού την Οικονομία -και πώς θα πληρωθούν οι απαραίτητες δαπάνες;
Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz εμφανίζεται ανοιχτός σε αμφιλεγόμενες λύσεις»
Το ρεπορτάζ της συντάκτριας Πολιτικών και Οικονομικών Θεμάτων Johanna Roth αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz, σε λίγες εβδομάδες θα έρθει η «στιγμή της αλήθειας» σε σχέση με την Δημοσιονομική Πολιτική. Αυτό δήλωσε ο πολιτικός του SPD στο συνέδριο Europe 2021 που οργανώνεται από κοινού από την ZEIT, τον TAGESSPIEGEL, την Handelsblatt και την Wirtschaftswoche (βλ. ενημερωτικό σημείωμα Γραφείου μας, υπ’ αρ.9, 28.01.21). Τον Μάρτιο, το Υπουργείο του οποίου προΐσταται θα προετοιμάσει τα βασικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2022 και τον οικονομικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια. Τότε αναμένεται να φανεί εάν θα είναι δυνατόν να τηρηθεί και πάλι από το 2022 και μετά το «φρένο του χρέους» που προβλέπεται στο Σύνταγμα.
«Ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές και δεν νομίζω ότι το έχει καταστήσει κανείς ακόμα σαφές: Δεν θα επιστρέψουμε στην πορεία της εξέλιξης των εσόδων που είχαμε προβλέψει το 2019», δήλωσε ο Scholz. Λόγω της πανδημίας το «φρένο του χρέους» ανεστάλη το 2020 και το 2021. Το επόμενο έτος, ωστόσο, η γερμανική Οικονομία αναμένεται να φτάσει και πάλι στα προ κρίσης επίπεδα, γεγονός που θα καταστήσει την εκ νέου ρύθμιση της εξαίρεσης από την υποχρέωση αυτή πολιτικά αμφιλεγόμενη. Πρόσφατα ο επικεφαλής της Καγκελαρίας Helge Braun (CDU) είχε ζητήσει την προσωρινή αναστολή του «φρένου του χρέους» και βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιδράσεις εντός του κόμματός του.
Στο ερώτημα πότε θα έρθει η στιγμή που η Γερμανία δεν θα είναι πλέον σε θέση να χορηγήσει οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, ο Scholz δήλωσε στο συνέδριο: «Δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο φέτος». Αργότερα η Γερμανία θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση, οπότε το ζήτημα δεν θα τεθεί καν. «Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε ο πολιτικός του SPD. Η Γερμανία εισήλθε στην κρίση με έναν πολύ συμπαγή προϋπολογισμό και γι’ αυτόν τον λόγο διαθέτει τώρα δυνατότητες δράσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.