Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Ευρωβουλευτής Πρασίνων ζητά να διωχθεί ποινικά η Αθήνα

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Erik Marquardt ζήτησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ελλάδος λόγω πιθανών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως είπε στο dpa o Marquardt, τα περιστατικά σωρεύονται σε «συστηματική περιφρόνηση του ευρωπαϊκού δικαίου». Παραδείγματα για παραβάσεις δικαίου
είναι οι πυροβολισμοί στα σύνορα, τα λεγόμενα pushbacks, η αναστολή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και η περιφρόνηση της οδηγίας για την υποδοχή μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί τη «φρουρό των συνθηκών κι αυτό σημαίνει ότι, όταν παραβιάζεται τόσο φανερά ευρωπαϊκό δίκαιο, χρειάζεται μια διαδικασία επί παραβάσει». Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πάλι έχουν καθήκον «να μην ωραιοποιούν απλώς τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει ο Μαρκάρτ. Πρέπει να πει κανείς «τα πράγματα με το όνομά τους» στην Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Τουρκία είχε κηρύξει το άνοιγμα των συνόρων με την Ελλάδα. Χιλιάδες μετανάστες ξεκίνησαν αμέσως μετά να πάνε στα ελληνοτουρκικά σύνορα και προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Απωθήθηκαν, μεταξύ άλλων με τη χρήση δακρυγόνων, από έλληνες συνοριοφύλακες. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ομάδων έρευνας, με μεγάλη πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε και βαρύς οπλισμός. Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι ευθύνεται για τον θάνατο τριών μεταναστών, κάτι που η Αθήνα αμφισβητεί.

Οι ελληνικές Αρχές, μετά από ερώτημα του DPA, δήλωσαν ότι όσα έγιναν στις αρχές Μαρτίου ήταν «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Οι κατηγορίες περί δήθεν παράνομων πράξεων είναι «μεροληπτικές». Τέτοιες πράξεις δεν αποτελούν συστατικό των πρακτικών των ελληνικών Αρχών, όπως ελέχθη.

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.