Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Σχόλιο "ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ": Η υποκρισία με το παγκόσμιο στο Κατάρ

Ανάλυση δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία ανέφερε ότι τουλάχιστον 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από τότε που η αραβική χώρα κέρδισε το δικαίωμα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.

Την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του παγκοσμίου κυπέλλου παίκτες εθνικών ομάδων, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας, παρατάχθηκαν πριν από την έναρξη των αγώνων και δίπλα-δίπλα εμφάνιζαν το μήνυμα «Human Rights («Ανθρώπινα Δικαιώματα»).

Παράλληλα η νορβηγική Τρόμσο (Α΄ Εθνική) ζήτησε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας της να εξετάσει το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο την ίδια σχεδόν στιγμή  που ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γερμανίας (DFB), Φριτζ Κέλερ δηλώνει :

«Το Κατάρ έχει ξεκινήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις και έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος -αν και εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι- κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναιρέσει τις όποιες σκέψεις και φωνές για ένα μποϊκοτάζ», δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της DFB.

«Θα ήλπιζα να προωθήσω συγκεκριμένες αλλαγές και να τις εφαρμόσω πριν απονείμω το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μια χώρα όπως το Κατάρ, όπου υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Αντ' αυτού, το Κατάρ πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο σαν ένα... άλμα εμπιστοσύνης, με την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην επίτευξη βελτιώσεων» .

Tο πόσο απέχουν οι δηλώσεις του Κέλερ από τις απόψεις της γερμανικής κοινωνίας ήρθε να επιβεβαιώσει δημοσκόπηση του Spiegel (25.03.2021) όπου το 83% των γερμανών άνω των 18 ετών δηλώνει ότι είναι λάθος η ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ.

FIFA και UEFA έχουν πιστοποιήσει με πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια ότι το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα εμπόρευμα που πρέπει να προωθηθεί. 

Ετσι φθάσαμε στο Κατάρ με την ίδια την ανάθεση της διοργάνωσης να ερευνάται εδώ και χρόνια σχετικά με δωροδοκία σε αξιωματούχους και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας .

Το Κατάρ δεν πληρούσε καμία απολύτως αντικειμενική προϋπόθεση προκειμένου να αναλάβει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, σχεδόν ανύπαρκτη σχέση του κρατιδίου με το ποδόσφαιρο και κατ επέκταση καμία αξιόλογη αθλητική εγκατάσταση.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν είχε καν θέμα να μεταθέσει τη διοργάνωση  για πρώτη φορά στα χρονικά τον χειμώνα, γεγονός που θα προκαλέσει χάος στα εθνικά και συλλογικά πρωταθλήματα. 

Ταυτόχρονα δεν είχε θέμα (Ουέφα) να απειλήσει χώρες με αποκλεισμό αν δεν τηρούσαν χρονοδιάγραμμα μέσα στην πανδημία. Μόλις πριν λίγες μέρες ζήτησε από τις πόλεις που διοργανώνουν φέτος παιχνίδια στους τελικούς του Πανευρωπαικού Πρωταθλήματος Εθνικών να δηλώσουν από τώρα (μέχρι αρχές Απριλίου) αν θα επιτρέψουν τον Ιούνιο φιλάθλους στα γήπεδα. Διαφορετικά θα αποσυρθούν από τον κατάλογο και οι αγώνες θα πραγματοποηθούν σ άλλη πόλη!

Ο λόγος για όλα αυτά είναι γνωστός. Τα... δυσθεώρητα ύψη του χρήματος! 

Συμπέρασμα: Οι επιγραφές πριν τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καλές αλλά δεν βοηθούν ουσιαστικά. Δυστυχώς οι παίκτες που ανεβάζουν τις επιγραφές είναι μέλη των Ομοσπονδιών χωρών που θα συμμετέχουν στο παγκόσμιο κύπελλο στο Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.