Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Γερμανία: Αύριο η πρεμιέρα κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων

Έξι κρατιδιακές εκλογικές αναμετρήσεις θα διεξαχθούν το 2021 που θα ολοκληρωθούν με τις εθνικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Η επικείμενη αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ από την πολιτική, οι συνέπειες της πανδημίας, η νέα ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και τα σκάνδαλα των τελευταίων ημερών συνθέτουν μια εικόνα χωρίς προηγούμενο για τη χώρα που τις τελευταίες δεκαετίες

φημίζεται για την πολιτική σταθερότητά της.

Τα δύο κρατίδια που προσέρχονται αύριο οι πολίτες στις κάλπες υπήρξαν παραδοσιακά «κάστρα» των Χριστιανοδημοκρατών. 

Βάδη Βυρτεμβέργη (11 εκ. κατοίκους)

Η Βάδη - Βυρτεμβέργη, πατρίδα της Porsche και της Daimler είχε Πρωθυπουργό του CDU από το 1953 έως το 2011. Ταυτόχρονα, εξέλεξε και τον πρώτο Πράσινο Δήμαρχο μεγάλης πόλης, το 2002 στο Φράιμπουργκ, τον σημερινό επικεφαλής της κυβέρνησης Πρασίνων - CDU, Βίνφριντ Κρέτσμαν. 

Ο Κρέτσμαν διατηρεί και τώρα το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΙΝSΑ για λογαριασμό της BILD, η υποψήφια του CDU Σουζάνε 'Αιζενμαν περιορίζεται στο 25% και απειλείται με ιστορικό χαμηλό για το κόμμα της στο κρατίδιο. Οι Πράσινοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 32%. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν εφικτή μια συνέχιση του σημερινού συνασπισμού Πρασίνων - CDU με αποδυναμωμένους τους Χριστιανοδημοκράτες ή μια συμμαχία Πρασίνων - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Φιλελευθέρων (FDP).

Ρηνανίας - Παλατινάτο (4 εκ κατοίκους)

Το CDU ήταν παραδοσιακά η πρώτη πολιτική δύναμη από την δημιουργία της Ρηνανίας - Παλατινάτου το 1946 μέχρι το 1991. Πατρίδα του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος συνήθιζε μάλιστα να προσκαλεί τους ξένους ηγέτες στην αγαπημένη του ταβέρνα στο Ντάιντεσχαϊμ. Από εκεί πέρασαν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Τζορτζ Μπους και η Μάργκαρετ Θάτσερ. 

Τα τελευταία 20 χρόνια στο τιμόνι της κρατιδιακής κυβέρνησης βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Η Μαλού Ντράιερ ηγείται τώρα συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP). Στις μετρήσεις αυτής της περιόδου SPD και CDU συγκεντρώνουν από 30%, με πιθανότερη έκβαση μια νέα κυβέρνηση SPD - FDP - Πρασίνων ή έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU - Πρασίνων - FDP). Και τα δύο σχήματα συγκεντρώνουν δημοσκοπικά από 48%. Το κρατίδιο αποτελεί μια από τις σοβαρότερες ελπίδες των Σοσιαλδημοκρατών να επιδείξουν κάποια δυναμική ενόψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση για τους Χριστιανοδημοκράτες επιβαρύνεται από το σκάνδαλο με την προμήθεια μασκών, η αποκάλυψη του οποίου οδήγησε στην παραίτηση του βουλευτή Νίκολας Λέμπελ από το Μανχάιμ (Βάδη - Βυρτεμβέργη) και ενός ακόμη βουλευτή του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) της Βαυαρίας.

Αύριο το βράδυ ο εδώ και μόλις δύο μήνες αρχηγός του CDU 'Αρμιν Λάσετ περιμένει πιθανότατα δυσάρεστα νέα. Και παρότι γνωρίζει ότι ουδείς θα του επιρρίψει προσωπικά ευθύνη σε περίπτωση ήττας, η ανησυχία του θα αφορά κυρίως την επικείμενη επιλογή του υποψήφιου Καγκελάριου για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Μια αποτυχία αύριο μπορεί να σημαίνει ότι κάποιοι στο κόμμα θα αρχίσουν να σκέφτονται - ίσως και φωναχτά - ότι μπορεί να υπάρχει καταλληλότερος υποψήφιος, όπως ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του CSU Μάρκους Ζέντερ.

Οι επόμενες εκλογές το 2021 στην Γερμανία

  • Sachsen-Anhalt - 6 Ιουνίου 2021
  • Thüringen - 26 Σεπτεμβρίου 2021 (την ίδια μέρα με εθνικές εκλογές)
  • Berlin -  26 Σεπτεμβρίου 2021
  • Mecklenburg-Vorpommern - 26 Σεπτεμβρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.