Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Έρευνα: Η άποψη των πολιτών για την ΕΛ.ΑΣ.

Πανελλαδική έρευνα που αποτυπώνει την άποψη των πολιτών σχετικά με τα ζητήματα της επικαιρότητας, μετά και τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, διενήργησε η Prorata.

Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 11 και 12 Μαρτίου 2021, σε μέγεθος δείγματος 800 ατόμων (Judgmental Sampling Technique) και τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν βάσει της αυτοτοποθέτησης στον άξονα «Αριστερά-Δεξιά».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

Το 8% εκφράζει την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της καλύτερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά. Αντίθετα, το 44% πιστεύει ότι η ελληνική αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 14% το ίδιο κακά.

Η πλειονότητα (61%) εκτιμάει ότι η ΕΛ.ΑΣ ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ότι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις.

Το 67% δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, το 30 % τις εμπιστεύεται και το 3% δεν έχει άποψη ή επιλέγει να μην τοποθετηθεί επί του θέματος.

Σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.

Για το τεταμένο κλίμα του τελευταίου διαστήματος, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης επιρρίπτεται στο κυβερνών κόμμα, καθώς το 60% δηλώνει πως το τελευταίο φέρει σχετική ευθύνη σε «μεγάλο» ή «απόλυτο» βαθμό. Αντίστοιχα, το 58% δηλώνει ότι «μεγάλη» ή «απόλυτη» ευθύνη φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, στο οποίο επιρρίπτονται «μεγάλες» ή «απόλυτες» ευθύνες από το 40% των ερωτηθέντων. Τέλος, το κόμμα στο οποίο επιρρίπτεται το μικρότερο μερίδιο ευθύνης είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Όλη η έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.