Μια αναπάντεχη δεξαμενή υποστήριξης για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ εντόπισαν οι δημοσκοπήσεις στις τάξεις της τουρκικής μειονότητας της χώρας. Οι ψήφοι της μειονότητας παραδοσιακά κατευθύνονταν προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που βρισκόταν σε επαφή με τα εργατικά συνδικάτα.
Ενα μέρος της νέας γενιάς Τούρκων της Γερμανίας υιοθετεί πιο συντηρητικές αξίες από τους γονείς και τους παππούδες τους, που είχαν προσκληθεί στη Γερμανία τη δεκαετία του 1960 για να στελεχώσουν το γερμανικό βιομηχανικό θαύμα. Η στροφή, που καταγράφεται σε μετρήσεις της κοινής γνώμης, προκύπτει από συζητήσεις με ηγετικά στελέχη της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας. Μένει να φανεί αν θα εκφραστεί και στις κάλπες της 26ης Σεπτεμβρίου, προσφέροντας στήριξη στους Χριστιανοδημοκράτες στις δυσκολότερες εκλογές των τελευταίων 16 ετών.
Μεταξύ των 3 εκατομμυρίων ατόμων τουρκικής καταγωγής, εκτιμάται ότι περίπου 1,2 εκατομμύριο έχει γερμανική υπηκοότητα και άρα δικαίωμα ψήφου. «Πιστεύω ότι οι Τουρκογερμανοί τρίτης γενιάς, όπως εγώ, ψηφίζουμε Χριστιανοδημοκράτες γιατί θίγουν ζητήματα που μας αφορούν, όπως η οικογενειακή πολιτική και η βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε η δικηγόρος και μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην Καρσλρούη, Ραχσάν Ντογάν. «Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν καταλάβει ότι οι νέοι Τούρκοι ενδιαφέρονται για τα θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους Γερμανούς, όπως π.χ. η ασφάλεια και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, που είναι τα χαρακτηριστικά θέματα του CDU/CSU», είπε. «Το SPD έχει κολλήσει στο παρελθόν, όταν τα σημαντικότερα ζητήματα για τους Τούρκους ήταν τα εργασιακά δικαιώματα».
Η νέα γενιά υιοθετεί επαγγελματικές επιλογές που δεν συνδέονται τόσο στενά με τη σοσιαλδημοκρατία, αν υποθέσει κανείς ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει ακόμη επιρροή μεταξύ των βιομηχανικών εργατών. «Οι Τούρκοι πρώτης και δεύτερης γενιάς ήταν εργάτες στον άνθρακα, στη χημική βιομηχανία, στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου ανέπτυξαν δεσμούς με το SPD μέσω εργατικών συνδικάτων που πρόσκειντο στη σοσιαλδημοκρατία», σημείωσε η Βιόλα Νόι, ερευνήτρια του Ιδρύματος Κόνραντ Ανενάουερ, που αποτελεί παράρτημα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. «Καθώς πέρασαν τα χρόνια, το μορφωτικό επίπεδο ανέβηκε, οι Τούρκοι έχουν αναζητήσει αλλού εργασία και η πολιτική τους σχέση με το SPD έχει μειωθεί».
Ερευνα του Ινστιτούτου Κόνραντ Αντενάουερ κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση στα ποσοστά Τούρκων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και αντίστοιχη μείωση στα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 2015 οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν το 13% της τουρκικής ψήφου, το 2019 είχαν το 53%. Αντίστροφα, οι Σοσιαλδημοκράτες πέρασαν από το 50% στο 13% την ίδια περίοδο.
Ενδιαμέσως, δεν έχει αλλάξει μόνο η σύνθεση της τουρκικής μειονότητας, έχει αλλάξει και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, υιοθετώντας κεντρώες θέσεις που το καθιστούν προσιτό στην τουρκική κοινότητα. Ισως η σημαντικότερη μεταστροφή ήταν η αποδοχή από τους Χριστιανοδημοκράτες του πάγιου αιτήματος της τουρκικής κοινότητας για διπλή υπηκοότητα. Οι έντονες διαμάχες γύρω από το θέμα αυτό κατέληξαν στην αλλαγή της νομοθεσίας περί υπηκοότητας το 2014, με βάση την οποία τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννήθηκαν στη Γερμανία από το 2000 επιτρέπεται να κατέχουν διπλή υπηκοότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.