Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ομάδα αίματος με τον υψηλότερο κίνδυνο για θρόμβωση

Πολλές έρευνες έχουν από καιρό προσπαθήσει να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ του τύπου αίματος και της πήξης του αίματος.

Πρόσφατα, σε μια μελέτη του Ιανουαρίου του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis και Vascular Biology, ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 400.000 άτομα. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αίμα τύπου Β είχαν περισσότερες

πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση.

Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Β είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση και 55% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Το αίμα τύπου Α διατρέχει επίσης αυξημένο κίνδυνο. Σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, τα άτομα με αίμα τύπου Α είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης και 50% αυξημένο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Μάλιστα, κατά την εξέταση οποιουδήποτε τύπου αίματος εκτός 0, σε σύγκριση με τον τύπο αίματος 0, υπήρχε σαφής και σημαντικός αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες αίματος, εκτός της ομάδας 0, είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβωσης και 51% πιο πιθανό να παρουσιάσουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Επίσης, είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πνευμονική εμβολή, όπου ο θρόμβος φτάνει στον πνεύμονα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.